Diákoknak Földrajztanítás Magyarország

Nemzetközi földrajzi versenyeken elért magyar sikerek

Az elmúlt hetekben zajlott a Nemzetközi Földrajzi Olimpia a japán Kyotoban, valamint a National Geographic Földrajzi Világverseny Szentpéterváron.

Az elmúlt hetekben zajlott a Nemzetközi Földrajzi Olimpia a japán Kyotoban, valamint a National Geographic Földrajzi Világverseny Szentpéterváron. A két versenyben közös, hogy a magyar csapat felkészítésének szakmai koordinátora Dr. Trócsányi András, a PTE Természettudományi Kar Földrajzi Intézetének egyetemi docense volt.

X. IGU Nemzetközi Földrajzi Olimpia

Magyarország 2001 óta delegál középiskolásokból álló csapatot földrajzi világversenyekre, amelyeken rendre kiemelkedő eredményeket értek el a fiatalok. Diákjaink sikeres nemzetközi szereplését is értékelve, az International Geographic Union (IGU) immár ötödik alkalommal hívta meg Magyarországot saját világversenyére, amelyet 2013. július 29. és augusztus 5. között Kyotoban (Japán) rendezett meg.

A nemzetközi megmérettetésre való válogatást és felkészülést a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete, az ország egyik legnagyobb geográfiai műhelye koordinálja, felvállalva a tehetséggondozásnak ezt a sajátos formáját. A jelenlegi csapatot felkészítő stáb az elmúlt években egy másik nemzetközi megmérettetésre, a National Geographic Society által szervezett National Geographic Földrajzi Világverseny sorozataira is sikerrel készítette már fel nemzeti együttest.

geo_invitat_big_460

A négyfős magyar csapat tagjaiból ketten (Dürr Miklós és Szuda Ágnes) az idei évben a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete, a Magyar Földrajzi Társaság, a Modern Geográfus Alapítvány és a Földrajztanárok Egyletének szervezésében megrendezett IV. Országos, angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyen döntőbe jutottak közül kerültek kiválasztásra. A másik két tanuló (Kelemen Bendegúz és Tempfli Dóra) a legrégebbi hazai szakmai megmérettetés, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Földrajzi Szekciójának döntőse volt. A diákok szakmai és nyelvi felkészültsége reményt ad arra, hogy a jövő tudósnemzedékének képviselőit lássuk bennük.

Az IGU X. Nemzetközi Földrajzi Olimpiáján 2013-ben 32 ország mintegy 128 versenyzője közül Dürr Miklós és Szuda Ágnes ezüst minősítést szerzett, Kelemen Bendegúz és Tempfli Dóra dicséretben részesültek. A csapat a versenyt kísérő ‘Poszter prezentációs versenyben’ a diákok és tanáraik szavazata alapján az előkelő második helyezést szerezte meg.

A földrajzi olimpia feladatait három fordulóban teljesítették a diákok. Az első egységben tesztfeladatot oldottak meg, amely feleletválasztásos, ábra- és képelemzési, valamint esszé jellegű is volt. A terepi fordulóban Kyoto egy-egy városrészével kapcsolatban adatbázist kellett építeniük, majd azokból területhasználati térképet szerkesztettek és szakmai kérdésekre válaszoltak. E fordulóban döntéshozói, -előkészítői képességeiket is mérték, ami mindenképpen új kihívás volt a magyar diákok számára. Az utolsó egységben multimédia alapú feladatokat kellet megoldaniuk; képek, digitális információk mentén azonosítandó földrajzi helyekkel kapcsolatos kérdésekre adtak választ. Az idei évi olimpiai szereplése a hazai csapat eddig történetében a legeredményesebb, ami reményt ad a további sikerek elérésére is. Eltökélt célunk, hogy a versenyekre jelentkezők körét érdemben tovább bővítsük, a felkészítés fókuszálását tovább javítsuk, valamint annak intenzitását, időtartamát növeljük.

A csapat olimpiai részvételét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a PTE TTK Földrajzi Intézete, a Modern Geográfus Alapítvány, illetve a Magyar Földrajzi Társaság anyagi és szakmai támogatása tette lehetővé. Koordinátor: Gyüre Judit doktorjelölt (PTE TTK FI).

A magyar csapat tagjai:

  • Dürr Miklós (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium; felkészítő tanárai Kaplár F. Krisztina és dr. Csiszár Gábor )
  • Kelemen Bendegúz (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium; felkészítő tanára dr. Csiszár Gábor)
  • Szuda Ágnes (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged; felkészítő tanára dr. Evenka István)
  • Tempfli Dóra (Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium; felkészítő tanára Szabó Júlia)
  • Dr. Pirisi Gábor adjunktus (PTE TTK Földrajzi Intézet) kísérőtanár
  • Dr. Trócsányi András tanszékvezető egyetemi docens (PTE TTK Földrajzi Intézet) csapatkapitány, IGEO International Board Member, valamint a felkészítés koordinátora

XI. National Geographic Földrajzi Világverseny

Az idén 125 éves National Geographic Society első alkalommal 1993-ban rendezte meg a Nemzetközi Földrajzi Olimpiát, amelynek jogutódja a National Geographic Földrajzi Világverseny. A kétévente megrendezésre kerülő bajnokságon azon ország nemzeti csapatai vehetnek részt, melyek olyan országos földrajzi versenyt szerveznek, amely a 16 éves kor alatti tanulók többsége előtt nyitott, és iskolai, regionális és/vagy országos szintekből áll.

Magyarország először 2001-ben vett részt ezen a megmérettetésen, ekkor érte el a hazai csapat az eddigi legjobb, 3. helyezést. Ez a kiemelkedő eredmény állami elismerést is kapott, a tanulók, kísérő tanáruk és felkészítő tanáraik a Parlamentben vették át a kitüntető díjakat. 2005-ben Budapest adott otthont e világversenynek, amely már Londonban, a floridai Orlandóban, Washingtonban, Torontóban, Vancouverben, a floridai Tampában, a kaliforniai San Diegóban, Mexikóvárosban, s legutóbb San Franciscóban vendégeskedett.

natgeo_world_champ_800

A nemzetközi verseny elődöntője egy elméleti és egy gyakorlati fordulóból áll, ekkor a csapattagok együtt versenyeznek. A pontszámok összesítése alapján legeredményesebbnek bizonyult három csapat jut a döntőbe. Az itt elhangzó kérdések egy részét csapatban, más feladatokat pedig egyénileg kell megoldaniuk a versenyzőknek. Minden csapat az anyanyelvén versenyezhet.

A Lóczy Lajos Országos Földrajzverseny nagy hagyományokkal rendelkezik és immáron 28 éve országos szintű. A versenyt a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium és Szakközépiskola hirdeti meg számos szakmai szervezet támogatásával. A Lóczy mezőnyében a középiskolák 9. és 10. évfolyamos tanulói versenyeznek.

Idén a három legjobb eredményt elért, 1997. augusztus 1. után született versenyző került a magyar csapatba.

További információ: http://loczyverseny.sulinet.hu/adat/eler.html

A magyar csapat a 11. helyen végzett. Tagjai: Hellinger Ákos, a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, Zsiros Egon, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, illetveStein Ármin Krisztián, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója. A magyar csapat tagjai több mint tíz éve a Lóczy Lajos Országos Földrajzverseny korosztályos legjobbjai közül kerülnek ki, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetének oktatói dr. Trócsányi András koordinálásával készítik fel őket a nemzetközi megmérettetésre.  A csapat kísérő tanára idén dr. Czigány Szabolcs egyetemi docens.

A magyar csapat felkészítését a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézetében az Új Széchenyi Terv egy TÁMOP pályázata, a magyar csapat kiutazását pedig a Modern Geográfus alapítvány és a Kopári és Horváth Kft. tette lehetővé.

A nemzetközi verseny hivatalos sajtóközleményei, fotói megtalálhatóak a www.nationalgeographic.com/pressroom oldalon

(Forrás: http://www.pte.hu/hirek/3110)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.