Európa

Hőhullám Európában

A sötétvörös területeken 40 °C-ot meghaladó hőmérsékleti értékeket mértek (GEOS modell)
A térkép 2019. június végének hőhullámát ábrázolja, ami a Goddard Earth Observing System modelle alapján készült. A sötétvörös területeken 40 °C-ot meghaladó hőmérsékleti értékeket mértek.

A GEOS olyan időjárási és éghajlati modell, amit matematikai úton számítanak a légkör fizikai folyamatainak (például csapadék- és felhőképződés) jellemzői alapján. A légkör fizikai tulajdonságait (például a hőmérséklet, a nedvesség és a szél tényleges mérési adatait) rendszeresen használják fel a modellkészítés során, így a szimuláció a lehető legjobban leírja a valóságot.

Június 27-én Spanyolország, Franciaország, Svájc és Horvátország egyes részein „nagyon veszélyes” hőmérsékleti értékek alakultak ki, ezért a legmagasabb riasztási szintet határoztak meg. Például a francia Carpentras városában június 28-án 16:20-kor 45,9°C-ot mértek.

A 2019-es hőhullám június végén kezdődött, amikor a Szahara meleg levegője először Spanyolországot érte el, majd Közép-Európában is éreztette hatását.

Nyáron gyakran előfordul, hogy a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül 25 ℃ vagy akár 27 ℃ fok fölött van. Ilyenkor a hatóságok hőségriadót rendelnek el. A nagy meleg rosszullétet, fejfájást, ájulást okozhat. Különösen veszélyeztetettek az idős emberek, a betegek és a csecsemők.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a hőség veszélyeit?
– Pótold a szervezet vízveszteségét! Igyál naponta 3-4 liter vizet, ásványvizet, gyümölcsteát!
– Védd a fejed a napsugárzástól világos színű, vékony sapkával vagy kendővel!
– Lehetőleg világos színű ruhát vegyél fel!
– Fogyassz kevesebb és könnyen emészthető ételt!
– Hűtsd a tested, zuhanyozz naponta többször langyos vízzel!
– Húzódj árnyékba! Ha teheted, tartózkodj néhány órát hűvös helyiségben!
– A lakásban hajnalban szellőztess, amikor a leghűvösebb van! Nappal sötétíts be, hogy a napsugarak ne melegítsék fel a szoba levegőjét!
– Gondoskodj a háziállatokról is! Ők is szenvednek a melegtől. Nekik is szükségük van árnyékos helyre és friss hideg vízre.
– Tilos a háziállatot ilyenkor az autóban hagyni, mert a felforrósodott levegőben el is pusztulhat!

Forrás: https://earthobservatory.nasa.gov/images/145249/heatwave-scorches-europe

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.