Európa

Hőhullám Európában

A sötétvörös területeken 40 °C-ot meghaladó hőmérsékleti értékeket mértek (GEOS modell)
A térkép 2019. június végének hőhullámát ábrázolja, ami a Goddard Earth Observing System modelle alapján készült. A sötétvörös területeken 40 °C-ot meghaladó hőmérsékleti értékeket mértek.

A GEOS olyan időjárási és éghajlati modell, amit matematikai úton számítanak a légkör fizikai folyamatainak (például csapadék- és felhőképződés) jellemzői alapján. A légkör fizikai tulajdonságait (például a hőmérséklet, a nedvesség és a szél tényleges mérési adatait) rendszeresen használják fel a modellkészítés során, így a szimuláció a lehető legjobban leírja a valóságot.

Június 27-én Spanyolország, Franciaország, Svájc és Horvátország egyes részein „nagyon veszélyes” hőmérsékleti értékek alakultak ki, ezért a legmagasabb riasztási szintet határoztak meg. Például a francia Carpentras városában június 28-án 16:20-kor 45,9°C-ot mértek.

A 2019-es hőhullám június végén kezdődött, amikor a Szahara meleg levegője először Spanyolországot érte el, majd Közép-Európában is éreztette hatását.

Ezt is elolvasom:
Európa fürdőhelyeinek többsége kiváló vízminőségű

Nyáron gyakran előfordul, hogy a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül 25 ℃ vagy akár 27 ℃ fok fölött van. Ilyenkor a hatóságok hőségriadót rendelnek el. A nagy meleg rosszullétet, fejfájást, ájulást okozhat. Különösen veszélyeztetettek az idős emberek, a betegek és a csecsemők.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a hőség veszélyeit?
– Pótold a szervezet vízveszteségét! Igyál naponta 3-4 liter vizet, ásványvizet, gyümölcsteát!
– Védd a fejed a napsugárzástól világos színű, vékony sapkával vagy kendővel!
– Lehetőleg világos színű ruhát vegyél fel!
– Fogyassz kevesebb és könnyen emészthető ételt!
– Hűtsd a tested, zuhanyozz naponta többször langyos vízzel!
– Húzódj árnyékba! Ha teheted, tartózkodj néhány órát hűvös helyiségben!
– A lakásban hajnalban szellőztess, amikor a leghűvösebb van! Nappal sötétíts be, hogy a napsugarak ne melegítsék fel a szoba levegőjét!
– Gondoskodj a háziállatokról is! Ők is szenvednek a melegtől. Nekik is szükségük van árnyékos helyre és friss hideg vízre.
– Tilos a háziállatot ilyenkor az autóban hagyni, mert a felforrósodott levegőben el is pusztulhat!

Ezt is elolvasom:
Az Európai Unió és Oroszország kereskedelme, 2000-2012

Forrás: https://earthobservatory.nasa.gov/images/145249/heatwave-scorches-europe


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Szerző/fordító

Arday István

Arday István

Munkahely:
OH, szerkesztő
ELTE TTK FFI Földrajztudományi Központ Földrajz szakmódszertani csoport, oktató

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • 2021. januári nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép 2021/01/26
    A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze. Európában csapadékhiányos és túl nedves vidékek is előfordulnak, az USA őszi búza vetésterületének pedig mintegy harmadát aszály sújtja. A déli féltekén, Ausztráliában befejeződött a búza aratása, csaknem […]
  • Egy kis szusszanás 2021/01/26
    A következő periódusban egy kis nyugalom következik, ezt követően azonban továbbra is dinamikus marad az időjárás.