Kis mamut alsó állkapcsa még a helyén (fotó: Kisbenedek Tibor)
Különleges élőlények Magyarország

Mamutmaradványokat találtak Máriagyüdön

A leletről bejelentés 2022. július 1-én érkezett a Janus Pannonius Múzeumba, a feltárás július 11-én kezdődött, a feltárásban a múzeum Régészeti- , Restaurátor- és a Természettudományi Osztálya vesz részt.

A feltárás szakértője Katona Lajos Tamás geológus-főmuzeológus Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeum Geológiai gyűjtemény vezetője.

A maradványok egy máriagyüdi lakóház kertátalakítása során kerültek elő, egymarkoló földmunkagép felszínre hozott egy agyartöredéket. A terület tulajdonosai azonnal jelentették a Janus Pannonius Múzeum felé, és a további feltárások alatt is nagy lelkesedéssel, de még anyagi hozzájárulással is támogatták a feltárást. Ezt azért érdemes megemlíteni, mert általában nem szívesen teszik ezt mások, még vállalkozók sem.

Az agyartöredék mellett egy mamut alsó állkapocs is előkerült fogakkal a markoló által megmozgatott földből. Ezt követően a múzeum régészei Talabér Ildikó régész ásatásvezető irányítása mellett elkezdődött a szakszerű munka. A feltárás mintegy 40 m2-re terjed ki, amelyen több mamut darabjai is előkerültek: az említettek mellett két félbe vágott koponya felső része agyarral együtt, egy kis mamut (mamutbébi) alsó állkapcsa fogakkal, bordák és néhány csigolya. Ezektől kissé távolabb egy lapockát is találtak a szakemberek. Furcsa, hogy a csontvázak egyik állat esetében sem teljesek, a végtagcsontok teljesen hiányoznak és az egyik bordán szabályos vágás nyoma látható. Újkőkori kerámia is előkerült ugyan ezen a feltárási szinten, kavicseszközökre egyelőre nem bukkantak.

A leletek értéke, hogy a jégkori löszből került elő, azaz a saját korából.

A feltárt maradványokat a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Múzeumban helyezik el, ahol majd a zirci szakértő kollégák segítségével tisztítjuk és konzerváljuk. A feltárás mellett a kutatás is elindult. Mintát vettek a löszből, a mamutfogak felszínéről és az agyarból. Ezekből meg lehet határozni a mamut korát, mivel táplálkozott, a pollen vizsgálatokból, hogy milyen vegetációs környezetben élt, egy eljárással az éghajlatra is lehet becsléseket végezni.

Korábban is kerültek elő Siklós-Máriagyüd-Palkonya térségében mamutleletek 1901-1999 között. Az 1945 előtti leletekről csak a leltárkönyvi adatokból tudunk, a háborúk alatt sajnos a múzeum gyűjteményei gyakorlatilag elpusztultak vagy ismeretlen helyre menekítették őket az akkori múzeumőrök. A II. világháború alatt van rá utalás, hogy 1941-ben elkezdték Pesti Nemzeti Múzeum raktáraiba menekíteni a pécsi anyagot.
A JPM Természettudományi Osztálya 1946-tól újra alapította a gyűjteményeket, saját gyűjtésből és hazai és külföldi adományokból.

Kisbenedek Tibor
osztályvezető, múzeológus (zoológia)
Janus Pannonius Múzeum, Természettörténeti Osztály

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.