Debrecen, 2022. július 4. A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Magyarország

A csapadékhiány miatt kiszáradt a Vekeri-tó, de kialakítása óta számítanak erre a szakemberek

Az 1970-es években alakították ki a Vekeri-pihenőövezetet, amely a mesterségesen kialakított Vekeri-tó (Kati-tó vagy Alsó-Paci-víztározó) körül jött létre a Debrecenről 6 km-re lévő Pac déli részéhez tartozó nádasos, vízinövényes, erdőkkel övezett területen.

Eredetileg egy 4 és egy 5 hektáros tavat terveztek, amelyeket egy csatornával kötöttek volna össze, azonban a tervet megváltoztatták és egy 17 hektáros, valamint egy 1 hektáros tó létrehozása mellett döntöttek.

A láp helyén alakították ki a tavat (fotó: https://erdospusztaihorg.files.wordpress.com)

A Vekeri-tó kialakításának munkálatai fél évig tartottak. A tó vízutánpótlását a Kati-éren keresztül biztosították. A Kati-ér soha nem volt bővizű, bár állandóan volt benne víz alacsony vízállással. A Kati-ér vízgyűjtő hálózatát bővíteni kellett ahhoz hogy a közel 20 hektáros tavat biztonsággal eltudják látni vízzel. Az volt a terv, hogy a Kati-érbe minél több vízelvezető árkot vezetnek. Továbbá a Kati-ér, és a Vekeri-tó találkozásához egy duzzasztó művet építettek, amely a Kati-ér vízszintjének megemelésével bővebb vízlefolyást biztosított a tó irányába.

A tó kialakítása (fotó: https://erdospusztaihorg.files.wordpress.com)

A tervezők a beruházások ellenére is féltek attól, hogy a tározó vízellátása nem lesz stabil a szeszélyes csapadékeloszlás és mennyiség miatt, ezért több tározót is terveztek. Már akkor több szakember hangoztatta a tó kiszáradásának veszélyét, de többen úgy gondolták, ha a tó 10 évenként egyszer kiszárad, akkor is adódik 9 év, amikor a kirándulók élvezhetik a debreceni nagy tavat. De ha a kiszáradásveszély miatt el sem kezdik a tó kialakítását, akkor még ettől az élménytől is elesnek a város lakói.

A mederből kitermelt földből a tó közepén egy szigetet alakítottak ki. A szigetet a tó partjával két fahíd kötötte össze. A Vekeri-tó teljes kiépítése 1976 végére fejeződött be.

A tó és a gyalogoshíd 1974-ben készült el (fotó: https://erdospusztaihorg.wordpress.com)
Debrecen, 2022. július 4. A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI, https://erdospusztaihorg.wordpress.com/2013/03/24/az-erdospusztai-pihenovezetek-trtnete-a-70-es-vektol-napjainkig-vekeri-t/

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.