Hőhullám Indiában 2022. április 27-én (forrás: NASA)
Ázsia és Ausztrália

Hőhullám Indiában

2022. április közepén és végén egy intenzív hőhullám a normál hőmérséklethez viszonyítva 4,5-8,5 °C-kal a magasabb hőmérsékletet hozott Kelet-, Közép- és Északnyugat-Indiában, néhány héttel azután, hogy az országban a legmelegebb márciust regisztrálták az utóbbi 120 évben.
  1. április 27-én az ország legmagasabb hőmérsékletét, 45,9 °C-ot mérték a Pradesh állambeli Prayagrajban. Az India Meteorological Department szerint egy nappal korábban 45,1°C-os csúcshőmérsékletet jelentettek a nyugat-radzsasztáni Barmerben. Sok más helyen 42-44°C hőmérsékletet regisztráltak.

A fenti térkép a 2022. április 27-i modellezett levegőhőmérsékletet mutatja. A Goddard Earth Observing System (GEOS) modellből származik, és a levegő hőmérsékletét a talaj feletti 2 méteres magasságban ábrázolja.

A meteorológusok szerint a futóáramlás (jet stream) kupolaszerűen magas nyomású, meleg, száraz légtömeget tartott az ország felett.

A 2022 áprilisában kialakult hőhullám magyarázata (térkép: AccuWeather)

A hőhullám hatásai közé tartoznak a hőség okozta betegségek, a rossz levegőminőség, a kevés csapadék és a terméshozam csökkenése. Ezenkívül megugrott az energiaigény, a szénkészletek pedig csökkentek, így az ország villamosenergia-hiányban szenvedett. Uttarakhand és Himachal Pradesh északi régió hegyeiben a gyorsan olvadt. Az adatok szerint április 27-én több mint 300 nagy erdőtűz volt az országban. Közel egyharmaduk Uttarakhandban alakult ki.

Levegőminőség Indiában 2022. április 28-án. Amint az ezen a képen is látható, Észak-Indiában egészségtelen (vörös árnyalat) a veszélyes (lila árnyalatú) levegőminőség tapasztalható. 
(AccuWeather)

Indiában tavasszal és kora nyáron gyakoriak a hőhullámok, különösen májusban, ami jellemzően a legmelegebb hónap. A május végétől szeptemberig tartó esős monszun hoz némi megkönnyebbülést. Az indiai Földtudományi Minisztérium szerint a tavaszi hőhullámok száma növekszik, mivel az ország 15 legmelegebb évéből 12-t 2006 óta mértek. Egy 2015. júniusi hőhullám több mint 2000 ember halálát okozta.

Forrás: https://earthobservatory.nasa.gov/images/149766/early-season-heat-waves-strike-india; https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/india-heat-wave-air-pollution-new-delhi/1178431

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.