A Strawberry Fields közepén található egy kör alakú mozaik, egyetlen szóval, Lennon leghíresebb dalának, az "Imagine" címével (fotó: Arday Péter)
Amerika

Turisztikai látványosság John Lennon halála után

A Dakota-ház New York egyik híres luxus apartmanháza, amelyet 1880 és 1884 között építettek. Az épületet különösen John Lennon 40 évvel ezelőtti meggyilkolása miatt ismerik.

A Dakota-ház Manhattan városrészben, a Central Park West-en, a 72. utca sarkán áll:

New York kialakulásának és kezdeti fejlődésének fontos tényezője volt a Hudson folyó torkolatában kialakult öböl, mely kiváló kikötőként szolgált. New York állam törvényhozása 1811-ben elfogadta a város bővítésének tervét, melynek alapján a 14. utcától Manhattan északi részén lévő Washington Heightsig négyzetrácsos szerkezetű utcahálózatot alakítottak ki.

John Lennont 40 éve lőtte le a ház előtt Mark David Chapman.

A Dakota-ház (fotó: Arday Péter)
A Dakota-ház bejárata (fotó: Arday Péter)

1980. december 8-án Chapman békésen várakozott Lennon a Dakota-ház előtt. Kezében a művész legújabb lemezét szorongatta. Délután Lennon és párja, Yoko Ono megjelent a ház kapujában, és a közeli lemezstúdióba indultak. A megbénult Chapmant egy mellette álló amatőr fotós taszigálta Lennon elé, aki készségesen dedikálta a félénk fiatalember által elé nyújtott bakelit korong borítóját. Lennonék késő este érkeztek haza, a ház előtt szobrozó Chapmant addigra mintha kicserélték volna – hidegvérrel lőtt.Miután Lennon összeesett, a merénylő, Mark David Chapman a helyszínen maradt. Elővette kedvenc regényét, a Zabhegyezőt és olvasni kezdett. Letartóztatásakor nem tanúsított ellenállást.Lennonnak nem volt temetése, csak egy virrasztást tartottak tiszteletére. A zenésznek sírhelye sincs; felesége Yoko Ono a New York-i Central Parkban szórta szét hamvait.

A dedikált album borítója (forrás: https://www.express.co.uk)

A felesége, Yoko Ono több apartman tulajdonosa, és a Dakota-házban lakik egyetlen fiuk, Sean Lennon is.

Ezt is elolvasom:
17 és fél óra a levegőben

A Dakota-ház közelében van a Strawberry Fields, amely a nevét Lennon „Strawberry Fields Forever” című daláról kapta.
A Strawberry Fields közepén található egy kör alakú mozaik, egyetlen szóval, Lennon leghíresebb dalának címével: “Imagine”.

A kör alakú mozaik (fotó: Arday Péter)

A dal a Liverpoolban található egykori Strawberry Field gyermekotthonról kapta a nevét, amely Lennon gyermekkori otthona közelében található.

Ingyenes online emlékkoncert 2020. december 23-án 19 órától január 1-ig.
https://www.lennontribute40.org/

Forrás:
https://mult-kor.hu/autogramot-kert-majd-nehany-oraval-kesobb-lelotte-john-lennont-20161208
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dakota-ház


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.