A Strawberry Fields közepén található egy kör alakú mozaik, egyetlen szóval, Lennon leghíresebb dalának, az "Imagine" címével (fotó: Arday Péter)
Amerika

Turisztikai látványosság John Lennon halála után

A Dakota-ház New York egyik híres luxus apartmanháza, amelyet 1880 és 1884 között építettek. Az épületet különösen John Lennon 40 évvel ezelőtti meggyilkolása miatt ismerik.

A Dakota-ház Manhattan városrészben, a Central Park West-en, a 72. utca sarkán áll:

New York kialakulásának és kezdeti fejlődésének fontos tényezője volt a Hudson folyó torkolatában kialakult öböl, mely kiváló kikötőként szolgált. New York állam törvényhozása 1811-ben elfogadta a város bővítésének tervét, melynek alapján a 14. utcától Manhattan északi részén lévő Washington Heightsig négyzetrácsos szerkezetű utcahálózatot alakítottak ki.

John Lennont 40 éve lőtte le a ház előtt Mark David Chapman.

A Dakota-ház (fotó: Arday Péter)
A Dakota-ház bejárata (fotó: Arday Péter)

1980. december 8-án Chapman békésen várakozott Lennon a Dakota-ház előtt. Kezében a művész legújabb lemezét szorongatta. Délután Lennon és párja, Yoko Ono megjelent a ház kapujában, és a közeli lemezstúdióba indultak. A megbénult Chapmant egy mellette álló amatőr fotós taszigálta Lennon elé, aki készségesen dedikálta a félénk fiatalember által elé nyújtott bakelit korong borítóját. Lennonék késő este érkeztek haza, a ház előtt szobrozó Chapmant addigra mintha kicserélték volna – hidegvérrel lőtt.Miután Lennon összeesett, a merénylő, Mark David Chapman a helyszínen maradt. Elővette kedvenc regényét, a Zabhegyezőt és olvasni kezdett. Letartóztatásakor nem tanúsított ellenállást.Lennonnak nem volt temetése, csak egy virrasztást tartottak tiszteletére. A zenésznek sírhelye sincs; felesége Yoko Ono a New York-i Central Parkban szórta szét hamvait.

A dedikált album borítója (forrás: https://www.express.co.uk)

A felesége, Yoko Ono több apartman tulajdonosa, és a Dakota-házban lakik egyetlen fiuk, Sean Lennon is.

A Dakota-ház közelében van a Strawberry Fields, amely a nevét Lennon „Strawberry Fields Forever” című daláról kapta.
A Strawberry Fields közepén található egy kör alakú mozaik, egyetlen szóval, Lennon leghíresebb dalának címével: „Imagine”.

A kör alakú mozaik (fotó: Arday Péter)

A dal a Liverpoolban található egykori Strawberry Field gyermekotthonról kapta a nevét, amely Lennon gyermekkori otthona közelében található.

Ingyenes online emlékkoncert 2020. december 23-án 19 órától január 1-ig.
https://www.lennontribute40.org/

Forrás:
https://mult-kor.hu/autogramot-kert-majd-nehany-oraval-kesobb-lelotte-john-lennont-20161208
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dakota-ház

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.