Amerika Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Hogyan lett a mexikói Cancún az egyik legjelentősebb üdülőhely?

Ötven évvel ezelőtt Cancún gyakorlatilag ismeretlen volt a világ számára (fotó: Pixabay)
Ötven évvel ezelőtt a Yucatan-félsziget csücskében fekvő Cancún gyakorlatilag ismeretlen volt a világ számára. Mintegy 100 fő lakta és Mexikó egyik legszegényebb régiójának számított.

Partjait homokdűnék, mocsarak, mangroveerdők és kígyók által fertőzött erdők tagolták (Can Cún jelentése a helyi maják nyelvén: „kígyófészek”). Az elmúlt öt évtizedben azonban Cancún Mexikó egyik legfontosabb turisztikai régiójává vált, a Riviera Maya turistaövezet központja. A fejlesztés tervszerűen történt.

A Riviera Maya egyik strandja (fotó: Pixabay)

Az 1960-as évek végén a mexikói kormány az ország idegenforgalmának fejlesztését tűzte ki célul a gazdaság fellendítése érdekében. Az ideális hely kiválasztásához számos népszerű üdülőhely, pl. Miami Beach és Acapulco adatait elemezték. A turisták számát, a szállodai szobák számát, az átlagos hőmérsékletet, az átlagos csapadékmennyiséget és a hurrikánok előfordulásának jellemzőit számítógépes programmal értékelték ki. A számítógép több helyszínt is kiválasztott az új üdülővárosnak. A szakemberek ezután meglátogatták az egyes helyszíneket Mexikó kb. 10 000 km hosszú tengerpartja mentén, hogy személyesen megvizsgálják a strandokat, a fürdési lehetőségeket és a helyszín egyéb jellemzőit.

Külföldi turisták száma (ezer fő), 1975–2000
(forrás: FONATUR)

Végül Cancúnt választották az egész évben kedvező időjárás, a tiszta és kék tenger, valamint a fehér homokos strandok miatt és azért, mert jelentős régészeti kincsek (pl. Chichen Itza és Tulum) találhatók a közelében. A városban a szegények aránya magas volt, ipara pedig nem volt.

Cancún környékének éghajlati diagramja

1970 januárjában elkezdték építeni az üdülővárosot. 1974 szeptemberében megnyitotta kapuit Cancún első szállodája. Egy éven belül újabb szállodák épültek, és mintegy 100 000 turistát fogadott.

Napjainkban Cancúnt évente körülbelül négy-ötmillió turista látogatja, és az ország turisztikai bevételeinek egynegyedét adja.

A fenti képpár Cancún területének növekedését mutatja 1985. március 28. és 2019. április 11. között.

Az 1980-as évek végén Cancún lakóinak száma 120 000 volt, a 2015. évi népszámlálási adatok szerint már 740 000 ember lakták a várost.

A szállodák többsége egy 27 km-es strandszakaszon található, ennek Hotel Zone a neve. A szárazföldön szabályos, négyzetrácsos szerkezetű utcahálózat épült, itt a turizmusban dolgozók laknak, míg a mesterséges földnyelven újabb és újabb szállodák épültek. Más mexikói városoktól éltérően ezért Cancúnban nincs központi piactér, sem templom, sem régi épület.

A Hotel Zone (fotó: Pixabay)

Miközben nagy bevételi forrás a turizmus, annak jelentős hatása van a környezetre. Az egyik legnagyobb probléma a szállodák szennyvízéből fakadó vízszennyezés (a terület összes szennyvízének kb. 95% -a) lényegesen több, mint a helyi szennyvíztisztító telepek képesek kezelni. A kezeletlen szennyvíz a tengerbe kerül, és veszélyt jelent a vízi ökoszisztémákra, néha olyan kórokozók kerülnek a tengervízbe, amelyek károsítják a korallok növekedését. Az üdülőhelyen jelentősen növekedett a hulladék mennyisége is, ezek egy részét illegális hulladéklerakókba szállítják. A lázas szállodaépítés és az ember jelenléte tönkre teszi a strandokat, károsítja a koralltelepeket.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.