Tavaszi táj (fotó: Pixabay)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Március 20-án délelőtt kezdődik a csillagászati tavasz

A meteorológiai tavasz március 1-jén kezdődött. Csillagászati értelemben a tavaszi nap-éj egyenlőségtől, 2021. március 20-tól beszélünk tavaszról. A tavaszi nap-éj egyenlőség idején a Nap éppen az Egyenlítő felett delel.

A Föld a Napot 365 nap 6 óra 9 perc 9 másodperc alatt kerüli meg (sziderikus év), azonban két azonos típusú (pl. tavaszi) nap-éj egyenlőség között átlagosan 365 nap 5 óra 48 perc 45 másodperc telik el (tropikus év).
A naptárkészítés során az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a naptári év átlagos hossza minél jobban megközelítse a tropikus év hosszát, azért mert így biztosítható, hogy az évszakok állandó helyen maradjanak a naptárban.

Gondot okoz, hogy a naptári év csak egész számú napokból állhat. Vagyis a naptári év hossza 365 nap 6 óra, azaz három egymást követő év 365 napból áll, a következő évben pedig az összegyűlt 4×6 órát illesztik az évbe február 23-a után. Ekkor van 366 napos szökőév.

Amikor két egymást követő tavaszi nap-éj egyenlőség között nincs szökőnap (vagyis az év 365 napból áll), akkor a második évben kb. 6 órával később következik be a nap-éj egyenlőség, mint az elsőben. 365 nap elteltével ugyanis még várni kell kb. 6 órát a Földre, hogy abba a helyzetbe kerüljön, amikor a Nap a látszólagos mozgása során az Egyenlítő „fölé” ér.

A leírtak miatt változik az egyes évszakok kezdetének időpontja.

A csillagászati tavasz kezdete: 2021/03/20 9:38:17

A nap-éj egyenlőség kifejezésből arra következtethetünk, hogy ugyanolyan hosszú a nappal, mint az éjszaka. Nagy vonalakban ez igaz, azonban egészen pontosan mégsem. Ezt magyarázza az alábbi írás.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Változik itt valami is? 2021/10/25
    Ugyan egy ún. magassági teknő súrol minket északról kedden, de ez sem hoz érdemi változást: a hét hátralevő részében szinte biztosan marad a csendes idő.  
  • Csapokat elzárni! 2021/10/24
    Anticiklon alakítja időjárásunkat, így marad a nyugodt, száraz, kissé hűvös idő.