Amerika Európa Színes mozaikok a nagyvilágból

Grönland: az amerikai álom

Grönland (fotó: Filip Gielda, Unsplash)
Grönland a világ legnagyobb szigete, ami egy autonóm terület, önkormányzattal és saját parlamenttel.

A vikingek a szigetre a 10. században érkeztek. A dán gyarmatosítás a 18. században kezdődött, Grönland 1953-ban a dán birodalom szerves részévé vált. 1973-ban Dániával együtt csatlakozott az Európai Közösséghez.

Grönland földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik. Népként ismerik el a grönlandiakat.

Miért nevezik „Zöldországnak”? A germán nyelven a grön, grün, green zöldet, a land országot jelent. A magyarázat 983-ra nyúlik vissza és Vörök Erik nevéhez kapcsolódik. Száműzöttként kikötött a Föld legnagyobb szigetén a rövid sarkvidéki nyáron, amikor élénk zöld, buja növényzet fogadta. Bővebben

A 2009-ben tartott népszavazás után Grönland megkapta a kizárólagos rendelkezési jogot a természeti kincsei felett, és a nyelvüket, az inuitot is hivatalos nyelvként ismerik el.

Grönland gazdasága a garnélarák és a hal exportjától, valamint a dán kormány jelentős támogatásától függ. Kiviteli termékeinek több mint 90%-a hal. Elektromosáram-termelésének felét vízerőművek, a másik felét hőerőművek biztosítják. Kőolaj-, földgáz- és ritkaföldfémek ásványkészletei vonzottak kutató vállalatokat.

A sziget több mint 80%-át 4 km vastag jégtakaró borítja. A globális éghajlatváltozás miatt a jégtakaró egyre gyorsabban olvad, azonban így a vállalatok egyre könnyebben hozzáférhetnek a sziget ásványkincseihez.

Nem véletlenül június 21-e a nemzeti ünnepe, ez az év leghosszabb napja az északi félgömbön.

Thule éghajlati diagramja (forrás: chlimatecarts.net)

Az Egyesült Államok régóta tekinti Grönlandot stratégiai szempontból fontosnak, a hidegháború kezdetén létrehozott egy radarállomást Thule-ban.

A 2,166 km<sup>2</sup> területű szigeten csak 57 000 ember él. Grönland lakóinak száma az elvándorlás miatt csökken, bár többen születnek mint amennyien meghalnak.
Születési arány: 14,3 születés/1000 fő (2018-as becslés)
Halálozási arány: 8,8 halálozás/1000 fő (2018-as becslés)
Nettó vándorlási ráta: -6 migráns/1000 fő (2018-as becslés)

Grönland körfája (forrás: https://www.cia.gov)

A grönlandiak már régóta küzdenek különböző társadalmi problémákkal – az alkoholizmus és a HIV/AIDS következményeivel.

Grönland térképen
Grönland ezen a vetületen jóval nagyobbnak látszik pl. az Arab-félszigetnél, azonban az Arab-félszigetve húzva a sziget kontúrtérképét, jól látszik, hogy az Arab-félsziget nagyobb Grönlandnál
Grönland ezen a vetületen jóval nagyobbnak látszik pl. az Arab-félszigetnél, azonban az Arab-félszigetve húzva a sziget kontúrtérképét, jól látszik, hogy az Arab-félsziget nagyobb Grönlandnál (forrás: https://thetruesize.com)

Képek Grönlandról

Embed from Getty Images

Filmajánló: Thule Tuvalu

Thule Grönland legészakibb csücskén fekszik, Tuvalu pedig egy kicsi szigetállam a Csendes-óceánon. A hatalmas távolság ellenére a két helyet ugyanaz a természeti csapás sújtja: Thuléban fogy a jég, Tuvaluban pedig folyamatosan emelkedik a tengerszint, és fennáll a veszély, hogy a sziget úgy, ahogy van, elmerül. Míg legtöbben a globális felmelegedéssel csak a médiában találkozunk, Thule és Tuvalu lakosai számára ez a szorongató valóság. (http://www.verzio.org/sites/default/files/pdfs/2018/segedanyagok/diakverzio_bros_final_web.pdf)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.