Amerika Európa Színes mozaikok a nagyvilágból

Grönland: az amerikai álom

Grönland (fotó: Filip Gielda, Unsplash)
Grönland a világ legnagyobb szigete, ami egy autonóm terület, önkormányzattal és saját parlamenttel.

A vikingek a szigetre a 10. században érkeztek. A dán gyarmatosítás a 18. században kezdődött, Grönland 1953-ban a dán birodalom szerves részévé vált. 1973-ban Dániával együtt csatlakozott az Európai Közösséghez.

Grönland földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik. Népként ismerik el a grönlandiakat.

Miért nevezik “Zöldországnak”? A germán nyelven a grön, grün, green zöldet, a land országot jelent. A magyarázat 983-ra nyúlik vissza és Vörök Erik nevéhez kapcsolódik. Száműzöttként kikötött a Föld legnagyobb szigetén a rövid sarkvidéki nyáron, amikor élénk zöld, buja növényzet fogadta. Bővebben

A 2009-ben tartott népszavazás után Grönland megkapta a kizárólagos rendelkezési jogot a természeti kincsei felett, és a nyelvüket, az inuitot is hivatalos nyelvként ismerik el.

Grönland gazdasága a garnélarák és a hal exportjától, valamint a dán kormány jelentős támogatásától függ. Kiviteli termékeinek több mint 90%-a hal. Elektromosáram-termelésének felét vízerőművek, a másik felét hőerőművek biztosítják. Kőolaj-, földgáz- és ritkaföldfémek ásványkészletei vonzottak kutató vállalatokat.

A sziget több mint 80%-át 4 km vastag jégtakaró borítja. A globális éghajlatváltozás miatt a jégtakaró egyre gyorsabban olvad, azonban így a vállalatok egyre könnyebben hozzáférhetnek a sziget ásványkincseihez.

Nem véletlenül június 21-e a nemzeti ünnepe, ez az év leghosszabb napja az északi félgömbön.

Thule éghajlati diagramja (forrás: chlimatecarts.net)

Az Egyesült Államok régóta tekinti Grönlandot stratégiai szempontból fontosnak, a hidegháború kezdetén létrehozott egy radarállomást Thule-ban.

A 2,166 km<sup>2</sup> területű szigeten csak 57 000 ember él. Grönland lakóinak száma az elvándorlás miatt csökken, bár többen születnek mint amennyien meghalnak.
Születési arány: 14,3 születés/1000 fő (2018-as becslés)
Halálozási arány: 8,8 halálozás/1000 fő (2018-as becslés)
Nettó vándorlási ráta: -6 migráns/1000 fő (2018-as becslés)

Grönland körfája (forrás: https://www.cia.gov)

A grönlandiak már régóta küzdenek különböző társadalmi problémákkal – az alkoholizmus és a HIV/AIDS következményeivel.

Grönland térképen
Grönland ezen a vetületen jóval nagyobbnak látszik pl. az Arab-félszigetnél, azonban az Arab-félszigetve húzva a sziget kontúrtérképét, jól látszik, hogy az Arab-félsziget nagyobb Grönlandnál
Grönland ezen a vetületen jóval nagyobbnak látszik pl. az Arab-félszigetnél, azonban az Arab-félszigetve húzva a sziget kontúrtérképét, jól látszik, hogy az Arab-félsziget nagyobb Grönlandnál (forrás: https://thetruesize.com)

Képek Grönlandról

Embed from Getty Images

Filmajánló: Thule Tuvalu

Thule Grönland legészakibb csücskén fekszik, Tuvalu pedig egy kicsi szigetállam a Csendes-óceánon. A hatalmas távolság ellenére a két helyet ugyanaz a természeti csapás sújtja: Thuléban fogy a jég, Tuvaluban pedig folyamatosan emelkedik a tengerszint, és fennáll a veszély, hogy a sziget úgy, ahogy van, elmerül. Míg legtöbben a globális felmelegedéssel csak a médiában találkozunk, Thule és Tuvalu lakosai számára ez a szorongató valóság. (http://www.verzio.org/sites/default/files/pdfs/2018/segedanyagok/diakverzio_bros_final_web.pdf)

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Feltuningolt zivatarok 2020/06/03
    A tőlünk északkeletre lévő ciklon lassan távolodik térségünkből. Csütörtökön már délnyugati áramlással egyre melegebb, de továbbra is labilis levegő érkezik fölénk. Csütörtökön főként az ország északkeleti felén lehetnek nagyobb eséllyel zivatarok, néhol továbbra is kialakulhatnak akár hevesebb zivatarok is jégesővel, károkozó szélrohammal, nagy mennyiségű csapadékkal. Pénteken hidegfront érkezik, amely többfelé okozhat jelentős csapadékot.
  • Fokozódó labilitás 2020/06/02
    Szerdán hazánk fölött húzódik a jet stream, emiatt pedig kifejezetten labilis lesz a Kárpát-medence feletti légtömeg.