Napelemes ház Afrikában (fotó: Teresa Cotrim, Pixabay)
Afrika

Ahol még mindig nincs villany az otthonokban

2019-ben a világon mintegy 700 millió embernek nem vezették még be a villamosáramot az otthonába, háromnegyed részük Afrika szubszaharai részén élt.

Az elektromos árammal ellátott afrikai háztartások között csak kevésnek van biztonságos, stabil energiaellátásuk hűtőszekrények, számítógépek vagy a mezőgazdasági berendezések üzemeltetéséhez.
Ahhoz, hogy villamosítási fejlesztések kezdődjenek, fel kell térképezni, hogy hol és mekkora közösségek számára nem elérhető még az elektromos áram.
Műholdas adatok felhasználásával a szakemberek új módszert dolgoztak ki arra, hogy megbecsüljék Afrika szubszaharai térségében annak népességnek a számát, amelyik még nem jut elektromos áramhoz.
A térképeket az éjszakai fények – közvilágítás és részben az otthonok világítása – alapján készítették.

Az alábbi térkép a 2014–2019 közötti villamosítás, és a népesség növekedésének ütemét mutatja. A népesség változása azért fontos, mert a növekedés felülmúlhatja a villamosítás ütemét, és így kevesebb emberhez jut el az elektromos áram. A vörös árnyalatok olyan területeket ábrázolnak, ahol a villamosítás lassabb volt, mint a népesség növekedésének üteme. A kék területek olyan helyeket ábrázolnak, ahol a villamosítás gyorsabb ütemű volt a lakosság gyarapodásánál, ami kedvezőbb villamosenergia-hozzáférést eredményezett.

A villamosítás, és a népesség növekedésének üteme
Villamosáram nélküli népesség (fő/km2)

2014 és 2019 között becslések szerint több mint 115 millió ember jutott villamos áramhoz a régióban. Ezeknek a kedvező változásoknak a többsége városokban, valamint Afrika nyugat- és déli részén fekvő, stabil kormányokkal rendelkező országokban következett be. Ezeknek az országoknak a népességszáma viszonylag lassabb ütemben növekedett, ami lehetővé tette az országok számára, hogy elegendő elektromoshálózatot hozzanak létre. Több ország, például Ghána és a Dél-afrikai Köztársaság a következő években teljesen kiépíti villamosenergia-hálózatát.
2014-2019 között Etiópiában, Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban – a gyors népességgyarapodású országokban – csökkent az elektromos energiához hozzáférés lehetősége.
Ezek a térképek nem tartalmazzák a dízelgenerátorok vagy önálló napelemes rendszerek által termelt energiát, mivel az így működtetett lámpák fénye túl halvány lehet ahhoz, hogy fényüket a műholdak észlelhessék.

Ezt is elolvasom:
100 év után fekete párducot láttak Afrikában

A kis napenergia-rendszerek segítenek olyan országokat elektromos árammal ellátni, mint Kenya, Uganda és Etiópia, különösen olyan távoli területeken, ahol sokba kerül a villamoshálózat kiépítése.

A szakemberek szerint a napenergia-rendszerek 2030-ra képesek fedezni a kontinens új villamosenergia-igényének egynegyedét.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Kánikulai meleg légköri aszállyal 2021/06/14
    A múlt héten, főként a hét második felében többfelé öntözték kisebb-nagyobb záporok a földeket, a legtöbb helyen azonban ezzel együtt is csökkent a talajok nedvességtartalma. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont több csapadékra lenne szükségük optimális fejlődésükhöz. Pedig az idén úgy tűnik, […]
  • Frissítő fuvallatok 2021/06/13
    Hétfőn még mérsékelten meleg idő várható a napsütés ellenére is, a folytatásban viszont egyre melegebb és jobbára száraz levegő érkezik fölénk. Kedden és szerdán legfeljebb északkeleten, keleten fordulhat elő futó zápor. Hazánk nagy részén továbbra is száraz, napos idő várható, amit eleinte legfeljebb fátyolfelhők szűrhetnek, a hét végén viszont már gomolyfelhők zavarhatják a napsütést és […]