Napelemes ház Afrikában (fotó: Teresa Cotrim, Pixabay)
Afrika

Ahol még mindig nincs villany az otthonokban

2019-ben a világon mintegy 700 millió embernek nem vezették még be a villamosáramot az otthonába, háromnegyed részük Afrika szubszaharai részén élt.

Az elektromos árammal ellátott afrikai háztartások között csak kevésnek van biztonságos, stabil energiaellátásuk hűtőszekrények, számítógépek vagy a mezőgazdasági berendezések üzemeltetéséhez.
Ahhoz, hogy villamosítási fejlesztések kezdődjenek, fel kell térképezni, hogy hol és mekkora közösségek számára nem elérhető még az elektromos áram.
Műholdas adatok felhasználásával a szakemberek új módszert dolgoztak ki arra, hogy megbecsüljék Afrika szubszaharai térségében annak népességnek a számát, amelyik még nem jut elektromos áramhoz.
A térképeket az éjszakai fények – közvilágítás és részben az otthonok világítása – alapján készítették.

Az alábbi térkép a 2014–2019 közötti villamosítás, és a népesség növekedésének ütemét mutatja. A népesség változása azért fontos, mert a növekedés felülmúlhatja a villamosítás ütemét, és így kevesebb emberhez jut el az elektromos áram. A vörös árnyalatok olyan területeket ábrázolnak, ahol a villamosítás lassabb volt, mint a népesség növekedésének üteme. A kék területek olyan helyeket ábrázolnak, ahol a villamosítás gyorsabb ütemű volt a lakosság gyarapodásánál, ami kedvezőbb villamosenergia-hozzáférést eredményezett.

A villamosítás, és a népesség növekedésének üteme
Villamosáram nélküli népesség (fő/km2)

2014 és 2019 között becslések szerint több mint 115 millió ember jutott villamos áramhoz a régióban. Ezeknek a kedvező változásoknak a többsége városokban, valamint Afrika nyugat- és déli részén fekvő, stabil kormányokkal rendelkező országokban következett be. Ezeknek az országoknak a népességszáma viszonylag lassabb ütemben növekedett, ami lehetővé tette az országok számára, hogy elegendő elektromoshálózatot hozzanak létre. Több ország, például Ghána és a Dél-afrikai Köztársaság a következő években teljesen kiépíti villamosenergia-hálózatát.
2014-2019 között Etiópiában, Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban – a gyors népességgyarapodású országokban – csökkent az elektromos energiához hozzáférés lehetősége.
Ezek a térképek nem tartalmazzák a dízelgenerátorok vagy önálló napelemes rendszerek által termelt energiát, mivel az így működtetett lámpák fénye túl halvány lehet ahhoz, hogy fényüket a műholdak észlelhessék.

A kis napenergia-rendszerek segítenek olyan országokat elektromos árammal ellátni, mint Kenya, Uganda és Etiópia, különösen olyan távoli területeken, ahol sokba kerül a villamoshálózat kiépítése.

A szakemberek szerint a napenergia-rendszerek 2030-ra képesek fedezni a kontinens új villamosenergia-igényének egynegyedét.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.