A Faiyum(Fajjúm)-oázis (fotó: https://earthobservatory.nasa.gov)
Afrika

Egy szív alakú oázis

Egyiptom felett, a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) készítette egy űrhajós ezt a fényképet a Nílus folyó mentén kialakult szív alakú medencéről. A több mint 1200 négyzetkilométer területű, Faiyum Oasis (Fajjúm-oázis) néven ismert mélyedés a Moeris-tó ősi medrében alakult ki.

A Moeris-tó részleges lecsapolása II. Ptolemaiosz uralkodása alatt lehetővé tette nagy mennyiségű, a Nílus által szállított hordalék lerakódását és termékeny öntéstalaj képződését, ami a mezőgazdaság alapja volt. Az öntözés és a vízellátás szabályozása eredményeként a Faiyum Egyiptom egyik legtermékenyebb része lett. Ma a sós vizű Qarun-tó (Birket Qarun) – amely a mélyedés északi peremén található – a Moeris maradványa. A Qarun-tó növekvő sótartalmát a száraz éghajlat miatti gyors párolgás okozza.

A Qarun-tó sótartalmának változása (forrás: https://www.researchgate.net/publication/237121895_Outlook_on_Past_Present_and_Future_Status_of_Water_Salinity_in_Lake_Qarun_Egypt)

Ültetvények és gyümölcsösök vannak a mélyedésben és szegélyezik a Nílus nyugati partját. A apró szürke foltok az intenzíven művelt mezőgazdasági területek falvai, városai. A területen több mint 8000 éve él ember, továbbá számos madár- és halfajnak, valamint a veszélyeztetett karcsú szarvú gazellának biztosít erőforrásokat.

Bahr Yussef – a Nílust köti össze a Faiyum oázissal – eredetileg a folyó természetes mellékágaként alakult ki. Kr. e. 2300-ban kiszélesítették és csatornává mélyítették, hogy segítsék és szabályozzák a víz áramlását az oázisba. A csatorna édesvizet és üledéket szállít a területre, mielőtt a Qarun-tóba ürül.

A termékeny Fajjúm-oázis (fotó: https://global-geography.org/Gerhard Huber)

Forrás: https://earthobservatory.nasa.gov/images/149451/heart-shaped-oasis

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.