A sarkifény a Nemzetközi Űrállomásról nézve (fotó: NASA)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Az aurora borealis a magasból

A sarki fény a naptevékenység és a Föld mágneses mezőjének kölcsönhatásaiként alakul ki.

Randy „Komrade” Bresnik űrhajós 2017. szeptember 15-én készítette ezt a fényképet, amikor a Nemzetközi Űrállomás elhaladt a kanadai Ontario felett. A zöld fányolszerű képződmények uralják az égboltot, lila és vörös árnyalatokkal.

A szín a légköri gázoktól és az energia mennyiségétől függ. Például a zöld fény akkor látható, amikor az oxigénatomok gyorsan mozgó elektronokkal ütköznek.

Más fényforrások is láthatók, köztük nagyvárosok fényei. A látóhatár közelében lévő élénk kék-fehér ragyogás a napfelkelte fényei – az űrállomásról naponta látható 16 napfelkelte egyike.

A videó 2017. szeptember 28-án készült, közel 1000 állóképből állították össze. Az űrállomás ekkor az Egyesült Államok északnyugati része fölött tartózkodott, és délkelet felé haladt.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Változik itt valami is? 2021/10/25
    Ugyan egy ún. magassági teknő súrol minket északról kedden, de ez sem hoz érdemi változást: a hét hátralevő részében szinte biztosan marad a csendes idő.  
  • Csapokat elzárni! 2021/10/24
    Anticiklon alakítja időjárásunkat, így marad a nyugodt, száraz, kissé hűvös idő.