A sarkifény a Nemzetközi Űrállomásról nézve (fotó: NASA)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Az aurora borealis a magasból

A sarki fény a naptevékenység és a Föld mágneses mezőjének kölcsönhatásaiként alakul ki.

Randy „Komrade” Bresnik űrhajós 2017. szeptember 15-én készítette ezt a fényképet, amikor a Nemzetközi Űrállomás elhaladt a kanadai Ontario felett. A zöld fányolszerű képződmények uralják az égboltot, lila és vörös árnyalatokkal.

A szín a légköri gázoktól és az energia mennyiségétől függ. Például a zöld fény akkor látható, amikor az oxigénatomok gyorsan mozgó elektronokkal ütköznek.

Más fényforrások is láthatók, köztük nagyvárosok fényei. A látóhatár közelében lévő élénk kék-fehér ragyogás a napfelkelte fényei – az űrállomásról naponta látható 16 napfelkelte egyike.

A videó 2017. szeptember 28-án készült, közel 1000 állóképből állították össze. Az űrállomás ekkor az Egyesült Államok északnyugati része fölött tartózkodott, és délkelet felé haladt.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Kékszalag verseny első 24 órája 2021/07/23
    A 2021-es Kékszalag verseny első 24 órájára a gyenge szél volt a jellemző. A verseny meteorológiai biztosítását végző OMSZ Siófoki Obszervatóriumának tetejéről készült filmen a délelötti órákban Balatonfüred irányából hátszéllel érkező, és az esti órákban forduló és Tihany felé távozó hajók láthatók.
  • Meteorológusok a Művészetek Zöldje programon – július 24-26. 2021/07/23
    Idén a 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye programfolyam július 23-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt, s 10 napon keresztül sok-sok könnyűzenei koncerttel, irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti programmal, valamint biciklis, gyalogos túrákkal várja az érdeklődőket.