A sarkifény a Nemzetközi Űrállomásról nézve (fotó: NASA)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Az aurora borealis a magasból

A sarki fény a naptevékenység és a Föld mágneses mezőjének kölcsönhatásaiként alakul ki.

Randy „Komrade” Bresnik űrhajós 2017. szeptember 15-én készítette ezt a fényképet, amikor a Nemzetközi Űrállomás elhaladt a kanadai Ontario felett. A zöld fányolszerű képződmények uralják az égboltot, lila és vörös árnyalatokkal.

A szín a légköri gázoktól és az energia mennyiségétől függ. Például a zöld fény akkor látható, amikor az oxigénatomok gyorsan mozgó elektronokkal ütköznek.

Más fényforrások is láthatók, köztük nagyvárosok fényei. A látóhatár közelében lévő élénk kék-fehér ragyogás a napfelkelte fényei – az űrállomásról naponta látható 16 napfelkelte egyike.

A videó 2017. szeptember 28-án készült, közel 1000 állóképből állították össze. Az űrállomás ekkor az Egyesült Államok északnyugati része fölött tartózkodott, és délkelet felé haladt.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.