Amerika Különleges élőlények Színes mozaikok a nagyvilágból

A tamarugo fél méteres sórétegen is megél és a juhok is kedvelik

A Tamarugo termése (forrás: http://tropical.theferns.info)
A chilei Atacama-sivatagban fél méteres sóréteggel fedett talajon is képes megélni a tamarugofa, így a sós talajon, elszikesedő területeken termeszthető.

Termése és levelei tápanyagokban gazdagok, ezért majdnem annyi juhot tarthatnának el a velük benőtt területeken, mint a legjobb legelőkön.

A tamarugo (Prosopis tamarugo) egy lombhullató hüvelyes fa, amely 18 m magasra is nőhet, a korona átmérője 15-20 m. Gyökérrendszere legfeljebb 6 méteres főgyökérből és 1,5 m hosszú oldalgyökerekből áll. A levélnyélen 10-15 pár 5 mm hosszú levéllemez nő. A tüskeszerű virágzata aranysárga színű. Termése mogyoró alakú hüvely, 2-4 cm hosszú fürtökben nő.

A levélnyélen 10-15 pár 5 mm hosszú levéllemez nő (fotó: http://tropical.theferns.info)

A tamarugo Chilében őshonos (az Atacama-sivatag egy része Pampa del Tamarugal néven ismert). Argentínában is nő, de termesztik Indiában és a világ többi sós sivatagában. 1500 m tengerszint feletti magasságig terjed. Sós homokos talajon vagy agyagos talajon nő, de 60 cm vastag sórétegen is megél. Előnyben részesíti a sivatagi éghajlatot: kedveli a magas nappali hőmérsékleteket, a nagy nappali hőingást, a szinte teljes csapadékhiányt és az erős napfényt. A tamarugo 10–12 hónapos szárazságot is képes elviselni (Ecocrop, 2009).

A tamarugo elterjedési területe (forrás: http://tropical.theferns.info)

Legjobban olyan területeken nő, ahol a nappali hőmérséklet 18-32 °C közötti, de elviseli a 8-36 °C-ot is. Éves csapadékigénye 150–250 mm, de megél ott is, ahol 100–300 mm csapadék esik évente. Gyakran előfordul olyan területeken, ahol évente minimális eső esik, de éjszaka azonban magas a levegő relatív páratartalma, és a fák a leveleken keresztül felszívják a nedvességet. A kifejlett növények nagyon szárazságtűrőek, és legalább 12 hónapig képesek az eső nélkül időszakot elviselni.

A tamarugo (Prosopis tamarugo) egy lombhullató hüvelyes fa, amely 18 m magasra is nőhet, a korona átmérője 15-20 m (forrás: http://tropical.theferns.info)

A nagy termőképességű fák 6-7 év után kezdenek teremni (évente 160 kg hüvelytermés, levelek, apró gallyak).
A tamarugo teherbírási képessége az erdő korától függ: 6 éves kor előtt nem szabad legeltetni, egy 10 éves erdő 1 birkát, egy 16 éves erdő pedig 16 birkát képes hektáronként ellátni (Cadahia, 1970 ). Ha a fák 13,5 m x 13,5 m távolságra vannak egymástól, akkor 1 hektár erdő 13,5 juhot tud eltartani (Elgueta et al., 1971 ).

A 20. század elején a tamarugo majdnem kihalt (Carvallo et al., 1983), amikor egy erdész észrevette ökológiai jelentőségét és tamarugo ültetvényeket hozott létre a Pampa del Tamarugalban. Azóta a tamarugót használják a sós sivatagok erdősítéséhez. A Pampa del Tamarugal:

A fa a leveleken keresztül köti meg a levegő nedvességét, és az összegyűjtött vizet a gyökerekbe és a környező talajba juttatja, így részt vesz a talaj víztartalékainak védelmében és szabályozásában. Védi az állatokat és az embereket a naptól és az erős széltől (FAO, 2009). A fa gyökérzetével olyan nitrogénkötő baktériumok élnek együtt, amik megkötik a légköri nitrogént. Ennek a nitrogénnek egy részét a növény hasznosítja, de más részét a közelében fejlődő növények is felhasználhatják.
A fa nagy sűrűségű és nagyon kemény, megmunkálása nehéz, azonban bútorkészítésre és építéshez, de tüzelőanyagként és faszén készítésére ha használják.

A fa termését és a leveleket kedvelik a juhok, a kecskék és a szarvasmarhák (Göhl, 1982 ). Az észak-chilei Pampa del Tamarugal sivatagi körülményei között juhokat, kecskéket és szarvasmarhákat etetnek a tamarugo termesztett és természetes módon nőtt állományainak leveleivel és hüvelytermésével. Ez a takarmány önmagában kevés az állatok fejlődéséhez és növekedéséhez, ezért azt ki kell egészíteni fehérje- és energiatakarmányokkal.

Kevésbé szélsőséges körülmények között a növény nagyon elszaporodhat, és gyomnövénnyé válhat.

Forrás: http://tropical.theferns.info

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Akikre büszkék vagyunk 2020/10/22
    Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Buda István gazdasági elnökhelyettes és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Tölgyesi László kollégánk részére, akik példaértékű szakmai tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat a szakmai kihívások, a mérőeszközök és informatikai berendezések robbanásszerű fejlődése ellenére Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő […]
  • Miniszteri kitüntetések 2020/10/22
    Dr. Nagy István agrárminiszter Életfa Emlékplakett kitüntetést adományozott 80. születésnapja alkalmából Weingartner Ferencnének, több évtizedes meteorológiai munkásságának, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál végzett szakmai munkájának elismeréseként, és Káplár Sándornénak, a Szolgálatnál több éven át felelősséggel és odaadással végzett munkájának elismeréseként, valamint 70. születésnapja alkalmából Bozóki Istvánnak, több évtizedes, a rádió és írott sajtó meteorológiai kiszolgálásában nyújtott kiemelkedő […]