Ez a gyűrű nem csupán tudományos furcsaság; súlyos veszélyt is jelent (forrás: https://earthobservatory.nasa.gov/)
Ázsia és Ausztrália Színes mozaikok a nagyvilágból

A Bajkál-tó jege alatti gigantikus örvények látványosak, de veszélyesek

A tudósok és az űrhajósok gigantikus gyűrűket vettek észre a Föld legmélyebb tavának, a Bajkál-tónak a tavaszi jegén.

Az orosz kutatók először a 2000-es évek elején fedezték fel azokat a gyűrűket műholdfelvételeken, ám azután vált a jelenség nemzetközi tanulmányozásának témájává, hogy a Nemzetközi Űrállomáson az űrhajósok 2009 áprilisában két jéggyűrűt fényképeztek.

Miközben a gyűrűk keletkezésének magyarázatára összeesküvéselméletek is születtek, addig az évtizedekig gyűjtött műholdas adatok és helyszíni vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy miért alakulnak ki ezek a furcsa képződmények. A helyszíni mérések eredményei szerint a jégtakaró alatt meleg vízörvények alakulnak ki.Az örvény központjában a jég nem olvad – bár a víz meleg –, mert az áramlatok gyengék, de az örvény szélén az áramlatok erősebbek, és ott a melegebb víz hatására a jég gyorsabban olvad.

A terepi munka során orosz, francia és mongol kutatók lyukakat fúrtak a jéggyűrűk közelében, és érzékelőket telepítettek, amelyek képesek a vízoszlop hőmérsékletét és sótartalmát 200 méter mélységig mérni. Az örvényekben a víz általában 1-2 Celsius fokkal volt melegebb, mint a környező víz. Azt is megállapították, hogy az örvények lencse alakúak, ami az óceánban gyakori, a tavakban azonban ritka.

Mi okozza az örvények kialakulását?

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy mi okozza az örvényeket, és a meteorológiai és hidrológiai adatok elemzéséből azt állapították meg, hogy ezeknek az örvényeknek a kialakulása ősszel kezdődik, még mielőtt befagy a tó. Valószínűleg tartós szelek és bizonyos folyók vízbeáramlása miatt alakulnak ki. A tópart és a tó fenekének alakja szintén szerepet játszik annak meghatározásában, hogy az örvények hol alakulnak és hogyan mozognak.

Ezt is elolvasom:
Hatalmas víztározót találtak a Grönland jégpáncélja alatti jégkásában

Az alábbi Landsat kép egy jéggyűrűt ábrázol a tó középső részén, 2016. április 1-jén. A gyűrű vékony jege sötétebb és átlátszóbbnak tűnik, mint a belsejében lévő fehérebb, vastagabb jég.

Jéggyűrű a Bajkál-tó jegén (forrás: https://earthobservatory.nasa.gov)

Ez a gyűrű nem csupán tudományos különlegesség; súlyos veszélyt is jelent, mivel az oroszok télen gyakran tehergépjárművekkel közlekednek a Bajkál-tó jegén. Valójában néhány héttel a műholdas kép elkészítése előtt egy kisteherautó a jéggyűrű szélén süllyedt el, mert alatta beszakadt a meggyengült jég; a sofőr és az utasok megmenekültek. Néhány nappal később egy másik jármű alatt is beszakadt a jég (a fenti fénykép).

Annak érdekében, hogy jobban megértsék, hol és milyen gyakran jönnek létre az óriási jéggyűrűk, a tudósok 1969-ig visszamenőleg tanulmányozták a Bajkál-tóról készült műholdképeket, és tucatnyi gyűrűt azonosítottak. A legtöbb gyűrű márciusban vagy áprilisban jelent meg, átmérője kb. 5–7 kilométer volt túl nagy ahhoz, hogy felismerhető legyen a felszínen, de felülről könnyen látható. Néhány gyűrű ideiglenes volt, egy-két napig tartott, míg mások hetekig vagy hónapokig megmaradtak.

A tudományos közösségekben és a sajtóban egyaránt vitatott elmélet szerint a gázhidrátok a tó fenekén található jégszerű metán forma szerepet játszhatnak a gyűrűk kialakulásában. Amikor a Landsat és a MODIS műholdas képtár archívumát átvizsgálták, a tudósok több olyan területet azonosítottak a tó sekély részein, ahol a feltételek nem megfelelőek a gázhidrátok keletkezésének. Óriási gyűrűket fedeztek fel a Mongóliában a Hövszgöl-tóról és az orosz Tyeleckoje-tóról készült műholdfelvételeken is. Mindkettő sekélyebb, mint a Bajkál-tó, és nem ismert a gázkibocsátásuk.

https://earthobservatory.nasa.gov/images/146220/baikals-giant-ice-rings


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.