Ázsia és Ausztrália Színes mozaikok a nagyvilágból

A Bajkál-tó jege alatti gigantikus örvények látványosak, de veszélyesek

Ez a gyűrű nem csupán tudományos furcsaság; súlyos veszélyt is jelent (forrás: https://earthobservatory.nasa.gov/)
A tudósok és az űrhajósok gigantikus gyűrűket vettek észre a Föld legmélyebb tavának, a Bajkál-tónak a tavaszi jegén.

Az orosz kutatók először a 2000-es évek elején fedezték fel azokat a gyűrűket műholdfelvételeken, ám azután vált a jelenség nemzetközi tanulmányozásának témájává, hogy a Nemzetközi Űrállomáson az űrhajósok 2009 áprilisában két jéggyűrűt fényképeztek.

Miközben a gyűrűk keletkezésének magyarázatára összeesküvéselméletek is születtek, addig az évtizedekig gyűjtött műholdas adatok és helyszíni vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy miért alakulnak ki ezek a furcsa képződmények. A helyszíni mérések eredményei szerint a jégtakaró alatt meleg vízörvények alakulnak ki.Az örvény központjában a jég nem olvad – bár a víz meleg –, mert az áramlatok gyengék, de az örvény szélén az áramlatok erősebbek, és ott a melegebb víz hatására a jég gyorsabban olvad.

A terepi munka során orosz, francia és mongol kutatók lyukakat fúrtak a jéggyűrűk közelében, és érzékelőket telepítettek, amelyek képesek a vízoszlop hőmérsékletét és sótartalmát 200 méter mélységig mérni. Az örvényekben a víz általában 1-2 Celsius fokkal volt melegebb, mint a környező víz. Azt is megállapították, hogy az örvények lencse alakúak, ami az óceánban gyakori, a tavakban azonban ritka.

Mi okozza az örvények kialakulását?

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy mi okozza az örvényeket, és a meteorológiai és hidrológiai adatok elemzéséből azt állapították meg, hogy ezeknek az örvényeknek a kialakulása ősszel kezdődik, még mielőtt befagy a tó. Valószínűleg tartós szelek és bizonyos folyók vízbeáramlása miatt alakulnak ki. A tópart és a tó fenekének alakja szintén szerepet játszik annak meghatározásában, hogy az örvények hol alakulnak és hogyan mozognak.

Az alábbi Landsat kép egy jéggyűrűt ábrázol a tó középső részén, 2016. április 1-jén. A gyűrű vékony jege sötétebb és átlátszóbbnak tűnik, mint a belsejében lévő fehérebb, vastagabb jég.

Jéggyűrű a Bajkál-tó jegén (forrás: https://earthobservatory.nasa.gov)

Ez a gyűrű nem csupán tudományos különlegesség; súlyos veszélyt is jelent, mivel az oroszok télen gyakran tehergépjárművekkel közlekednek a Bajkál-tó jegén. Valójában néhány héttel a műholdas kép elkészítése előtt egy kisteherautó a jéggyűrű szélén süllyedt el, mert alatta beszakadt a meggyengült jég; a sofőr és az utasok megmenekültek. Néhány nappal később egy másik jármű alatt is beszakadt a jég (a fenti fénykép).

Annak érdekében, hogy jobban megértsék, hol és milyen gyakran jönnek létre az óriási jéggyűrűk, a tudósok 1969-ig visszamenőleg tanulmányozták a Bajkál-tóról készült műholdképeket, és tucatnyi gyűrűt azonosítottak. A legtöbb gyűrű márciusban vagy áprilisban jelent meg, átmérője kb. 5–7 kilométer volt túl nagy ahhoz, hogy felismerhető legyen a felszínen, de felülről könnyen látható. Néhány gyűrű ideiglenes volt, egy-két napig tartott, míg mások hetekig vagy hónapokig megmaradtak.

A tudományos közösségekben és a sajtóban egyaránt vitatott elmélet szerint a gázhidrátok a tó fenekén található jégszerű metán forma szerepet játszhatnak a gyűrűk kialakulásában. Amikor a Landsat és a MODIS műholdas képtár archívumát átvizsgálták, a tudósok több olyan területet azonosítottak a tó sekély részein, ahol a feltételek nem megfelelőek a gázhidrátok keletkezésének. Óriási gyűrűket fedeztek fel a Mongóliában a Hövszgöl-tóról és az orosz Tyeleckoje-tóról készült műholdfelvételeken is. Mindkettő sekélyebb, mint a Bajkál-tó, és nem ismert a gázkibocsátásuk.

https://earthobservatory.nasa.gov/images/146220/baikals-giant-ice-rings

Facebook hozzászólás
Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Záporoznak a zivatarok! 2020/06/04
    Ciklon előoldal, meleg, nedves levegő, majd hidegfront, amely mind a Kárpát-medence felett összpontosul. Eredménye egy igazi nyári konvektív nap lesz rengeteg záporral, zivatarral.
  • Jelentősebb csapadék segítheti a talajok átnedvesedését 2020/06/04
    Csütörtöktől változás áll be időjárásunkban, az eddigi északias áramlást, erőteljes déli, délnyugati áramlás váltja fel, és ez a változás hatással lesz a lehulló csapadék mennyiségére is. Az elmúlt három hétre jellemző gyakori, de többnyire csak kevés csapadékot adó, a talajt épphogy átnedvesítő záporok, zivatarok után a következő egy hétben kiadósabb esőkre, hevesebb záporokra is számítani […]