Szigetek és zátonyok a Mekong medrében (fotó: https://thethaiger.com)
Ázsia és Ausztrália Globális problémák, fenntartható fejlődés

Mi történt a Mekong folyóval?

A hat országot összekötő Mekong folyó fontos szerepet tölt be Délkelet-Ázsiában közel 60 millió ember életében. A 4350 km-es hosszúságával a 11. leghosszabb folyó a világon. Az elmúlt hónapokban a folyó alsó szakaszán a vízének színe megváltozott.

A folyó halászata jelentős, továbbá a Mekong szállítja el a térség üledékét, amit aztán lerakva javítja a talaj termékenységét a gazdák nagy örömére. A sok üledék miatt sárgásbarna a folyó vize, azonban az elmúlt néhány hónapban az üledékterhelés csökkent, és az alsó Mekong vize szokatlanul akvamarin színűvé vált.

A színváltozásról először Észak-Thaiföldön számoltak be 2019 novemberében, és azóta ez a változás észlelhető a Mekong alsó szakaszán is. A fenti képek a laoszi Huay Xai város közelében kanyargó folyóról készültek. A bal oldali kép a sok üledéket szállító folyóról készült 2015. január 27-én, a jobb oldali felvétel mutatja a megváltozott színű folyót 2020. január 25-án. Az alábbi képek készítése között csak két év telt el.

A szakemberek szerint a színváltozás oka, hogy a folyónak rendkívül alacsony a vízállása, a víz lassan folyik és kevés üledéket szállít. (Egyesek szerint az utóbbi 60 év legalacsonyabb vízszintjére, más becslések szerint a század legalacsonyabb szintjére csökkent a folyó vízszintje.) A sekélyebb és tisztább víz serkentette az algák elszaporodását. A folyó lassúbb áramlása kevésbé zavarja az algák növekedését, több napfény juthat át a vízen, lehetővé téve mikroszkopikus algák elszaporodását a homokos meder alján. Helyi híroldalak arról számoltak be, hogy a túlságosan elszaporodott algák eltömítik a halászhálókat és megnehezíti a halászatot.

Az aszály és a vízerőművek felelősek

Az alacsony vízszintet valószínűleg az aszály és a folyóra épített vízerőművek gátjainak együttes hatása okozza. Az elmúlt néhány hónapban Mekongnak ezen a szakaszán nagyon kevés eső hullott, mintegy 20-30 százalékkal kevesebb, mint normál körülmények idején, december és február között. Ezen kívül a folyóra épített új gátak megváltoztatják a folyó természetes áramlását is.

Gátak a Mekong folyón (forrás: asiatimes.com)

Kambodzsa, Vietnám és Thaiföld gazdasági fejlődése miatt a régió villamosenergia-igénye továbbra is gyorsan növekszik.
Ázsia-szerte az országok több tucat új széntüzelésű erőművet építenek, hogy kielégítsék a növekvő energiaigényt, ugyanakkor aggodalmat kelt a szén szélesebb körű felhasználása az éghajlatváltozásra gyakorolt ​​hatása miatt. Bár a vízerőművek tisztább alternatívái a szénnek, azok szintén veszélyeztetik a környezetet.

A folyó alacsonyabb vízszintje miatt a folyó deltájában a sós vízszintje emelkedhet, veszélyeztetve a mezőgazdaságot. A gazdák költségei növekednek, mert a talajvíz szivattyúzására kell költeniük. Úgy tűnik, hogy ez már megtörtént, Laoszban a folyónak ez a szakasza inkább óceánkék, mint a szokásos, üledékekben gazdag sárgásbarna. Egyes területeken a sós víz 90 km-re is behatolt a szárazföldre, 20-30 km-nél távolabb az előző évekhez képest.

Mintegy 500 000 hektár területet veszélyeztet a szárazföldön a part menti területeken a tengervíz beáramlása. A tengervíz elsősorban a csatornákon keresztül hatol be a száraz évszakban, amikor a kevés csapadék miatt alacsony a folyó vízszintje (január-május). A sós víz ezután bejut a talajvízbe és a sósabbá váló talajban elpusztul a termés.

A cukornád-ültetvény a sós víz behatolásával pusztult el a Cu Lao Dung kerületben, Soc Trang tartományban 2015-ben (fotó: Nhan Dan New.)

Az aggodalmak ellenére Vietnám támogatja és finanszírozza egy 1410 megawattos vízerőmű megépítését a világörökség egyik helyszínén, a laoszi Luangprabangban.

Vietnámból azonban már érkeztek hírek az úgynevezett „környezeti- vagy klíma-menekültekről”, akik elmenekülnek a romló környezeti körülmények elől.

Forrás: http://www.mekongcommons.org/salinity-intrudes-mekong-delta-farmers-lose-yields-income; https://earthobservatory.nasa.gov/images/146209/mekong-turns-from-brown-to-blue-green; https://www.economist.com/graphic-detail/2019/08/07/why-are-water-levels-of-the-mekong-at-a-100-year-low

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.