Ázsia és Ausztrália Globális problémák, fenntartható fejlődés

Mi történt a Mekong folyóval?

Szigetek és zátonyok a Mekong medrében (fotó: https://thethaiger.com)
A hat országot összekötő Mekong folyó fontos szerepet tölt be Délkelet-Ázsiában közel 60 millió ember életében. A 4350 km-es hosszúságával a 11. leghosszabb folyó a világon. Az elmúlt hónapokban a folyó alsó szakaszán a vízének színe megváltozott.

A folyó halászata jelentős, továbbá a Mekong szállítja el a térség üledékét, amit aztán lerakva javítja a talaj termékenységét a gazdák nagy örömére. A sok üledék miatt sárgásbarna a folyó vize, azonban az elmúlt néhány hónapban az üledékterhelés csökkent, és az alsó Mekong vize szokatlanul akvamarin színűvé vált.

A színváltozásról először Észak-Thaiföldön számoltak be 2019 novemberében, és azóta ez a változás észlelhető a Mekong alsó szakaszán is. A fenti képek a laoszi Huay Xai város közelében kanyargó folyóról készültek. A bal oldali kép a sok üledéket szállító folyóról készült 2015. január 27-én, a jobb oldali felvétel mutatja a megváltozott színű folyót 2020. január 25-án. Az alábbi képek készítése között csak két év telt el.

A szakemberek szerint a színváltozás oka, hogy a folyónak rendkívül alacsony a vízállása, a víz lassan folyik és kevés üledéket szállít. (Egyesek szerint az utóbbi 60 év legalacsonyabb vízszintjére, más becslések szerint a század legalacsonyabb szintjére csökkent a folyó vízszintje.) A sekélyebb és tisztább víz serkentette az algák elszaporodását. A folyó lassúbb áramlása kevésbé zavarja az algák növekedését, több napfény juthat át a vízen, lehetővé téve mikroszkopikus algák elszaporodását a homokos meder alján. Helyi híroldalak arról számoltak be, hogy a túlságosan elszaporodott algák eltömítik a halászhálókat és megnehezíti a halászatot.

Az aszály és a vízerőművek felelősek

Az alacsony vízszintet valószínűleg az aszály és a folyóra épített vízerőművek gátjainak együttes hatása okozza. Az elmúlt néhány hónapban Mekongnak ezen a szakaszán nagyon kevés eső hullott, mintegy 20-30 százalékkal kevesebb, mint normál körülmények idején, december és február között. Ezen kívül a folyóra épített új gátak megváltoztatják a folyó természetes áramlását is.

Gátak a Mekong folyón (forrás: asiatimes.com)

Kambodzsa, Vietnám és Thaiföld gazdasági fejlődése miatt a régió villamosenergia-igénye továbbra is gyorsan növekszik.
Ázsia-szerte az országok több tucat új széntüzelésű erőművet építenek, hogy kielégítsék a növekvő energiaigényt, ugyanakkor aggodalmat kelt a szén szélesebb körű felhasználása az éghajlatváltozásra gyakorolt ​​hatása miatt. Bár a vízerőművek tisztább alternatívái a szénnek, azok szintén veszélyeztetik a környezetet.

A folyó alacsonyabb vízszintje miatt a folyó deltájában a sós vízszintje emelkedhet, veszélyeztetve a mezőgazdaságot. A gazdák költségei növekednek, mert a talajvíz szivattyúzására kell költeniük. Úgy tűnik, hogy ez már megtörtént, Laoszban a folyónak ez a szakasza inkább óceánkék, mint a szokásos, üledékekben gazdag sárgásbarna. Egyes területeken a sós víz 90 km-re is behatolt a szárazföldre, 20-30 km-nél távolabb az előző évekhez képest.

Mintegy 500 000 hektár területet veszélyeztet a szárazföldön a part menti területeken a tengervíz beáramlása. A tengervíz elsősorban a csatornákon keresztül hatol be a száraz évszakban, amikor a kevés csapadék miatt alacsony a folyó vízszintje (január-május). A sós víz ezután bejut a talajvízbe és a sósabbá váló talajban elpusztul a termés.

A cukornád-ültetvény a sós víz behatolásával pusztult el a Cu Lao Dung kerületben, Soc Trang tartományban 2015-ben (fotó: Nhan Dan New.)

Az aggodalmak ellenére Vietnám támogatja és finanszírozza egy 1410 megawattos vízerőmű megépítését a világörökség egyik helyszínén, a laoszi Luangprabangban.

Vietnámból azonban már érkeztek hírek az úgynevezett „környezeti- vagy klíma-menekültekről”, akik elmenekülnek a romló környezeti körülmények elől.

Forrás: http://www.mekongcommons.org/salinity-intrudes-mekong-delta-farmers-lose-yields-income; https://earthobservatory.nasa.gov/images/146209/mekong-turns-from-brown-to-blue-green; https://www.economist.com/graphic-detail/2019/08/07/why-are-water-levels-of-the-mekong-at-a-100-year-low

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Fiktív változás 2020/10/23
    A légköri helyzet változik ugyan szombatra nálunk is, de ezt csak részlegesen lehet érezni. Az északi területeken, már pénteken is több helyen felhős, ködös hűvös idő volt, így ott ez a front szinte észrevétlen marad, de a déli megyékben sem csökken túlságosan a hőmérséklet. Az enyhe őszi idő később is folytatódik.
  • Akikre büszkék vagyunk 2020/10/22
    Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Buda István gazdasági elnökhelyettes és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Tölgyesi László kollégánk részére, akik példaértékű szakmai tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat a szakmai kihívások, a mérőeszközök és informatikai berendezések robbanásszerű fejlődése mellett Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő […]