Kínai halpiac, illusztráció (Fotó: Giselle Herrera, Unsplash)
Ázsia és Ausztrália Globális problémák, fenntartható fejlődés

Amit az új koronavírusról eddig tudunk

Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző - jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

A legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani.

Január 25-ei adatok szerint legalább 2700 ember betegedett meg, a halálos áldozatok száma meghaladja a nyolcvanat.

Az új koronavírust a térképen ábrázolt országokban már kimutatták (forrás: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/locations-confirmed-cases.html#map)

A kínai hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben – amely egyébként szintén a koronavírus egy típusa -, a tavaly decemberben Vuhanban megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

A január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére és a különböző, fertőtlenítő intézkedésekre.

Országszerte egyre több, a turisták tömegeit vonzó nevezetességet és látogatóközpontot zárnak be annak érdekében, hogy a járvány terjedése kiküszöbölhető legyen. Pénteken közölték, hogy a pekingi Tiltott Város mellett szombattól a kínai Nagy Fal fővároshoz közel eső szakaszai sem fogadják a látogatókat. Bezárja továbbá kapuit a sanghaji Disneyland, és több, országos jelenléttel bíró mozilánc, valamint színházak is.

Gyakran ismételt kérdések az új koronavírusról

Mi az új koronavírus?
A 2019 új koronavírus, vagy a 2019-nCoV egy új, légúti megbetegedéseket okozó vírus, amelyet először Vuhanban (Hebei tartomány, Kína) azonosítottak.

Mi a forrása a 2019. évi új koronavírusnak?
A közegészségügyi szakemberek keményen dolgoznak a 2019-nCoV forrásának azonosításán. A koronavírusok egy nagy víruscsaládba tartoznak, amelyek közül néhányan betegséget okoznak az emberekben, mások az állatok körében terjednek (pl. tevékben, macskákban és a denevérekben). A kínai Vuhanban megbetegedett emberek többsége állítólag megfordult egy nagy halpiacon, ami arra utal, hogy a vírus valószínűleg állati eredetű. Egyes feltételezések szerint a vírus kígyóból származik.

Kína január 25-én betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új koronavírus is vadon élő állatokról kerülhetett át emberre. A vadállatok, illetve vadhús árusítására bevezetett tilalom a piacokra, éttermekre és a e-kereskedelemre egyaránt érvényes.

Milyen tüneteket és szövődményeket okozhat a 2019-nCoV?
A 2019-nCoV-ban szenvedő betegek jelenlegi tünetei: enyhe vagy súlyos légúti megbetegedések, láz, köhögés és nehéz légzés.

Hogyan terjed a vírus?
Ez a vírus valószínűleg állatokból származik, de úgy tűnik, hogy emberről emberre terjed. Még nem világos, mennyire könnyen terjed a 2019-nCoV emberről emberre. Úgy gondolják, hogy elsősorban cseppfertőzés útján terjed: ha a fertőzött személy köhög vagy tüsszent, hasonlóan az influenza és más légzőszervi betegségek terjedéséhez.

Van-e oltás?
Jelenleg nem áll rendelkezésre oltás a 2019-nCoV ellen.

A 2019-nCoV megegyezik a MERS-CoV vagy a SARS vírussal?
Nem. A koronavírusok egy nagy víruscsaládot alkotnak, amelyek közül néhány betegséget okoz az emberekben, mások pedig az állatok körében terjednek (pl. tevék, macskák, denevérek). A nemrégiben felbukkant 2019-nCoV nem ugyanaz, mint a közel-keleti légzőszervi szindrómát (MERS) okozó koronavírus, vagy a 2003-ban a súlyos akut légzőszervi szindrómát (SARS) okozó koronavírus.

A SARS (angolul Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) emberi légzőszervi betegség, amelyet egy humán koronavírus okoz, amelyet SARS-vírusnak vagy SARS-koronavírusnak hívnak. 2002 novembere és 2003 júliusa közt egy csaknem világméretű SARS-járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 8096 ismert megbetegedést okozott. A betegek 9.6 százaléka, 774 ember meghalt. 2003 elején a Kína Kuangtung tartományából indult járvány hetek alatt szétterjedt és a világ 37 országában okozott megbetegedéseket.

A MERS a közel-keleti légúti koronavírus (angolul Middle East respiratory syndrome coronavirus, rövidítve MERS-CoV) 2012-ben felfedezett vírusfaj. A közel-keleti légúti szindróma kórokozója, elsősorban Szaúd-Arábiában és környékén okozott megbetegedéseket, de előfordult már Európában és az Egyesült Államokban is. A betegségnek 2014. júliusáig 288 halálos áldozata volt. Kezdettől fogva egyértelműnek látszott, hogy zoonózisról van szó, azaz a kórokozó valamilyen állatról terjedt át az emberre. Kezdetben az egyiptomi sírlakó denevért (Taphozous perforatus) gyanúsították, az újabb vizsgálatok szerint a vírus eredeti gazdaállata a teve.

Forrás: https://www.cdc.gov

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.