Kínai halpiac, illusztráció (Fotó: Giselle Herrera, Unsplash)
Ázsia és Ausztrália Globális problémák, fenntartható fejlődés

Amit az új koronavírusról eddig tudunk

Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző - jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

A legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani.

Január 25-ei adatok szerint legalább 2700 ember betegedett meg, a halálos áldozatok száma meghaladja a nyolcvanat.

Az új koronavírust a térképen ábrázolt országokban már kimutatták (forrás: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/locations-confirmed-cases.html#map)

A kínai hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben – amely egyébként szintén a koronavírus egy típusa -, a tavaly decemberben Vuhanban megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

A január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére és a különböző, fertőtlenítő intézkedésekre.

Országszerte egyre több, a turisták tömegeit vonzó nevezetességet és látogatóközpontot zárnak be annak érdekében, hogy a járvány terjedése kiküszöbölhető legyen. Pénteken közölték, hogy a pekingi Tiltott Város mellett szombattól a kínai Nagy Fal fővároshoz közel eső szakaszai sem fogadják a látogatókat. Bezárja továbbá kapuit a sanghaji Disneyland, és több, országos jelenléttel bíró mozilánc, valamint színházak is.

Gyakran ismételt kérdések az új koronavírusról

Mi az új koronavírus?
A 2019 új koronavírus, vagy a 2019-nCoV egy új, légúti megbetegedéseket okozó vírus, amelyet először Vuhanban (Hebei tartomány, Kína) azonosítottak.

Mi a forrása a 2019. évi új koronavírusnak?
A közegészségügyi szakemberek keményen dolgoznak a 2019-nCoV forrásának azonosításán. A koronavírusok egy nagy víruscsaládba tartoznak, amelyek közül néhányan betegséget okoznak az emberekben, mások az állatok körében terjednek (pl. tevékben, macskákban és a denevérekben). A kínai Vuhanban megbetegedett emberek többsége állítólag megfordult egy nagy halpiacon, ami arra utal, hogy a vírus valószínűleg állati eredetű. Egyes feltételezések szerint a vírus kígyóból származik.

Kína január 25-én betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új koronavírus is vadon élő állatokról kerülhetett át emberre. A vadállatok, illetve vadhús árusítására bevezetett tilalom a piacokra, éttermekre és a e-kereskedelemre egyaránt érvényes.

Milyen tüneteket és szövődményeket okozhat a 2019-nCoV?
A 2019-nCoV-ban szenvedő betegek jelenlegi tünetei: enyhe vagy súlyos légúti megbetegedések, láz, köhögés és nehéz légzés.

Hogyan terjed a vírus?
Ez a vírus valószínűleg állatokból származik, de úgy tűnik, hogy emberről emberre terjed. Még nem világos, mennyire könnyen terjed a 2019-nCoV emberről emberre. Úgy gondolják, hogy elsősorban cseppfertőzés útján terjed: ha a fertőzött személy köhög vagy tüsszent, hasonlóan az influenza és más légzőszervi betegségek terjedéséhez.

Van-e oltás?
Jelenleg nem áll rendelkezésre oltás a 2019-nCoV ellen.

A 2019-nCoV megegyezik a MERS-CoV vagy a SARS vírussal?
Nem. A koronavírusok egy nagy víruscsaládot alkotnak, amelyek közül néhány betegséget okoz az emberekben, mások pedig az állatok körében terjednek (pl. tevék, macskák, denevérek). A nemrégiben felbukkant 2019-nCoV nem ugyanaz, mint a közel-keleti légzőszervi szindrómát (MERS) okozó koronavírus, vagy a 2003-ban a súlyos akut légzőszervi szindrómát (SARS) okozó koronavírus.

A SARS (angolul Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) emberi légzőszervi betegség, amelyet egy humán koronavírus okoz, amelyet SARS-vírusnak vagy SARS-koronavírusnak hívnak. 2002 novembere és 2003 júliusa közt egy csaknem világméretű SARS-járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 8096 ismert megbetegedést okozott. A betegek 9.6 százaléka, 774 ember meghalt. 2003 elején a Kína Kuangtung tartományából indult járvány hetek alatt szétterjedt és a világ 37 országában okozott megbetegedéseket.

A MERS a közel-keleti légúti koronavírus (angolul Middle East respiratory syndrome coronavirus, rövidítve MERS-CoV) 2012-ben felfedezett vírusfaj. A közel-keleti légúti szindróma kórokozója, elsősorban Szaúd-Arábiában és környékén okozott megbetegedéseket, de előfordult már Európában és az Egyesült Államokban is. A betegségnek 2014. júliusáig 288 halálos áldozata volt. Kezdettől fogva egyértelműnek látszott, hogy zoonózisról van szó, azaz a kórokozó valamilyen állatról terjedt át az emberre. Kezdetben az egyiptomi sírlakó denevért (Taphozous perforatus) gyanúsították, az újabb vizsgálatok szerint a vírus eredeti gazdaállata a teve.

Forrás: https://www.cdc.gov

Ezt is elolvasom:
Magabiztosnak, de harciasnak látják Kínát a külföldiek

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.