Magyarország

KSH: a GDP 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, és 0,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokat szerdán.

A most közölt számok megegyeznek az augusztusi első becsléssel.

A GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,1 százalékkal emelkedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Éves összehasonlításban 2011 negyedik negyedévében nőtt a GDP legutóbb; az idei első negyedévben 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés a múlt év utolsó három hónapjához képest.

A termelési oldalon a mezőgazdaság 0,5, az építőipar 0,2, míg a szolgáltatások 0,1 százalékkal járultak hozzá a növekedéshez, míg a fogyasztási oldalon a beruházások 0,8, a háztartások vásárolt fogyasztása 0,4 százalékkal támogatta növekedést, az áruk és szolgáltatások pedig 0,1 százalékkal járultak hozzá a növekedéshez. Felhasználási oldalon a bruttó felhalmozás 1,3, ezen belül a beruházások 0,8, a készletfelhalmozás 0,5 százalékkal húzta a növekedést, a lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal járult hozzá, míg az áruk és szolgáltatások egyenlegének romlása 1,2 százalékkal lassította azt.

A második negyedévben a mezőgazdaság hazai teljesítménye az előző évi alacsony bázist követően 17,2 százalékkal nőtt, míg az ipar hozzáadott értéke 0,8, ezen belül a feldolgozóiparé 0,6 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar hozzáadott értéke éves összehasonlításban negyedik negyedéve csökkent. A feldolgozóiparon belül a jelentősebb iparágak közül a gyógyszergyártás területén volt a legnagyobb a visszaesés, elsősorban a külpiaci kereslet erőteljes csökkenése miatt. Az elmúlt negyedévekhez hasonlóan jelentős termelésbővülés volt a járműgyártás terén, amelyet kizárólag az exportértékesítés táplált.

Az építőipar teljesítménye 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt emelkedett.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 1,9 százalékkal csökkent, ezen belül a kereskedelem teljesítménye jelentősebb mértékben mérséklődött, mint a szálláshelyszolgáltatás, vendéglátásé.

A szállítás, raktározás ág teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent, az alacsony bázis ellenére is. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 1,1 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 1,1 százalékkal mérséklődött, amelyben szerepet játszott, hogy mind a vállalati, mind a lakossági hitelállomány tovább csökkent.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2013 második negyedévében 0,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miután az első negyedévben még 1,1 százalékkal zsugorodott a fogyasztás. Az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH osztályvezetője elmondta, hogy utoljára 2011 utolsó negyedévében nőtt a háztartások fogyasztása. Ezt egyrészt az alacsony bázis, másrészt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, szabadidő, kultúra területén növekedő költések okozták – fűzte hozzá a szakértő.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 0,9 százalékkal csökkent, míg a közösségi fogyasztás 0,6 százalékkal meghaladta a korábbi szintet. A végső fogyasztás 0,4 százalékkal emelkedett az előző év második negyedévéhez képest.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 2008. negyedik negyedéve óta először mutatott újra növekedést, 4,9 százalékos mértékben. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezésberuházások emelkedtek. A nagy súlyú ágazatokat tekintve a feldolgozóipar és a kereskedelem beruházásai kisebb mértékben, az ingatlanügyleteké jelentősen csökkentek. A szállítás, raktározás, a mezőgazdaság, a víz- és hulladékgazdálkodás, valamint a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás nemzetgazdasági ágban erőteljes növekedés volt.

Az áruk és szolgáltatások import volumene az export 3,0 százalékos emelkedésénél nagyobb mértékben, 4,7 százalékkal nőtt. Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője az import gyorsabb növekedéséről megjegyezte, hogy a behozatal a beruházások és a fogyasztás növekedésének, valamint amiatt nőtt, hogy az energiahordozók importja is emelkedett. Elkezdődött a készletek feltöltése is, ami a harmadik negyedévben is folytatódik – mondta.

A KSH adatai szerint az áruforgalom kivitele 3,0, behozatala 4,9 százalékkal nőtt. A szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 3,0 százalékkal, míg az importja 3,7 százalékkal emelkedett.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2013 második negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest az év eleji 0,6 százalékos növekedés után. Az építőipar hozzáadott értéke 1,9 százalékkal nőtt, azaz gyorsult az előző negyedévi 1,1 százalékos emelkedés után. A feldolgozóipar teljesítménye öt negyedévi visszaesés után 0,6 százalékkal, míg a szolgáltatásoké az előző negyedévivel megegyező 0,1 százalékkal nőtt.

A háztartások fogyasztási kiadása az első negyedévi stagnálás után 0,4 százalékkal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,4 százalékkal csökkentek. A közösségi fogyasztás 0,2, míg a végső fogyasztás 0,5 százalékkal haladta meg az előző negyedévi szintet. Az export 2,1 százalékkal, míg az import 2,7 százalékkal nőtt.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió tagországainak együttes bruttó hazai terméke 2013 második negyedévében 0,2 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva.

MO_GDP_2002-2013-1_1000
A GDP változása

(MTI,  fotó: AP /Carlos Osorio)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.