Fenntartható fejlődés Magyarország

Működő és költséghatékony technológia támogathatja a fenntartható geotermikus energiatermelést

Működő és költséghatékony technológia támogathatja a fenntartható geotermikus energiatermelést

Az elsődleges cél költséghatékony, a jelenlegi hazai gyakorlatban alkalmazottnál sokkal fejlettebb technológiák kifejlesztése, kidolgozása volt, amellyel lehetővé válik a fenntartható geotermikus energiatermelés azáltal, hogy a kinyert termálvizet ugyanazon porózus vízadó rétegbe sajtoljuk vissza.

A geotermikus energiahasznosítók által megfizethető, korszerű és hatékony kútkiképzési technológiák alkalmazása iránt mind hazánkban, mind az egész EU-ban nagy igény mutatkozik. A megújuló energiák, így a geotermikus energiahasznosítás szerepének növelésére vonatkozó EU-s és kormányzati szándékok miatt várhatóan évente jelentős számú termelő és kapcsolódó visszasajtoló kút fúrására kell számítani, ezek visszasajtolási módszertani kidolgozásához jelentős információt, tapasztalást, szaktudást biztosított a jelen projekt. 

A projekt eredményeként olyan visszasajtoló kútkiképzési technológia jött létre, amely nem csak a hazai szintéren, hanem nemzetközi szinten is hasznosítható. Egy, már meglévő kút rétegserkentéses technológiával való átalakítása, és egy gravel pack kút kialakítása történt meg a projekt során.

A kútkiképzés mellett a kutatási-fejlesztési területen is jelentős részeredményeket értünk el. Munkánk eredményeként elő tudunk állítani (a nagy piaci igényeket is kiszolgálva) természetes kötőanyagú mesterséges mintatesteket, amelyek az adott kőzetfizikai jelleggel rendelkeznek.

Ezeknek a mintatesteknek köszönhetően lehetőség nyílik a virtuális kőzetfizikai laboratóriumok validálására, a permeabilitásmérés standardizálására, rezervoárkísérletekhez megfelelő maganyag biztosítására, olcsóbb, prototípus jellegű laborvizsgálatok végrehajtására. A mintatesteknek köszönhetően standard körülmények között tudunk laboratóriumi méréseket nagy pontossággal végrehajtani.

A technológia elterjedését és használatát segíti a kútkiképzési folyadéktechnológiai módszertanának kidolgozása. A módszertant követve lehetőség nyílik rétegkárosodás-mentes kútkiképzésekhez, ezzel a kísérleti fejlesztés komplex szolgáltatásfejlesztést is biztosít. A kísérleti fejlesztéssel, a rendszerbizonytalanságot okozó tényezők kiszűrésével a kockázatok csökkenthetőek. A jelenlegi fejlesztés előzményprojektje (GINOP-2.1.1-15-2015-00616 – Energetikai célú földtani kutatási projektek rendszerbizonytalanságának csökkentése a Mecsek-hegység déli előtere földtani modelljének validálása példáján) során elkészült berendezéseket (pl. anyagmigráció a kavicságyon és kőzeten keresztül, kiszűrődés, iszaplepény képződés és eltávolítás, kitámasztó anyag tönkremenetele, inhibitorok, gélesítők, enzimek gyakorlati kipróbálása stb.) a most záródó projekt során rezervoár körülmények között is próba alá vetettük, így megtörtént az eszközöknek az adott réteg és pórusnyomáson, valamint hőmérsékleten való vizsgálata, a kútkiképzésekhez szükséges paraméterek közvetlen mérése és validálása.

Leak off berendezés

A projekt legnagyobb eredménye, hogy összeállt a felszíni visszasajtoló egység. Az elvégzett tesztek alapján az eszköz hosszútávú visszasajtolásra alkalmazható. Ezáltal fontos lépést tettünk a fenntartható geotermikus energiatermelés megvalósítása és piaci alapon is rentábilis működtetése felé.

Adatlap

További információ: https://www.ginop221-mecsekerc.hu/

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.