Joshua Tree (a szerző fotója)
Amerika USA - útinapló

U2-Joshua Tree, Zabriskie Point és Dante

A Szovjetunió még létezett és a hidegháború még tartott 1987-ben, amikor megjelent a U2 Joshua Tree albuma, amelynek borítóján szerepelt egy Joshua Tree és a hátérben a Zabriskie Point.

Gyerekként nem értettem még a vasfüggöny mögött mi az a U2 és hol van a Zabriskie Point, de a zene magával ragadott, mert a U2-nak ez az albuma tetszett legjobban, ezért el akartam egyszer jutni oda én is, ahol az alábbi kép készült.

U2: The Joshua Tree Album borító (https://www.youtube.com/watch?v=e3-5YC_oHjE)

Később tanultam meg, hogy a U–2 incidens azután robbant ki, amikor 1960. május 1-jén a Francis Gary Powers vezette Lockheed U–2 amerikai felderítő repülőgépet lelőtték mélyen a Szovjetunió területe fölött. A sérült gép lezuhant, a pilótát elfogták a sikeres katapultálása és földet érése után. Az USA tagadta a gép valódi küldetését. Powerst a Szovjetunió elleni kémkedés miatt letartóztatták, három év börtönbüntetésre és hét év munkatáborra ítélték. 1962. február 10-én, huszonegy hónappal a fogságba esése után azonban Powerst egy fogolycsere során kicserélték Rudolf Abel fedőnevű KGB-s ezredesre a németországi Potsdam és Berlin között található Glienickei hídon, ami egy másik film története lett (Bridge of Spies, 2015), amely már az új hidegháborúban készült.

                                                        U2 a Mojave-sivatag felett (Lockheed Martin Corporation)

A Joshua Tree, pedig a REMÉNY jelképe a kietlen nevadai és arizonai sivatagokban, ahogy a pioneerek elnevezték a Csendes-óceán felé tartó vándorlásaik során. A növény egyben az Amerikai Egyesült Államok legmélyebben fekvő és legmelegebb pontjának, a Halál-völgyének is a jelképe.

Joshua Tree (a szerző felvétele)

Bár máig nem találtam meg még azt, amit keresek (U2-I Still Haven’t Found What I’m Looking For) én sem, de később az élet eljuttatott a Mojave-sivatagba a Zabriskie Pointhoz, hogy leszálljak én is a pokolba és megtaláljam.
A Halál-völgy a nevét azoknak a pioneeroknak a kudarcra ítélt erőfeszítéseiről kapta, akik kétségbeesetten kerestek átjárást a Sierra Nevada déli hegyein. Kalifornia megalapítása után a Halál-völgy az 1880-as években a bóraxbányászat boom-városává vált.
A terület egy hatalmas sós tómedret foglal magába, amely az Amerikai Egyesült Államok legmélyebb pontja, -282 láb/85 m. A tómeder eltörpül a 11 000 láb/3353 m magas Telegraph Peak mellett. Vannak erodálódó homokkő sziklák, kanyonok, vulkáni kráterek és ásványi lerakódásokkal „festett” sziklák.
A Halál-völgy valójában 5200 négyzetkilométernyi Mojave-sivatagi tájat foglal magában. A Los Angelesből 2,5 órányi autóútra vagy Las Vegastól két órányira északnyugatra található.


A Zabriskie Point tájképe számos írót, művészt, rendezőt és zenészt inspirált, és nem mindegyikük volt amerikai. A Zabriskie Point által inspirált művészet legmarkánsabb példája Michelangelo Antonioni Zabriskie Point című vitatott játékfilmje (zenéjét a Pink Floyd szerezte), amely az 1970-es évek kaliforniai diáktüntetéseinek idején játszódik.

Zabriskie Point (1970) (forrás: (IMDb)

Írta és fotózta: Knox Fort

Forrás:
https://www.nps.gov/deva/index.htm
https://www.nationalparks.org/connect/explore-parks/death-valley-national-park
https://www.deathvalley.com/
https://www.rferl.org/a/sixty-years-ago-the-soviet-union-shot-down-u-s-spy-plane/30585501.html
https://www.britannica.com/topic/The-Joshua-Tree

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.