Globális problémák, fenntartható fejlődés Görbe tükör

„Sosem vagy elég kicsi ahhoz, hogy nagy hatást érj el”

A karikatúrát készítette: Grafitember
Mikuláskor nem volt hó Lappföldön, nyáron meg több héten át volt 30 fok északon – a 2018-as extrém időjárás késztette cselekvésre a 15 éves svéd Gretát. Sztrájkolt, hónapokig nem járt suliba, tüntetett a jövőért. Nem adja föl, míg el nem éri célját. Az ENSZ-klímacsúcson is járt, és ma már világszerte sok diák követi példáját – mert a világ vezetői csak beszélnek gyors cselekvés helyett.

Észak kétszer gyorsabban melegszik a világátlagnál. Ezt a változást a bőrén érzi a 15 éves svéd Greta Thunberg. Riadalmát csak megerősíti, hogy: „A sarkvidéki levegő hőmérséklete az elmúlt öt évben minden, 1900 óta feljegyzett korábbi rekordot megdöntött, és ez a trend különbözik minden eddig rögzített periódusétól” – állítja a 12 ország 81 kutatója által összeállított Arctic Report Card 2018.

A svéd diáklány az őszi tanévkezdés helyett két héten át a svéd parlament elé vonult, és azóta is minden pénteken ott van. Egészen addig folytatja, míg Svédország nem csökkenti évi 15%-kal a szén-dioxid-kibocsátását. A hét többi napján sem tétlenkedik, elérte, hogy a sajtó felfigyelt rá, tömegtüntetésen is felszólalt már. Mostanra több mint húszezer diák csatlakozott hozzá világszerte Ausztráliától Belgiumon át egészen Japánig.

Az iskolai sztrájkok gyors terjedése elképesztő élmény volt Greta számára: „Ez is bizonyítja, hogy sosem vagy elég kicsi ahhoz, hogy nagy hatást érj el.”

Greta a 24. klímacsúcsra indulva fogalmazta meg, hogy „25 év alatt megszámlálhatatlan ember járt az ENSZ klímakonferenciáin és könyörgött a világ vezetőinek, hogy állítsák meg a káros anyagok kibocsátását, de láthatóan hiába. Ezért én nem fogok könyörögni, hogy törődjenek a jövőnkkel. Ehelyett tudatom velük, hogy a változás ideje eljött, akár tetszik nekik, akár nem.” Reméli, a konferencián sikerül mindenkinek a tudtára adni, hogy egzisztenciális veszély fenyeget, és ez a legnagyobb krízis, amivel az emberiség valaha szembenézett.

„A világ vezetői úgy viselkednek, mint a gyerekek, ezért nekünk kell magunkra vállalni a felelősséget, amit nekik kellett volna jóval ezelőtt. Meg kell érteni, hogy az idősebb generáció mit tett velünk, és milyen rendetlenséget okoztak, amivel együtt kell élnünk. Hallatnunk kell a hangunkat.” – jelentette ki a fiatal svéd diáklány már Katowicében, az ENSZ-klímacsúcson tartott sajtótájékoztatón. Találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral is.

Nem kell sztrájkolnod, ez a te döntésed

Más iskolásoknak azt üzeni: „Nem kell sztrájkolnod, ez a te döntésed. De miért kell tanulnunk egy olyan jövőért, ami lehet, hogy el sem jön? Azt hiszem, ez fontosabb, mint az iskola.” Talán neki is köszönhető, hogy egyre többfelé és egyre többen vonulnak utcára a fiatalok a klímáért.

Megállapodás született a három évvel ezelőtt megkötött párizsi klímaegyezmény végrehajtásának szabályairól és menetrendjéről szombaton a lengyelországi Katowicében tartott ENSZ-klímakonferencián. A dokumentum részletekbe menően rögzíti azt a szabályrendszert, amely meghatározza, hogy a tagországoknak milyen menetrend szerint kell elérniük a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokat. Vagyis azt, hogy 2030-ig jelentős mértékben csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás, hogy megakadályozzák a katasztrofális léptékű globális felmelegedést. A három évvel ezelőtti klímaegyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig két Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest.
Az egyezményt eddig 184 ország ratifikálta az ENSZ 193 tagállama közül.Nem csatlakozott hozzá Oroszország, Donald Trump amerikai elnök pedig tavaly nyáron jelezte: az Egyesült Államok 2020-ban kihátrál a megállapodásból.

Nos, érthető, hogy miért tiltakozik ilyen hevesen a 15 éves svéd Greta Thunberg…

(Források: https://www.theguardian.com/environment/2018/dec/04/leaders-like-children-school-strike-founder-greta-thunberg-tells-un-climate-summit cikke alapján; https://qubit.hu/2018/12/14/a-klimavedelemert-tuntetnek-gyerekek-es-fiatalok-egesz-nemetorszagban; MTI)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.