Napnyugta, illusztráció (forrás: Unsplash)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Ebben az évben június 20-án kezdődik a csillagászati nyár

Szombaton, a nyári napfordulón tölti a legtöbb időt az égen a Nap, a legrövidebb éjszaka is ezen a napon lesz. 2020-ban június 20-án, 23 óra 44 perckor (UT 21:44) kezdődik a csillagászati nyár.

Szombaton veszi kezdetét a csillagászati nyár. Szinte az összes kultúrában a fény diadalát ünneplik a napfordulóhoz kapcsolódóan, ugyanis az év ezen napján van a leghosszabb ideig világosság.

A Föld pályája a Nap körül egy évben

2020-ban az ország legnyugatabbi pontján, Felsőszölnökön 5:00-kor kel legkorábban a Nap június 14. és 17. között, ugyanakkor Budapesten 4:46-kor már napkelte van június 12. és 20. között, míg az ország legkeletebbi pontján, Garbolcon kel legkorábban és a legtöbb napon át a Nap: 4:29-kor június 10. és 22 között.

A Nap látszólagos pályája Budapesten

A Nap a napforduló alkalmával éri el az égi egyenlítőtől való legnagyobb távolságát, azaz ilyenkor delel a legmagasabban. Június 20-a után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek.

A nyári napforduló leggyakrabban június 21-én következik be, azonban az idei 366-napos szökőév miatt február 29 napos volt, ezért 1 napot ez az időpont „elcsúszott”.

A csillagászati évszakok kezdetei
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.