Az USGS geológusa a Coldwater II megfigyelőállomáson, a Mt. St. Helens vulkánt figyeli 1980 tavaszán (forrás: USGS)
Amiről a térkép mesél Színes mozaikok a nagyvilágból

Mi okozta a Mount St. Helens 40 évvel ezelőtti kitörését?

Az USA Washington államában emelkedő Mount St. Helens az 1980. május 18-ai kitörése óta minden bizonnyal Földünk legtöbbet tanulmányozott vulkánja lett.

1980 tavaszán figyelmeztető jelek utaltak a vulkán aktivitására, márciusban már több száz földrengést észleltek, a kitörés pillanatáig 10 000-nél is több földrengés utalt a mélyben uralkodó nyugtalanságra.

1980. május 18-án, 8:32-kor 5,1 nagyságrendű földrengés pattant ki, a vulkán északi oldala megcsúszott és az így kialakult óriási földcsuszamlás gigantikus pusztítást okozott, 57 ember vesztette életét. A történelmi feljegyzések óta ez volt a legnagyobb, legpusztítóbb törmeléklavina a Földön.

A magma megemelte a Mount St. Helens oldalát (forrás: USGS)

300 oC-os felhő, gőz és gáz zúdult le a tűzhányó lejtőjén 1100 km/óra sebességgel. A vulkánkitöréssel 540 millió tonna hamu repült a levegőbe, amit az USA 11 államában észleltek.

Vulkáni hamu fedi be a vulkánkitöréstől 300 km-re fekvő farmot (forrás: USGS)
Gyufaszálként heverő erdő (forrás: USGS)

A robbanás pusztító laharokat okozott. A lahar olyan iszapár, amely vízzel keveredett földből, kövekből áll, nagyon gyorsan mozog, szinte mindent elpusztít, ami az útjukba kerül.

A törmeléklavina elgátolta a North Fork Toutle folyó völgyét (forrás: USGS)

A vulkáni aktivitást az Észak-amerikai- és a Juan de Fuca kőzetlemez közeledése okozta. A kis méretű Juan de Fuca lemez szegélye a terebélyesebb Észak-amerikai lemez alá csúszik, a mélyben a lemezszegély egy része megolvad és lávaként a felszínre kerül. Észak-Amerika nyugati partján (Cascade) vulkánok sora emelkedik a magasba. Ez a vulkáni sor is része a Csendes-óceánt keretező, vulkánok alkotta Tűzgyűrűnek.

A Mt. St. Helens kitörésének lemeztektonikai magyarázata (forrás: https://storymaps.arcgis.com/)
A Mount St. Helens 1979-ben (forrás: storymaps.arcgis.com)
A Mount St. Helens 1980-ban (forrás: storymaps.arcgis.com)

További képek a Mt. St. Helens kitöréséről

Ezt is elolvasom:
1940 évvel ezelőtt tört ki a Vezúv

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Vissza a télbe 2021/01/23
    Több hullámban érkezik nedves, egyre hidegebb levegő hazánk térségébe, emiatt vasárnap estétől visszatér időjárásunk téli jellege. A most még többfelé esőt okozó légörvény vasárnap reggelre elhagyja térségünket, pár órára a nap is kisüt, majd délután újabb légörvény érkezik és ez az esti órákban már többfelé okoz havazást, lehűlést, hatására visszatérünk a télbe.
  • Új hőmérsékleti rekordok születtek (2021.01.22) 2021/01/23
    Az átlagoshoz képest jóval melegebb időjárásnak köszönhetően két új napi hőmérsékleti rekord is született. Pénteken az Északi-középhegység tágabb környezetét leszámítva mindenhol 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt a Somogy megyei Nagyatádon 16,5 fokot regisztráltunk, ezzel pedig megdőlt az 1956-ban Ásotthalmon mért 15,5 fokos érték. Így tehát új országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord született. Péntekre […]