Amiről a térkép mesél Színes mozaikok a nagyvilágból

Mi okozta a Mount St. Helens 40 évvel ezelőtti kitörését?

Az USGS geológusa a Coldwater II megfigyelőállomáson, a Mt. St. Helens vulkánt figyeli 1980 tavaszán (forrás: USGS)
Az USA Washington államában emelkedő Mount St. Helens az 1980. május 18-ai kitörése óta minden bizonnyal Földünk legtöbbet tanulmányozott vulkánja lett.

1980 tavaszán figyelmeztető jelek utaltak a vulkán aktivitására, márciusban már több száz földrengést észleltek, a kitörés pillanatáig 10 000-nél is több földrengés utalt a mélyben uralkodó nyugtalanságra.

1980. május 18-án, 8:32-kor 5,1 nagyságrendű földrengés pattant ki, a vulkán északi oldala megcsúszott és az így kialakult óriási földcsuszamlás gigantikus pusztítást okozott, 57 ember vesztette életét. A történelmi feljegyzések óta ez volt a legnagyobb, legpusztítóbb törmeléklavina a Földön.

A magma megemelte a Mount St. Helens oldalát (forrás: USGS)

300 oC-os felhő, gőz és gáz zúdult le a tűzhányó lejtőjén 1100 km/óra sebességgel. A vulkánkitöréssel 540 millió tonna hamu repült a levegőbe, amit az USA 11 államában észleltek.

Vulkáni hamu fedi be a vulkánkitöréstől 300 km-re fekvő farmot (forrás: USGS)
Gyufaszálként heverő erdő (forrás: USGS)

A robbanás pusztító laharokat okozott. A lahar olyan iszapár, amely vízzel keveredett földből, kövekből áll, nagyon gyorsan mozog, szinte mindent elpusztít, ami az útjukba kerül.

A törmeléklavina elgátolta a North Fork Toutle folyó völgyét (forrás: USGS)

A vulkáni aktivitást az Észak-amerikai- és a Juan de Fuca kőzetlemez közeledése okozta. A kis méretű Juan de Fuca lemez szegélye a terebélyesebb Észak-amerikai lemez alá csúszik, a mélyben a lemezszegély egy része megolvad és lávaként a felszínre kerül. Észak-Amerika nyugati partján (Cascade) vulkánok sora emelkedik a magasba. Ez a vulkáni sor is része a Csendes-óceánt keretező, vulkánok alkotta Tűzgyűrűnek.

A Mt. St. Helens kitörésének lemeztektonikai magyarázata (forrás: https://storymaps.arcgis.com/)
A Mount St. Helens 1979-ben (forrás: storymaps.arcgis.com)
A Mount St. Helens 1980-ban (forrás: storymaps.arcgis.com)

További képek a Mt. St. Helens kitöréséről

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Kettős(s)ég 2020/10/27
    Borult és napos tájak is lesznek holnap, ugyanis az éjjel képződő köd szerdán nem mindenhol fog nyom nélkül eltűnni.
  • Nem kezdett el befagyni az arktikus óceán 2020/10/27
    A rendhagyó jelenségnek akár jelentős következményei is lehetnek az előttünk álló tél szempontjából. A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, ezért fontos figyelemmel kísérni, hogyan reagál a légkör a következő hónapokban.