Latest Articles

Egy újabb csodás térkép

Miért tartozéka a trianoni megemlékezéseknek a nemzeti giccs? Akárhogy is nézzük, de Magyarország alakja nem kifogástalan. Hol van a Felső-Tisza-vidék?

Nádas vagy szálloda?

A nádas szűrőmezőnek hordalékvisszatartó szerepe is van, ahol a bevezetett vizek 6-30 napig tartózkodnak, hogy aztán megtisztulva elérjék a Balatont.

Ahol az idegent is meghívják egy pohár borra: Hercegkút

A többségében svábok lakta 650 fős Hercegkút a Tokaji-hegység délkeleti szélén fekszik, 4,5 km-re Sárospataktól. A falu a történelmi borvidékhez tartozik, így a világörökség része. Most a híres, több emeletes Kőporosi-pincesorát mutatjuk be. A pincék között bóklászva – kis...

Balatoni nyaralóknak a vízvirágzásról

A Balaton nyugati részén már tömegesen megjelentek a cianobaktériumok (kékalgák) a vízfelszínen - tette közzé a mintavételezések eredményét az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete. Ebben a cikkben elmagyarázzuk a folyamat lényegét.

Üstökös, meteor és sarki fény egy képen

A fenti képen jobbra lent a Neowise üstökös, a háttérben a zöldes-kékes sarki fény, a kép felső részén egy meteor ("hullócsillag") látható. A kép 2020. július 14-én készült a kanadai Manitoba nyugati részén. (forrás: NASA)