Gazdaság - adatok, tények, prognózisok Országról országra Tanulmányok

IMF: 3,1 százalékos globális gazdasági növekedés várható az idén

Változatlanul hagyta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány soros frissítésében, amelyet kedden tett közzé.

E szerint idén 3,1 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számol a szervezet,

ami megegyezik a júliusban kiadott, az áprilisi előrejelzés felülvizsgálatában szereplő adattal. Jövőre a globális gazdaság 3,4 százalékkal nőhet a legújabb becslés szerint, ami szintén azonos a júliusi előrejelzéssel.

Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a gazdasági növekedés az amerikai bővülés lassulása és a brit Brexit miatt. A jelentés összeállítói emiatt némileg rontottak a fejlett országok idei növekedésével kapcsolatos kilátásán.

A feltörekvő országcsoport esetében ugyanakkor mérsékelten megemelték az idei gazdasági növekedési várakozásukat a szakértők.

A jelentés szerint nyolc évvel a globális pénzügyi válság után megnőtt a valószínűsége egy elhúzódó globális gazdasági stagnálásnak, különösen a fejlett országokban. Ez pedig további teret ad a kereskedelmi és bevándorlási korlátozásokat sürgető populista felhívásoknak, amelyek negatívan befolyásolják a termelékenységet, a gazdaságnövekedést és az innovációt – figyelmeztetett a jelentés.

Maurice Obstfeld, az IMF vezető közgazdásza kiemelten fontosnak tartja megvédeni a kereskedelem területén a további integráció lehetőségét. A vezető szakértő szerint “a kereskedelem órájának visszaforgatása a globális gazdaság jelenlegi lanyha állapotán csak rontana”.

A jelentés szerint a közeljövőben a fejlett országok központi bankjainak fenn kell tartaniuk jelenlegi monetáris politikájukat, ez azonban önmagában nem elég a gazdaságok élénkítéséhez. Ahol csak lehet, a kormányoknak többet kell költeniük oktatás-, technológia- és infrastruktúra-fejlesztésre – közölték.

A fejlett országok körében az idei növekedést a júliusban becsült 1,8 százalékról 1,6 százalékra rontotta az IMF, míg a feltörekvőknél 4,1 százalékról 4,2 százalékra javította fel a washingtoni székhelyű szervezet.

Jövőre a fejlett országokban 1,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál az IMF, a feltörekvő országokban átlagosan 4,6 százalékos gazdasági élénkülés lehet jövőre. Mindkét adatot változatlanul hagyták a jelentés összeállítói júliushoz képest.

Ezt is elolvasom:
Egyre értékesebbek a kínai márkák

Az euróövezeti gazdasági növekedés a tavalyi 2 százalékról idén 1,7 százalékra mérséklődik. Az IMF júliusban még kisebb, 1,6 százalékos gazdasági bővülést várt 2016-ra. A térség jövő évi gazdasági teljesítménynövekedésével kapcsolatos várakozást 1,4 százalékról 1,5 százalékra változtatta a valutaalap.

A brit gazdaság a tavalyi 2,2 százalékos bővülés után idén 1,8 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal nő. A júliusi jelentésben az idei évre szerényebb, 1,7 százalékos, jövőre viszont nagyobb, 1,3 százalékos brit gazdasági növekedéssel számoltak a jelentés összeállítói.

A német gazdaság idei várható növekedésével kapcsolatos előrejelzését az IMF 1,7 százalékra javította fel az júliusi 1,6 százalékról, a jövő évit pedig 1,2 százalékról 1,4 százalékra változtatta. Tavaly 1,5 százalékkal nőtt a német GDP.

Kína gazdasági növekedése a júliusban várt mértékben lassul idén és jövőre a legújabb előrejelzés szerint is. A tavalyi 6,9 százalékos GDP-növekedés után a gazdaság bővülése idén 6,6 százalékra, 2017-ben 6,2 százalékra lassul.

Az amerikai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését az IMF jelentősen, 2,2 százalékról 1,6 százalékra vitte lejjebb a gazdaság gyenge első félévi teljesítménye miatt, a jövő évit pedig 2,5 százalékról 2,2 százalékra változtatta.

A jelentés szerint Latin-Amerika és a karibi térség GDP-je idén 0,6 százalékkal csökken részben amiatt, hogy Venezuela gazdasága 10 százalékkal, Brazíliáé pedig 3,3 százalékkal zsugorodik. A térség gazdasága jövőre 1,6 százalékkal nő az IMF várakozása szerint.

A Független Államok Közösségének (FÁK) együttes GDP-je idén 0,3 százalékkal csökken a tavalyi 2,8 százalékos esés után, jövőre viszont már 1,4 százalékkal nő. Ezen belül az orosz GDP a tavalyi 3,7 százalékos esés után idén további 0,8 százalékkal zsugorodik, 2017-ben viszont már 1,1 százalékkal nő.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.