Gazdaság - adatok, tények, prognózisok Országról országra Tanulmányok

IMF: 3,1 százalékos globális gazdasági növekedés várható az idén

Változatlanul hagyta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány soros frissítésében, amelyet kedden tett közzé.

E szerint idén 3,1 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számol a szervezet,

ami megegyezik a júliusban kiadott, az áprilisi előrejelzés felülvizsgálatában szereplő adattal. Jövőre a globális gazdaság 3,4 százalékkal nőhet a legújabb becslés szerint, ami szintén azonos a júliusi előrejelzéssel.

Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a gazdasági növekedés az amerikai bővülés lassulása és a brit Brexit miatt. A jelentés összeállítói emiatt némileg rontottak a fejlett országok idei növekedésével kapcsolatos kilátásán.

A feltörekvő országcsoport esetében ugyanakkor mérsékelten megemelték az idei gazdasági növekedési várakozásukat a szakértők.

A jelentés szerint nyolc évvel a globális pénzügyi válság után megnőtt a valószínűsége egy elhúzódó globális gazdasági stagnálásnak, különösen a fejlett országokban. Ez pedig további teret ad a kereskedelmi és bevándorlási korlátozásokat sürgető populista felhívásoknak, amelyek negatívan befolyásolják a termelékenységet, a gazdaságnövekedést és az innovációt – figyelmeztetett a jelentés.

Maurice Obstfeld, az IMF vezető közgazdásza kiemelten fontosnak tartja megvédeni a kereskedelem területén a további integráció lehetőségét. A vezető szakértő szerint „a kereskedelem órájának visszaforgatása a globális gazdaság jelenlegi lanyha állapotán csak rontana”.

A jelentés szerint a közeljövőben a fejlett országok központi bankjainak fenn kell tartaniuk jelenlegi monetáris politikájukat, ez azonban önmagában nem elég a gazdaságok élénkítéséhez. Ahol csak lehet, a kormányoknak többet kell költeniük oktatás-, technológia- és infrastruktúra-fejlesztésre – közölték.

A fejlett országok körében az idei növekedést a júliusban becsült 1,8 százalékról 1,6 százalékra rontotta az IMF, míg a feltörekvőknél 4,1 százalékról 4,2 százalékra javította fel a washingtoni székhelyű szervezet.

Jövőre a fejlett országokban 1,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál az IMF, a feltörekvő országokban átlagosan 4,6 százalékos gazdasági élénkülés lehet jövőre. Mindkét adatot változatlanul hagyták a jelentés összeállítói júliushoz képest.

Az euróövezeti gazdasági növekedés a tavalyi 2 százalékról idén 1,7 százalékra mérséklődik. Az IMF júliusban még kisebb, 1,6 százalékos gazdasági bővülést várt 2016-ra. A térség jövő évi gazdasági teljesítménynövekedésével kapcsolatos várakozást 1,4 százalékról 1,5 százalékra változtatta a valutaalap.

A brit gazdaság a tavalyi 2,2 százalékos bővülés után idén 1,8 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal nő. A júliusi jelentésben az idei évre szerényebb, 1,7 százalékos, jövőre viszont nagyobb, 1,3 százalékos brit gazdasági növekedéssel számoltak a jelentés összeállítói.

A német gazdaság idei várható növekedésével kapcsolatos előrejelzését az IMF 1,7 százalékra javította fel az júliusi 1,6 százalékról, a jövő évit pedig 1,2 százalékról 1,4 százalékra változtatta. Tavaly 1,5 százalékkal nőtt a német GDP.

Kína gazdasági növekedése a júliusban várt mértékben lassul idén és jövőre a legújabb előrejelzés szerint is. A tavalyi 6,9 százalékos GDP-növekedés után a gazdaság bővülése idén 6,6 százalékra, 2017-ben 6,2 százalékra lassul.

Az amerikai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését az IMF jelentősen, 2,2 százalékról 1,6 százalékra vitte lejjebb a gazdaság gyenge első félévi teljesítménye miatt, a jövő évit pedig 2,5 százalékról 2,2 százalékra változtatta.

A jelentés szerint Latin-Amerika és a karibi térség GDP-je idén 0,6 százalékkal csökken részben amiatt, hogy Venezuela gazdasága 10 százalékkal, Brazíliáé pedig 3,3 százalékkal zsugorodik. A térség gazdasága jövőre 1,6 százalékkal nő az IMF várakozása szerint.

A Független Államok Közösségének (FÁK) együttes GDP-je idén 0,3 százalékkal csökken a tavalyi 2,8 százalékos esés után, jövőre viszont már 1,4 százalékkal nő. Ezen belül az orosz GDP a tavalyi 3,7 százalékos esés után idén további 0,8 százalékkal zsugorodik, 2017-ben viszont már 1,1 százalékkal nő.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.