My Son-ból ezzel a hajóval mentünk továb
Việt Nam 2018

Kirándulás My Sonba

Ezt a napot a Champa (csámpa:) királyság legfontosabb vallási központjának a felfedezésére szántuk.
A szaggatott vonalon belül volt a Champa királyság területe

Reggeli után jött értünk egy kisbusz, ami elvitt minket és több más turistát egy nagy placcra. Itt már várakoztak mások is, sőt jöttek még több kisbusszal mindenféle náció tagjai. Itt kis várakozás után elosztottak minket két nagy buszba. Pár perc múlva néhány embert átültettek a másik buszba. Majd újabb tanakodás után mégis visszaültették őket az első buszba. Ezt még kétszer megismételték. Közben persze nem mondtak semmit angolul, mindenki csak bambán engedelmeskedett. Nagyon vicces helyzet volt. Ez pont egy német családdal történt, akik jót nevettek velünk együtt ezen a furcsa kavaráson. (Ha bosszankodni akarnék ilyen helyzetekben, Krisztián mindig azt mondja, hogy „This is Asia, baby…) Aztán végül csak elindultunk…

A busz nagyon otthonosan volt berendezve:

Ebben mondjuk itt Ázsiában semmi különös nincs, láttunk már ilyet. Figyelemreméltó a (mű)virágcsokor a váltó mögött és a cuki plüssállatok. De a legjobb, hogy Buddha helyét kihagyták a terítőből! Sajnos a függönyöket és a drapériákat nem fényképeztem le, pedig nagyon szép harmóniában volt a „pilótafülkével”… ?Mi megint kifogtunk egy nagyon jó idegenvezetőt. Ő érthetően beszélt angolul, minden hangot ki tudott ejteni, ami az itteniekre nem jellemző. Mr. Yon lassan, hangosan és tisztán beszélt. Mindent kétszer elismételt, hogy mindenki megértse. (Nagyon vicces vietkongos kalapja volt:) 

Mr. Yon akció közben

Ebben a társaságban aztán találkoztunk ismerősökkel is: itt volt egy pár, egy nagyon szép szőke nő indiai férjjel, akikkel együtt utaztunk a buszon Hueből Hoi Anba. Akkor azt gondoltam róluk, hogy valószínűleg angolok. Aztán itt kiderült, hogy Vorarlbergben laknak. Később összefutottunk a Kínában tanító angol Parker családdal is, akikkel a Hue-i városnézésen ismerkedtünk meg. És megismerkedtünk egy kínai feleségével Új-Zélandon élő magyar férfivel is. Neki megütötték a fülét a magyar szavak és nagyon megörült nekünk. Elég könnyű itt új ismeretséget kötni…
My Son romos hindu műemlékeit (eredetileg 68 épület volt, ma már csak kb. 20 rom maradt) a Champa királyság uralkodói építtették a IV-XIV. században és Shiva istennek szentelték. Őt tekintették Champa dinasztiák alapítójának és védelmezőjének. Sok tekintetben a kambodzsai Angkorral rokon épületegyüttes. Romjait a franciák fedezték fel a dzsungelben a 19. sz. végén.

Sajnos az amerikaiak az épületek nagy részét 1969-ben lebombázták, mert itt rejtőztek el a vietkongok, akik nem sokat adtak a kulturális örökségre… 

Amióta az épületegyüttes az Unesco világörökség része, próbálják restaurálni, újjáépíteni, de ez sajnos nem lesz hosszú távon megoldás. 1500 évvel ezelőtt ugyanis ragasztó anyag nélkül illesztették össze a köveket, és azok mindig tökéletesen kiszáradtak. A restaurálás során azonban használnak habarcsot, ami viszont nem bírja a nedvességet, és a tégla gyorsan mohásodni kezd. Így ma a 8 évvel ezelőtt visszaépített részek sokkal rosszabb állapotban vannak, mint az eredeti épületelemek. (Ugyanez a talány Angkor építésével kapcsolatban is.)

A romok között vannak érdekes szobrok:

Shiva/Shakti, akinek a fejét a franciák elvitték
Táncosnő

Valamint jóni és linga minden mennyiségben:

A linga Shiva teremtő erejének a jelképe
A jóni pedig a kreatív női energiáé

A hinduizmus filozófiája, istenségei és jelképei egy külön blogot érdemelnek. (Talán majd egy indai utazás során… Ha egyszer lesz bátorságom oda elmerészkedni… 🙂 

Apsara táncosnő és tanítványa (sajnos a lába lemaradt…)

Itt már finom ebéddel vártak minket:

Karácsonyi ebéd: rizs és párolt zöldség
chili- és szójaszósszal

Mivel már nagyon éhesek voltunk, ilyen jóízűen falatoztunk:

Koreai asztaltársaink nagyon kedvesen
megkínáltak minket a tengeri algalapocskájukkal is 🙂

Nagyon tartalmas kirándulás volt, igazán remekül éreztük magunkat!

Szatmári Gabi (2018. december 24.)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.