Việt Nam 2018

Huế – egykori császári város

Ilyen tisztára sepert utcát nem nagyon látni DK-Ázsiában

Hanoi után utazásunk első állomása a Közép-Vietnamban fekvő Hue. Ez a 360 000 lakosú kisváros néhány évtizeddel ezelőtt még nagyon fontos szerepet játszott Vietnam történetében: ez volt a császári főváros, míg 1945-ben a kommunisták ki nem jelölték Hanoit fővárosnak.

Megérkezésünk után azonnal érezhető és látható volt, hogy ez nagyon más, mint Hanoi volt: lényegesen nyugodtabb, rendezettebb, tisztább.

A szállásunk egy ún. Homestay, ami családi üzemeltetésben lévő szállást jelent. Tulajdonképpen egy kb. 10 szobás, hangulatos panzió. A bejáratnál ott sorakoznak a cipők, mert az egész házban mezítláb vagy papucsban lehet csak közlekedni. Egy porszem sincs sehol, nagyon szép tiszta minden, egyáltalán nem esik nehezemre a hallban hagyni a cipőt.

Ezt is elolvasom:
Hội An 1.

Egyébként mindenki végtelenül kedves, a vendéggel szinte már zavarbaejtőn alázatos. Mégsincs olyan érzésem, mint Thaiföldön, hogy csak addig kedves, amíg kimosolyogja a pénzt a zsebünkből. Úgy tűnik, tényleg azt szeretnék, hogy a turista jól érezze magát és jó érzéssel távozzon. Jó példa volt erre az esti fogyasztásunk: én friss ananászlevet kértem, de volt valami furcsa mellékíze, így nem ittam meg. Kértünk egyszerűen még egy Tiger sört és továbbra is jól éreztük magunkat ebben a kellemes kis bárban:

Kis idő után odajött a pincérlány és nagyon udvariasan megkérdezte, hogy van-e valami probléma az ananászlével, mert úgy látja, hogy nem iszom. Mondtuk neki, hogy igen, van valami furcsa mellékíze, de semmi gond nagyon jól elvagyunk a sörrel. Ragaszkodott hozzá, hogy kicseréli, hoz egy másikat. Mivel már mennünk kellett a szemközti helyre, ahol enni akartunk és éppen szabaddá vált az asztalunk, hiába hárítottuk el a felajánlást, ők mégis kifacsarták az újabb ananászt és elvitelre elkészítve kihozták. Közben pedig százszor elnézést kért. Mindezt úgy, hogy nagyon jól éreztük ott magunkat, bennünk semmilyen negatív érzést nem keltett a furcsa ízű ananászlé. Ők szemmel láthatóan tényleg csak azt akarták, hogy teljes mértékben elégedettek legyünk.

Ezt is elolvasom:
Felkészülés az utazásra 1.

Hasonló végtelen segítőkészséget és odaadást tapasztaltunk a tényleg tökéletes szállásunkon is. Reméljük nem fogja ezt elrontani majd az sem, ha már tolonganak itt is a turisták, mint Thaiföldön…

Szatmári Gabi (2018. december 22.)


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Szerző/fordító

Avatar

Szatmári Gabi

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Közeledő Pál(fordulás) 2021/01/22
    Újabb fordulat várható időjárásunkban, egyre hidegebb levegő áramlik térségünkbe. Szombaton még jórészt enyhe időre számíthatunk, azonban vasárnap, hétfőn fokozatos lehűlés várható, és akár nagyobb területen is havazhat - visszatér tehát a tél.
  • Melegrekordok kapujában 2021/01/21
    Mozgalmas napok várhatóak. Pénteken napi melegrekord dőlhet, mind országos szinten, mind pedig a fővárosban. A hétvégén azonban mozgalmasabb, több hullámban csapadékos időjárás valószínű. A halmazállapot szombaton döntően még eső lesz, vasárnap délutántól azonban egyre több helyen valószínű havas eső, majd hó.