Việt Nam 2018

Érkezés Hà Nội-ba


Hanoi nemzetközi repülőtere (Noi Bai) vadiúj. Modern, tiszta és szinte üres. Itt még csak készülnek a nagy turistarohamra. Szerintem abban reménykednek, hogy hamarosan Thaiföld sorsára jutnak. De nekünk ez pont jó volt, mert sehol sem kellett sorakozni.

Annak is nagyon megörültünk, hogy már az első taxissal sikerült kialkudni a 20 $-os árat, amit minden útikönyv fair árnak nevez. Aztán kiderült, hogy a szállásunk 12 $-ért szállít minket a reptérre. ?

A Graceful Hotel a képeken és a leírás alapján nagyon szépnek ígérkezett. Aztán kiderült, hogy a fotók a nyitáskor (10 évvel ezelőtt) készültek, és a szobánknak csak egy vakablaka van. De még ez sem tudott kizökkenteni minket abból a kellemes közérzetből, amit a 28°C és a napsütés okozott. Végülis csak egyet alszunk itt, holnap megyünk Hue-be.

Elindultunk felfedezni a környéket és elintéztünk néhány hasznos dolgot:

 1. Szemügyre vettük a januárra itt foglalt szállásunkat, hogy 4 napot azért mégse töltsünk ablaktalan szobában. És szerencsére ki is választhattuk a nekünk tetsző szobát.
 2. Tanulva a mai taxizásból, lefoglaltuk a szálloda reptéri transzferét.
 3. Felfedeztük, hogy honnan indul a Hop on hop off busz, milyen gyakran és mennyibe kerül.
 4. Váltottunk 7.000.000 dongot (ebből Hanoi minden lakosának jutna egy… 🙂
 5. És azt is felfedeztük útközben, hogy milyen kirándulásokra lehet menni a Halong-öbölbe.

Képet csak azért nem csináltam, mert még csak szívom magamba Ázsia illatát és leginkább a túlélésre koncentráltam a vietnami forgalomban. Mert a közlekedés az katasztrofális, gyalogosként kész életveszély… De erről majd később…

Végül beültünk egy vietnami étterembe (!) a Hoan Kiem tó partján. Először itteni étellel akklimatizálódunk a vietnami konyhához, aztán jöhet a streetfood! A Cau Go étterem egy igazi celebmelegedő: a falra kirakott képek tanúsága szerint itt már lakmározott az új-zélandi miniszterelnöktől kezdve a német alkancelláron át egészen Vilmos hercegig mindenféle nemzetiségű, rendű és rangú híresség. És most már velünk is dicsekedhetnek… 🙂
Ilyen volt belülről:

A teraszról:

És ezeket ettük, ittuk:

Balról jobbra: Gabi pohara, Singapore Sling, frissen facsart ananászlé, mangólé, narancslé, Kriszi pohara
Puhára párolt kacsamell kókuszlében és gőzölt rizs

Szóval ez volt a Welcome-vacsora. 

Szatmári Gabi (2018. december 20.)


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

 • Hidegfront esővel, lehűléssel 2021/12/01
  Csütörtökön hullámzó hidegfront érkezik, amely fokozatosan kiszorítja az enyhe levegőt a Kárpát-medencéből. Országszerte várható eső, a legtöbb a Dunántúl középső és délnyugati részén valószínű. A halmazállapot előbb a hegyekben (hegycsúcsokon), a csapadék vége felé már másutt is havas esőbe, havazásba válthat át. Péntek napközben a csapadékzóna távozik, mögötte átmenetileg száraz, hideg levegő érkezik.
 • Enyhe indítás 2021/11/30
  Erős nyugati, délnyugati áramlással egymást követik fölöttünk a légköri frontok. Az enyhülés kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadékkal érkezik. Csütörtökön hidegfront hoz újabb csapadékot és lehűlést.