Việt Nam 2018

Huế-i városnézés

A középső kapun csak a császár mehetett át, de ma egy arrajáró koronás főnek is kinyitják. Legutóbb a japán császárnak.
Mivel nem sok időnk volt Hue-ban, és az érdekességek elég nagy távolságra vannak egymástól, feliratkoztunk egy egésznapos csoportos városnézésre.

Reggel 8-kor szedtek össze minket a hotel előtt. Egy nagyon jópofa 11 fős csapat jött össze: volt benne 4 amerikai (ebből 2 Minnesotában élő vietnami), 3 angol (2 jelenleg Kínában tanít), 2 maláj (mindkettő kínai) és mi. Vietnami vezetőnk a Jack névre hallgatott, nagyon jól beszélt angolul, volt humora és tájékozott is volt. Az iskolában franciát tanult, angolul kizárólag filmekből tanult meg. Ennek megfelelően nagyon jó volt a szókincse.
Első állomásunk a Thien Mu pagoda volt, ami egy buddhista szent hely és nemzeti örökség.

Innen sárkányhajón folytattuk utunkat a várost kettészelő Illatos folyón (Perfume river), mely nevét onnak kapta, hogy nyáron a hegyekből leérve virágokat hoz magával, és ezzek illata megtölti a várost.

Hue azonban elsősorban arról híres, hogy 1945-ig a császári főváros volt. Az egykori császári székhely, a Citadella, ma a legtöbb turistát vonzó hely. Itt találhatók az egykori közigazgatási épületek és a Tiltott Város is. Sajnos javarészt romokban. Amit a kommunistáknak nem sikerült lerombolni, azt sikerült az amerikaiaknak a vietnámi háború idején.

A Citadella után a város legnagyobb piacára mentünk (Dong Ba Market). Mivel vásárolni itt sem szeretünk, mi inkább a helyiekkel bandáztunk:

Finom jeges teát ittunk

Ezután ebédelni vittek minket a nemzeti turistaetető étterembe. Úgy tűnt, hogy ott csak külföldieket etetnek, és nagyon megadták a módját az egésznek…

Ebéd után a város másik végén található császári síremlékekhez mentünk. Nagyon jópofa történeteket hallottunk az uralkodóikról, a végén már ismerősként köszöntöttük őket a fotókon. A mi kedvencünk Minh Mang lett… Őt a mai napig nagy tisztelet övezi, nem véletlenül építettek neki egy 150 hektáros sírkertet. A poén az, hogy senki sem tudja, hogy valójában hol van a teste eltemetve.

A kevésbé népszerű Khai Dinh császár síremléke pedig ilyen:

Levezetésképpen egy faluba mentünk, ahol füstölőpálcikát készítettünk. Ez a néni naponta 2000-et csinál. Én csak egyet vállaltam…

Ezzel szépen el is telt a nap… Este egy jó kis indiaiban vacsiztunk:

Szatmári Gabi (2018. december 22.)

Facebook hozzászólás
Címkék

A Földrajz Magazinon több mint 1500 bejegyzés, cikk olvasható. 2019-ben még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Szerző/fordító

Avatar

Szatmári Gabi

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

Tudná 300 Ft-tal támogatni magazinunkat?

A Földrajz Magazinon több mint 1500 bejegyzés, cikk olvasható. 2019-ben még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Csapadékszegénység 2020/01/23
    Jellemzően anticiklon alakítja a következő napokban időjárásunkat, csak kedden a nap második felében érkezhet egy hidegfront többfelé eső kíséretében. Hétfőig tehát marad a nyugodt, alapvetően csapadékmentes téli idő, de a hétvégén már ismét nagy területen maradhat egész nap borult, párás az idő.
  • Hófoltok az űrből nézve 2020/01/23
    Most, hogy az ország döntő része fölött végre feloszlott a köd és a rétegfelhőzet, így végre pontosan látható, hogy hol és mekkora területen hullott (ipari) hó az elmúlt napokban.