Việt Nam 2018

Hội An 2.

Volt még egy egész napunk ismerkedni Hoi Annal. A Thu Bon partján fekvő város az útikönyvek szerint Vietnam leghangulatosabb és legélvezetesebb városa.  

A 19. század végéig DK-Ázsia egyik legnagyobb kikötője volt, a nyugati kereskedők Faifoo néven ismerték. Aztán a Thu Bon folyó, amely összekötötte a tengerrel, eliszaposodott, és kikötői szerepét a közeli Danang vette át. A franciák alatt azonban továbbra is fontos adminisztratív központként működött. A város minden látnivalója az egykori japán és kínai kereskedők nyomait mutatja. Hajóikat a tavaszi (északi) monszunszél lefújta ide, majd a nyári (déli) monszunszéllel visszafújatták magukat.

Ilyen hajókkal jöttek a kínai kereskedők

Idővel hátrahagytak a köztes időre árusokat, akik felépítették házaikat és templomaikat. Főleg ezek ma a látnivalók.
A város jelképe a 16. században épült fedett japán híd:

Japanese bridge

A hidat a város nyugati felén lakó japán kereskedők építették, hogy közvetlen összeköttetésben legyenek a keleti oldalon lakó kínai kereskedőkkel.
Az óváros (Old Town) szintén a világörökség része, nem is lehet csak úgy bemenni, belépőt kell váltani. Igaz, ezzel 5 nevezetesség (a kb. 20-ból) ingyen megtekinthető. A belső részről természetesen ki vannak tiltva az autók és helyenként a motorok is.

Persze a turisták a folyó parti sétányon mindent ellepnek:

Mi is itt múlattuk az időt esténként:

Innen szemlélődtünk…

De nem hagytuk ki a kötelező látnivalókat sem: lakóházak és a különböző kínai tartományokból érkező kereskedők közösségi házai (pl. fucsieni, hainani, chaozhui, kantoni és a mindenkit egybegyűjtő összközösségi 🙂 Ezek egy része ma már inkább templomként működik:

A hainaniakét 108 lemészárolt kereskedő emlékének szentelték
Lakóház
Áldozat az isteneknek

A konfucianizmus, taoizmus, univerzalizmus és buddhizmus különös keveréke jellemzi a kínaiak vallását. Szerintem ők sem tudják egyértelműen besorolni a saját hitüket… Szinte minden templomban láthatók mindegyikre jellemző jegyek.

Az egyik templomban Krisztián megtalálta a 10 évvel ezelőtt itt hagyott kiskutyáját Pin Chi-t:

Mindketten örültek a viszontlátásnak!

És végül essen szó két helyi ételkülönlegességről: a cao lau egy japán stílusú tésztás leves, telerakva babcsírával, friss zöld fűszernövényekkel és a tetején sertéssült szeletekkel. Az eredetit a helyi Ba Le kút vizéből főzik. El is mentünk megtekinteni a kutat, ami itt van az Óvárosban. Aztán a megtekintés után reméltük, hogy nem annak a vizéből készül majd a levesünk… A másik helyi specialitás a White rose (bahn vac), rizstésztába csomagolt rákocska, sült hagymával és édesített chilis halszósszal szervírozva.
És ők így néztek ki:

White rose és cao lau

Egyéb érdekesség

Hoi An-t a szabók városának is nevezik. Becslések szerint 300-500 szabóság működik itt, szinte minden második üzletben lehet ruhát rendelni. A helyi szabók a másolás mesterei: kép alapján szinte bármit lekoppintanak méretre 2-3 nap alatt.

Ide egy szaxofonozó mikulás csalogatja a vevőket

Ezen kívül elég sok bolt kínál bőrtáskákat és cipőket is:

Szatmári Gabi (2018. december 25.)

Facebook hozzászólás
Címkék

A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Tudná 300 Ft-tal támogatni magazinunkat?

A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Nem tréfál! 2020/03/31
    Továbbra is hideg légtömeg tölti ki a Kárpát-medencét, így csípős lesz a hajnal, amely már a komolyabb fagykár lehetőségét is felveti.
  • 10 éves a viharjelzés a Tisza-tavon 2020/03/31
    Az ország legnagyobb mesterségesen létrehozott taván 2010-ben balatoni, illetve velencei-tavi mintára indult el a viharjelzés, melynek jogi alapját a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló, a 10/2010. (III. 31.) IRM rendelettel módosított 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet 4. § (1) adta. E szerint "a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon minden […]