Việt Nam 2018

Hội An 2.

Volt még egy egész napunk ismerkedni Hoi Annal. A Thu Bon partján fekvő város az útikönyvek szerint Vietnam leghangulatosabb és legélvezetesebb városa.  

A 19. század végéig DK-Ázsia egyik legnagyobb kikötője volt, a nyugati kereskedők Faifoo néven ismerték. Aztán a Thu Bon folyó, amely összekötötte a tengerrel, eliszaposodott, és kikötői szerepét a közeli Danang vette át. A franciák alatt azonban továbbra is fontos adminisztratív központként működött. A város minden látnivalója az egykori japán és kínai kereskedők nyomait mutatja. Hajóikat a tavaszi (északi) monszunszél lefújta ide, majd a nyári (déli) monszunszéllel visszafújatták magukat.

Ilyen hajókkal jöttek a kínai kereskedők

Idővel hátrahagytak a köztes időre árusokat, akik felépítették házaikat és templomaikat. Főleg ezek ma a látnivalók.
A város jelképe a 16. században épült fedett japán híd:

Japanese bridge

A hidat a város nyugati felén lakó japán kereskedők építették, hogy közvetlen összeköttetésben legyenek a keleti oldalon lakó kínai kereskedőkkel.
Az óváros (Old Town) szintén a világörökség része, nem is lehet csak úgy bemenni, belépőt kell váltani. Igaz, ezzel 5 nevezetesség (a kb. 20-ból) ingyen megtekinthető. A belső részről természetesen ki vannak tiltva az autók és helyenként a motorok is.

Persze a turisták a folyó parti sétányon mindent ellepnek:

Mi is itt múlattuk az időt esténként:

Innen szemlélődtünk…

De nem hagytuk ki a kötelező látnivalókat sem: lakóházak és a különböző kínai tartományokból érkező kereskedők közösségi házai (pl. fucsieni, hainani, chaozhui, kantoni és a mindenkit egybegyűjtő összközösségi 🙂 Ezek egy része ma már inkább templomként működik:

A hainaniakét 108 lemészárolt kereskedő emlékének szentelték
Lakóház
Áldozat az isteneknek

A konfucianizmus, taoizmus, univerzalizmus és buddhizmus különös keveréke jellemzi a kínaiak vallását. Szerintem ők sem tudják egyértelműen besorolni a saját hitüket… Szinte minden templomban láthatók mindegyikre jellemző jegyek.

Az egyik templomban Krisztián megtalálta a 10 évvel ezelőtt itt hagyott kiskutyáját Pin Chi-t:

Mindketten örültek a viszontlátásnak!

És végül essen szó két helyi ételkülönlegességről: a cao lau egy japán stílusú tésztás leves, telerakva babcsírával, friss zöld fűszernövényekkel és a tetején sertéssült szeletekkel. Az eredetit a helyi Ba Le kút vizéből főzik. El is mentünk megtekinteni a kutat, ami itt van az Óvárosban. Aztán a megtekintés után reméltük, hogy nem annak a vizéből készül majd a levesünk… A másik helyi specialitás a White rose (bahn vac), rizstésztába csomagolt rákocska, sült hagymával és édesített chilis halszósszal szervírozva.
És ők így néztek ki:

White rose és cao lau

Egyéb érdekesség

Hoi An-t a szabók városának is nevezik. Becslések szerint 300-500 szabóság működik itt, szinte minden második üzletben lehet ruhát rendelni. A helyi szabók a másolás mesterei: kép alapján szinte bármit lekoppintanak méretre 2-3 nap alatt.

Ide egy szaxofonozó mikulás csalogatja a vevőket

Ezen kívül elég sok bolt kínál bőrtáskákat és cipőket is:

Szatmári Gabi (2018. december 25.)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.