Việt Nam 2018

Sài Gòn – Thành Phố Hồ Chí Minh

A városban 7,5 millió motor és robogó pöfékel és bőg folyamatos dudálással kísérve

Ho Si Minh-város régi neve Saigon, de sokszor egyszerűen Délkelet-Ázsia Párizsának nevezik. Francia Indokína egykori központja, később Dél-Vietnam fővárosa ma az ország legnagyobb városa, és legfontosabb gazdasági és kereskedelmi központja. Lakossága kb. 13 millió, és ez a szám folyamatosan növekszik. Egy óriási, lüktető, vibráló, koszos, büdös, és zajos város. Persze mindemellett egy rendkívül nyitott, kozmopolita világváros.
Van itt minden (hála a gyarmatosító franciáknak), mi szem-szájnak ingere:

Operaház

Ahhoz, hogy belülről is lecsekkolhassam, el kellett mennem egy előadásra is. Így jegyet váltottam az AO showra, amit egyáltalán nem bántam meg, mert egy nagyon színvonalas zenés-táncos-akrobatikus előadás keretében mutatták be Vietnam fejlődését a régi falusi élettől a mai nagyvárosi zsezsgésig.

Notre Dame katedrális

A Notre Dame európai mércével fiatal katedrális, 1883-ban szentelték fel. (Szépségben nem is vetekedhet a párizsi, kölni vagy strasbourgi társaival.)
Mellette áll a Postahivatal épülete, melyet az itteni idegenvezetők (valószínűleg a jobban csengő név miatt) Gustave Eiffelnek tulajdonítanak. Pedig Alfred Foulhoux tervezte, igen mutatós, és érdemes betérni feladni egy képeslapot.

Postahivatal kívülről
… és belülről

A kikészített nedves szivacs és az enyv arra utal, hogy itt bizony tényleg sokan adnak fel hagyományos képeslapot és levelet.

A tanácsháza koloniális épületét is a franciáknak köszönhetik:

És persze megtaláljuk itt minden nagy nemzetközi márkának és 5*-os hotelnek a helyi képviseletét is…

Mielőtt belefeledkeznénk ebbe a párizsi hangulatba, azért jönnek szembe szép számmal mozgalmi plakátok is:

Az egyik legérdekesebb épület a Függetlenségi Palota. Az eredeti épület (Norodom palota) tényleg palotának nézett ki, erről a 60-as években készült épületről azonban nekem nem a palota szó jutna eszembe…

Az épületet 1963-75 között az akkori dél-vietnámi elnök (Nguyen Van Thieu) használta a családjával elnöki palotaként. Kb. olyan volt, mint a Fehér Ház. Itt lakott, itt dolgozott, itt fogadták a delegációkat, itt rendeztek banketteket. Ma látogatóként nyugodtan lehet bóklászni az egész épületben, szinte minden helyiség bejárható a pincétől a padlásig. (Pontosabban a bunkertől a tetőn kialakított helikopter-leszállóhelyig.) A kettő között pedig vannak irodák, fogadószobák, tárgyalótermek, elnöki hálószoba és fürdőszoba, óriási gardróbszoba, vendéglakosztályok, étkezők, konyha, rádióközpont, mozi és ami csak belefér… Aztán 1975-ben áttörte egy szép erős T 54-es harckocsi a kerítést, az elnök gyorsan lemondott, és átengedte Saigont és Dél-Vietnamot Ho apónak. Ezt hívják felszabadításnak és azóta létezik független Vietnam. És a saigoni elnöki rezidencia azóta már csak múzeum… 

És hogy miért írtam azt is, hogy büdös és zajos város? Ennek az iszonyú lég- és zajszennyezés az oka. És itt jönnek a bűnösök:

A városban 7,5 millió motor és robogó pöfékel és bőg folyamatos dudálással kísérve. Mert az átlagember nem tömegközlekedik vagy biciklizik vagy elektromos autókázik. A tömegközlekedés egyetlen eszköze a régi, büdös, dízel busz (metrót most építenek), a bicikli mára turistalátványossággá hitványult, az elektromos autót pedig csak viccnek szántam.

Egyébként egyszer megláttam egy nyugalmasabb kereszteződésben egy embert egy komolyabb mérőeszközzel. Érdeklődésemre megmutatta az ott mért zajszennyezési adatokat: 75 dB alatt nem volt érték. A zajterhelési határérték nálunk egyébként 65 dB. Itt viszont ennél csak lényegesen hangosabb helyeken jártunk, nekem sokszor be kellett fogni a fülem, mert elviselhetetlen volt… És akkor a fullasztó szmogról még nem is írtam semmit…

Szatmári Gabi (2019. január 4.)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Szerző/fordító

Szatmári Gabi

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.