Tudomány

Új megvilágításban a dinoszauruszok növekedése

A paleohisztológiai kutatások fő célja megérteni a rég kihalt fajok életét, egyedfejlődését és biológiai sajátosságait.

Új megvilágításba helyezi a dinoszauruszok és egyéb kihalt gerincesek csontnövekedését és annak paleobiológiai jelentőségét az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport tagjainak tanulmánya, amelyet a Biological Reviews című folyóirat közöl.

A szakemberek a dinoszauruszok olyan csontszövettani jellegzetességeire figyeltek fel, amelyek ellentmondanak a paleohisztológiai munkák alapját képező, általánosan elfogadott elméletek jelentős részének – írta honlapján pénteken a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

„A paleohisztológiai kutatások fő célja megérteni a rég kihalt fajok életét, egyedfejlődését és biológiai sajátosságait. A csontszövettani vizsgálatok ugyanis egyebek mellett az állatok anyagcseréjéről és növekedéséről is sokat elárulnak. Minél intenzívebb volt az anyagcseréjük, annál gyorsabban növekedtek a vizsgált faj egyedei” – magyarázta az mta.hu-nak Prondvai Edina, az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport tagja, aki Koen Steinnel, a berlini Természettudományi Múzeum Leibnitz Intézetének paleontológusával jegyzi a tanulmányt.

A dinoszauruszoknak, köztük a valaha élt legnagyobb testű szárazföldi állatoknak, a gigantikus termetű sauropodáknak igen gyors volt az anyagcseréjük, aminek következtében növekedésük, fejlődésük üteme vetekedett a ma élő madarakéval és emlősökével. Számtalan paleohisztológiai tanulmány született, amelynek szerzői a dinoszauruszok gyors csontnövekedését a gyorsan termelődő, rendezetlen, úgynevezett fibrózus csontszövet jelenlétével, magas arányával magyarázták. „Az eddigi elképzelések szerint minél rendezetlenebb volt a csontszövet, annál gyorsabban növekedett a csont” – mondta a kutató.
Prondvai Edina és Koen Stein viszont kutatásaik során néhány olyan csontmetszettel találkoztak, amelyek mintázata a polarizációs mikroszkóppal történő kiértékeléskor a várttól eltérő képet mutatott: ott, ahol rendezetlen, fibrózus csontot kellett volna találniuk, rendezett csontszövetet észleltek. Az eredmények megkérdőjelezték az eddig általánosan elfogadott nézetek helyességét. Hogy ellenőrizzék sejtésüket, többirányú vékonycsiszolatokat készítettek, és a hosszanti metszetek vizsgálatakor gyanújuk beigazolódott: a korábban rendezetlennek tartott csontszövet túlnyomó része a valóságban nagyon is rendezettnek bizonyult.

„Így kezdtük el vizsgálni és összevetni a paleontológiai munkákban és csontbiológiai tanulmányokban ismertetett csontszövettípusokat. Rá kellett döbbennünk, hogy a paleohisztológiai munkák többségében csak egy metszési síkból vizsgálták a mintákat, nem készültek többirányú metszetek, és ezért tévesen azonosították a csontszövettípusokat. Kutatásunk fényében rengeteg korábbi, akár olyan tekintélyes folyóiratokban, mint a Nature vagy a Science, megjelent tanulmányt kell újraértelmezni, hiszen téves eredményekből vontak le helytelen paleobiológiai következtetéseket” – mutatott rá Prondvai Edina.
Mint hangsúlyozta, a dinoszauruszok és más kihalt gerincesek csontszövetének struktúrája valójában nem kimondottan a növekedési ütemet, hanem inkább a biomechanikai igényeket tükrözi. A csontszövet magas fokú rendezettségének köszönhetően a váz még a legnagyobb testű élőlények esetében is szilárd támaszul szolgált, mely a rajta megtapadt izomzattal együttműködve biztosította az állatok megfelelő mozgását.

A Biological Reviewsban közölt tanulmány szerint, amelyben elsősorban a sauropodákat vizsgálták, a rendezetlen csontszövet alacsony arányának ellenére is helytállóak a dinoszauruszok gyors növekedésére vonatkozó korábbi megállapítások. „Erről tanúskodik a csontfal sűrű erezettsége, ami az anyagcsere intenzitását tükrözi. Minél intenzívebb az anyagcsere, annál több érre van szükség a nagy fordulatszámmal pörgő sejtek vérellátásához, s annál gyorsabban növekedett az állat. Tehát a növekedési ütem megbízható indikátorának valójában a tömör csontszövet erezettségének a mértékét, semmint a rendezetlen csontszövet relatív mennyiségét kell tekinteni” – összegezte Prondvai Edina.

(MTI, fotó: funlava.com)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.