Címlap Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Hongkong a harmadik, Sanghaj a hatodik legbefolyásosabb globális pénzügyi központ

New York, London és Hongkong ma a világ három vezető pénzügyi központja, Sanghaj pedig a hatodik.

New York, London és Hongkong ma a világ három vezető pénzügyi központja, Sanghaj pedig a hatodik – derül ki a kínai Hszinhua hírügynökség és a Dow Jones által készített jelentésből.

A nemzetközi pénzügyi központok fejlődési trendjeit vizsgáló kedden Sanghajban bemutatott tanulmány szerint a dobogós helyezetteket Tokió, Szingapúr, Sanghaj, Párizs, Frankfurt, Chicago és Sydney követi.

A rangsor összeállításánál több mint 60 szempontot vettek figyelembe, öt nagy tengely mentén rangsorolva a pénzügyi szektora nyomán vezető városokat. Figyelembe vették a pénzügyi piacok egészségét, a növekedési és fejlődési lehetőségeket, az iparági támogatottságot, a szolgáltatóipar helyzetét, valamint az általános gazdasági környezetet.

A rangsorban egyértelmű az európai városok hátránya, amelyek továbbra is a gazdasági világválság hatásait szenvedik, és talpraállásuk jóval hosszabb időt igényel amerikai vagy ázsiai társaikénál – áll a jelentésben.

Az első helyét a felmérés kezdete óta őrző New York a 2011-es statisztikához képest a tavalyi évben is erősödni tudott, mutatója 87,7 pontról 89,1 pontra nőtt.

A nagy kínai városok közt az évtized végére Ázsia pénzügyi központjának szerepére áhítozó Sanghaj megőrizte hatodik helyét, ahonnan a következő években a jelek szerint előre mozdulhat. A kelet-kínai metropolisz negyedik éve a legnagyobb potenciállal rendelkező pénzügyi központ a sorban: a növekedési, gazdasági, innovációs lehetőségeket illetően az első három helyezett mindegyikét megelőzte.

A szabadkereskedelmi övezet felállításával is kísérletező metropolisznak ugyanakkor a jelenleginél nyitottabbá kell válnia és a szolgáltatási szektorának javítása is szükséges – figyelmeztettek a jelentés készítői.

Kína különleges igazgatású övezete, a kontinens ma legjelentősebb pénzügyi központjának tartott Hongkong szintén igen jól teljesített, a nagy rivális Tokiót megelőzve az idén először került be a legjobb három közé.

A főváros, Peking a 11. a sorban, a Hongkonggal határos dél-kínai Sencsen városa 15., Tajpej 30.

(MTI)

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Többhetes európai anomália előrejelzés 2020/09/29
    A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.
  • 150 éves az OMSZ – imázsfilm 2020/09/28
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulójára a Centrum Production által elkészített imázsfilm célja, hogy bemutassuk azokat az értékeket, amiket megőrizve és alapul véve a jövőben is meghatározó szerepet tölthetünk be a társadalom mindennapjaiban, a gazdasági fejlődésben, az élet- és vagyonvédelemben, valamint az ehhez kapcsolódó döntéshozatalban. Számunkra a hagyomány nem jelent maradiságot, a szakmaiság nem […]