Európa Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Varsó a legnagyobb irodapiac a Közép-európai régióban

Közép-Európában Varsó irodapiaca a legnagyobb, több mint 4 millió négyzetméter területtel, amelyet Budapest követ 3,1 millióval.

Közép-Európában Varsó irodapiaca a legnagyobb, több mint 4 millió négyzetméter területtel, amelyet Budapest követ 3,1 millióval, Prága teljes irodaállománya várhatóan 2014 közepére éri el a 3 millió négyzetmétert, míg Pozsonyban jelenleg 1,4 millió négyzetméter bérbe adható irodaterület van – közölte a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantan-ácsadó szerdán az MTI-vel.

A közép-európai régióban 197 ezer négyzetméter új irodaterületet adtak át az év első felében. A jelenleg fejlesztés alatt álló irodaállomány június végén több mint 845 ezer négyzetméter volt a régióban, amelyből közel 448 ezer négyzetméter Varsóban míg 291 ezer négyzetméter Prágában épül.
A tervezett fejlesztések és a bérlői aktivitás szempontjából Közép-Európa meghatározó piacai Varsó és Prága. Budapesten stabilitást tapasztalt a tanácsadó, míg Pozsonyban továbbra is a bérlőknek kedvez a piac.

A Cushman & Wakefield szerint az első félévben a négy közép-európai fővárosban közel 692 ezer négyzetméter irodaterületet adtak bérbe. Ez 2012 első és második félévéhez képest is növekedés. A régió bérbeadása 2012 első félévében 626 ezer négyzetméter volt.
A négy közép-európai nagyváros közül Varsóban kissé visszaestek és jelenleg négyzetméterenként 25,5 eurót tesznek ki a havi bérleti díjak. Prágában és Budapesten a legjobb lokációk esetében 21 eurót kell fizetni négyzetméterenként és havonta, míg Pozsonyban csupán 15 euró a fajlagos bérleti díj. Ezek a bérleti díjak kecsegtetőek, főleg a londoni West Endhez képest, ahol jelenleg 112 eurót kell fizetni négyzetméterenként és havonta.

A régióban az idei első félévben mért 14,1 százalékos kihasználatlanság meghaladja az elmúlt 5 év átlagát, leginkább a varsói és a pozsonyi emelkedésnek köszönhetően. A kihasználatlanság további növekedése várható a régióban, ahogy az új, spekulatív fejlesztések elkészülnek.
A kihasználatlanság Budapesten a legmagasabb, 19,9 százalék, de itt is jelentősen csökkent 2012 második negyedéve óta, amikor 21,3 százalékot mért a tanácsadó. A kihasználatlanság Varsóban a legalacsonyabb, csupán 10,5 százalék.

(MTI, fotó: www.e-architect.co.uk)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.