Tudomány

2500 ősmaradványt gyűjtött egy vízvezetékszerelő

Kimmeridge - itt helyezték el a gyűjteményt (Fotó: http://www.theetchescollection.org)
A jura időszakban élt tengeri élőlények megkövesedett maradványainak legnagyobb angliai gyűjteményét tárja a látogatók elé a délnyugat-angliai Dorset partján fekvő Kimmeridge új múzeuma.

A múlt héten nyílt Jura időszaki Tengeri Élet Múzeumának (Museum of Jurassic Marine Life) látogatói elsőként vehetik szemügyre Steve Etches lenyűgöző kollekcióját.

A férfi, aki eredeti foglalkozására nézve vízvezetékszerelő, több mint harminc éve foglalkozik késő jura időszaki fosszíliák feltárásával és tanulmányozásával. Gyűjteményében csaknem 2500 lelet sorakozik. Kitűnő állapotuknak köszönhetően a megkövesedett maradványok egyedülálló betekintést nyújtanak a késő jura időszaki tengeri teremtmények életébe.

A 150 millió évvel ezelőtt élt állatok virtuális akváriumban és interaktív tárlaton elevenednek meg a látogatók előtt.

A múzeum, amely a brit nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító Örökségi Lottóalap 2,7 millió font támogatásával jött létre, nem csupán állandó otthona lesz az Etches-gyűjteménynek, hanem kutatási, oktatási és rendezvényhelyszínként is fog működni.

Etchesnek régi álma volt, hogy megossza gyűjteményét a nagyközönséggel. A kollekció mostanáig a férfi kimmeridge-i garázsában pihent.

Kimmeridge egy partszakasza része a természeti világörökségek közé tartozó Jurassic Coastnak, amely Dorset és Kelet-Devon tengerpartját foglalja magába. Etches ezen a területen talált rá a fosszíliákra.

Kimmeridge-ről kapta a nevét a késő jura időszak három korszaka közül a második, amely nagyjából 155 millió évvel ezelőtt kezdődött.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.