Magyarország

Kőtenger, aminek lehetne turisztikai értéke egy hátrányos helyzetű faluban

Boldogkőújfalu, kőtenger (drón: Arday I.)
Boldogkőújfalu egy hátrányos helyzetű település a Tokaji-hegység szélén. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a 18 éven aluliak 35%-a élt házasságban. A falu melletti kőtenger kialakulásának megértése nem kíván geológiai ismereteket. Ez a természeti képződmény nem is túl látványos, azonban ebben a környezetben mégis lenyűgöző a táj képe. A faluban sehol nincs egy útbaigazító tábla, sehol nincs a kőtengert turisztikai szempontból kihasználó kocsma. De így legalább csak a természet erői pusztítják.

Boldogkőújfalu a Tokaji-hegység (Zempléni-hegység) peremén, az észak-magyarországi vulkáni vonulat legfiatalabb tagjában fekszik, közel a Boldogkői várhoz.

A Tokaji-hegység az Északi-középhegységen belül az Eperjes-Tokaji-hegység egyik kistája. E hegységek a Kárpátok belső vulkáni vonulatának a tagjai. A 15 millió évvel ezelőtt kezdődött vulkáni tevékenység ÉNy–DK, É–D és ÉK–DNy-i irányú törésvonalak mentén játszódott le 6 millió éven keresztül. Ekkor rétegvulkánok és hasadékvulkánok egyaránt keletkeztek. A vulkánok anyaga dácit, riolit, andezit és ezek tufái.

A védelem alatt álló boldogkőújfalui kőtenger egy 13 millió évvel ezelőtti andezit-lávafolyás emlékét őrzi. A megszilárdult láva hatalmas tömbökre, blokkokra darabolódott a mélyből feláramló forróvizek és gőzök bomlasztó hatása miatt keletkező repedések mentén szétváltak, a kőtömböket aztán tovább repesztette, darabolta a jégkorszaki fagy, majd a víz és a szél. A kőtömbök e repedések mentén szétváltak, majd a kémiai folyamatok (mállás) a tömbök széleit legömbölyítették, felszínükön növények és zuzmók telepedtek meg, továbbmállasztva ezeket az andezitblokkokat.

Zuzmók mállasztják tovább a lekerekített andezit-blokkokat (fotó: Arday I.)

Boldogkőújfalu, kőtenger (drón: Arday I.)

Boldogkőújfalu hátrányos helyzetű település, a 2011-es népszámlálási adatok szerint lakóinak (565 fő) 42% cigány nemzetiségű, a 0–17 évesek aránya 37% (205 fő). A faluban ekkor 72 fő 18 év alatti lakos élt házasságban. A falu társadalmi helyzetét, problémáit egy 2013-ban megjelent cikk szemléletesen mutatja be.


Ezt is elolvasom:
A magyar gyógyszeripar erősen exportorientált
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Vissza a télbe 2021/01/23
    Több hullámban érkezik nedves, egyre hidegebb levegő hazánk térségébe, emiatt vasárnap estétől visszatér időjárásunk téli jellege. A most még többfelé esőt okozó légörvény vasárnap reggelre elhagyja térségünket, pár órára a nap is kisüt, majd délután újabb légörvény érkezik és ez az esti órákban már többfelé okoz havazást, lehűlést, hatására visszatérünk a télbe.
  • Új hőmérsékleti rekordok születtek (2021.01.22) 2021/01/23
    Az átlagoshoz képest jóval melegebb időjárásnak köszönhetően két új napi hőmérsékleti rekord is született. Pénteken az Északi-középhegység tágabb környezetét leszámítva mindenhol 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt a Somogy megyei Nagyatádon 16,5 fokot regisztráltunk, ezzel pedig megdőlt az 1956-ban Ásotthalmon mért 15,5 fokos érték. Így tehát új országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord született. Péntekre […]