Magyarország

Kőtenger, aminek lehetne turisztikai értéke egy hátrányos helyzetű faluban

Boldogkőújfalu, kőtenger (drón: Arday I.)
Boldogkőújfalu egy hátrányos helyzetű település a Tokaji-hegység szélén. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a 18 éven aluliak 35%-a élt házasságban. A falu melletti kőtenger kialakulásának megértése nem kíván geológiai ismereteket. Ez a természeti képződmény nem is túl látványos, azonban ebben a környezetben mégis lenyűgöző a táj képe. A faluban sehol nincs egy útbaigazító tábla, sehol nincs a kőtengert turisztikai szempontból kihasználó kocsma. De így legalább csak a természet erői pusztítják.

Boldogkőújfalu a Tokaji-hegység (Zempléni-hegység) peremén, az észak-magyarországi vulkáni vonulat legfiatalabb tagjában fekszik, közel a Boldogkői várhoz.

A Tokaji-hegység az Északi-középhegységen belül az Eperjes-Tokaji-hegység egyik kistája. E hegységek a Kárpátok belső vulkáni vonulatának a tagjai. A 15 millió évvel ezelőtt kezdődött vulkáni tevékenység ÉNy–DK, É–D és ÉK–DNy-i irányú törésvonalak mentén játszódott le 6 millió éven keresztül. Ekkor rétegvulkánok és hasadékvulkánok egyaránt keletkeztek. A vulkánok anyaga dácit, riolit, andezit és ezek tufái.

A védelem alatt álló boldogkőújfalui kőtenger egy 13 millió évvel ezelőtti andezit-lávafolyás emlékét őrzi. A megszilárdult láva hatalmas tömbökre, blokkokra darabolódott a mélyből feláramló forróvizek és gőzök bomlasztó hatása miatt keletkező repedések mentén szétváltak, a kőtömböket aztán tovább repesztette, darabolta a jégkorszaki fagy, majd a víz és a szél. A kőtömbök e repedések mentén szétváltak, majd a kémiai folyamatok (mállás) a tömbök széleit legömbölyítették, felszínükön növények és zuzmók telepedtek meg, továbbmállasztva ezeket az andezitblokkokat.

Zuzmók mállasztják tovább a lekerekített andezit-blokkokat (fotó: Arday I.)

Boldogkőújfalu, kőtenger (drón: Arday I.)

Boldogkőújfalu hátrányos helyzetű település, a 2011-es népszámlálási adatok szerint lakóinak (565 fő) 42% cigány nemzetiségű, a 0–17 évesek aránya 37% (205 fő). A faluban ekkor 72 fő 18 év alatti lakos élt házasságban. A falu társadalmi helyzetét, problémáit egy 2013-ban megjelent cikk szemléletesen mutatja be.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.