A Sárga-folyó deltavidéke a Landsat-felvételén (forrás: https://earthobservatory.nasa.gov/images/148075/a-fast-changing-delta-in-china)
Ázsia és Ausztrália

Gyors változások a Sárga-folyó deltavidékén

Kevés folyó szállít annyi üledéket, mint Kínában a Huang He (Sárga folyó, Huangho). A folyó neve a víz színéről kapta a nevét, ami annak következménye, hogy a folyó felső és középső szakasza Kína löszben gazdag északnyugati részén folyik át.

A hordalék a folyó deltájában lerakódik, és a delta mérete, kiterjedése állandóan változik, ami jól tanulmányozható a Landsat 1989 és 2020 között készült műholdfelvételein is.
A deltavidéken az egyik legszembetűnőbb változás egy elterelési projekt eredményeként jött létre, amely 1996-ban zárult: elzárták a folyó fő ágát a deltán, és északkelet felé terelték a folyót. A projekt célja az volt, hogy a part mentén új földterület alakuljon ki a folyó által lerakott üledéken egy kőolaj- és földgázmező közelében, amivel egyszerűbbé válik a nyersanyagok kitermelése. A kínai mérnökök terve valóra vált, azonban más, a környezet szempontjából drámai változások is történtek a deltavidéken.

  • Elszaporodtak az olyan tavak, ahol haltenyésztés (akvakultúra) és a víz elpárologtatásával sókitermelés (sókertek) folyik (a műholdfelvételeken a partok mentén lévő zöld és kék téglalap alakú elemek, a deltától délre).
  • Falakat és gátakat építettek a part mentén, hogy megvédjék a dagálytól az új olajlelőhelyeket, a haltenyésztő tavakat, és egyéb infrastruktúrákat.
  • A deltában elszaporodott a tájidegen növényzet, különösen a zsinegfű (Spartina alterniflora). Az invazív zsinegfű először az 1980-as évek végén jelent meg a Sárga folyó deltájába, a 2000-es évek elején már gyorsan terjedt az árapályzónában. Bár a fű stabilizálta a partvonalat, közben kiszorította a közönséges nádat (Phragmites australis) és egy egynyári növényt (Suaeda salsa), jelentősen csökkentve a delta ökoszisztémájában tárolt szén mennyiségét, és növelve a metánkibocsátást. A S. salsa kiszorításával elszaporodó zsinegfű nem alkalmas élőhely a ritka madarak – vörös koronás daru, feketecsőrű sirály – számára.
Spartina alterniflora (fotó: Wikipédia)

Miközben a delta területe folyamatosan növekszik, a partvonal hátrál. Ennek részben az az oka, hogy süllyed a delta vidéke. Azonban az emberi tevékenység – különösen a talajvíz szivattyúzása az akvakultúra számára – felgyorsította ezt a folyamatot. Bár kis mértékben, de az olaj kitermelése és a kitermeléshez szükséges nehéz gépek terhelése is hozzájárulhatott a süllyedéshez.

Ezt is elolvasom:
Nincs nyoma a több gyerek után fizetett bírságoknak Kínában

A műholdfelvételen látható terület 20 millimétert süllyed évente. Tovább súlyosbítja a helyzetet a globális felmelegedés és a tengerszint emelkedése. A felmelegedő óceán és az olvadó jégtakarókból és gleccserekből származó víz hozzávetőlegesen 3 milliméterrel emeli a tengerszintet ezen a területen.

A Sárga folyó által szállított üledék mennyisége napjainkra egytizedére csökkent az 1960-as években szállított üledékmennyiségéhez képest. Gátak építésével, az eróziót mérséklő fejlesztésekkel és az erdőfelújítási projektekkel csökkent a deltáig eljutó víz és a hordalék mennyisége is.
2002-2014 között a víztározókban lerakódott üledék kotrásával és eltávolításával a folyó újra több hordalékot szállított a deltáig, majd a hordalék folyamatos lerakódása miatt újra kevesebb hordalék jut el a deltáig, ezért 2014 óta a delta több földterületet veszít el, mint amennyit nyer évente.

Változások a deltavidéken:https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/YellowRiver


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Kánikulai meleg légköri aszállyal 2021/06/14
    A múlt héten, főként a hét második felében többfelé öntözték kisebb-nagyobb záporok a földeket, a legtöbb helyen azonban ezzel együtt is csökkent a talajok nedvességtartalma. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont több csapadékra lenne szükségük optimális fejlődésükhöz. Pedig az idén úgy tűnik, […]
  • Frissítő fuvallatok 2021/06/13
    Hétfőn még mérsékelten meleg idő várható a napsütés ellenére is, a folytatásban viszont egyre melegebb és jobbára száraz levegő érkezik fölénk. Kedden és szerdán legfeljebb északkeleten, keleten fordulhat elő futó zápor. Hazánk nagy részén továbbra is száraz, napos idő várható, amit eleinte legfeljebb fátyolfelhők szűrhetnek, a hét végén viszont már gomolyfelhők zavarhatják a napsütést és […]