A Sárga-folyó deltavidéke a Landsat-felvételén (forrás: https://earthobservatory.nasa.gov/images/148075/a-fast-changing-delta-in-china)
Ázsia és Ausztrália

Gyors változások a Sárga-folyó deltavidékén

Kevés folyó szállít annyi üledéket, mint Kínában a Huang He (Sárga folyó, Huangho). A folyó neve a víz színéről kapta a nevét, ami annak következménye, hogy a folyó felső és középső szakasza Kína löszben gazdag északnyugati részén folyik át.

A hordalék a folyó deltájában lerakódik, és a delta mérete, kiterjedése állandóan változik, ami jól tanulmányozható a Landsat 1989 és 2020 között készült műholdfelvételein is.
A deltavidéken az egyik legszembetűnőbb változás egy elterelési projekt eredményeként jött létre, amely 1996-ban zárult: elzárták a folyó fő ágát a deltán, és északkelet felé terelték a folyót. A projekt célja az volt, hogy a part mentén új földterület alakuljon ki a folyó által lerakott üledéken egy kőolaj- és földgázmező közelében, amivel egyszerűbbé válik a nyersanyagok kitermelése. A kínai mérnökök terve valóra vált, azonban más, a környezet szempontjából drámai változások is történtek a deltavidéken.

  • Elszaporodtak az olyan tavak, ahol haltenyésztés (akvakultúra) és a víz elpárologtatásával sókitermelés (sókertek) folyik (a műholdfelvételeken a partok mentén lévő zöld és kék téglalap alakú elemek, a deltától délre).
  • Falakat és gátakat építettek a part mentén, hogy megvédjék a dagálytól az új olajlelőhelyeket, a haltenyésztő tavakat, és egyéb infrastruktúrákat.
  • A deltában elszaporodott a tájidegen növényzet, különösen a zsinegfű (Spartina alterniflora). Az invazív zsinegfű először az 1980-as évek végén jelent meg a Sárga folyó deltájába, a 2000-es évek elején már gyorsan terjedt az árapályzónában. Bár a fű stabilizálta a partvonalat, közben kiszorította a közönséges nádat (Phragmites australis) és egy egynyári növényt (Suaeda salsa), jelentősen csökkentve a delta ökoszisztémájában tárolt szén mennyiségét, és növelve a metánkibocsátást. A S. salsa kiszorításával elszaporodó zsinegfű nem alkalmas élőhely a ritka madarak – vörös koronás daru, feketecsőrű sirály – számára.
Spartina alterniflora (fotó: Wikipédia)

Miközben a delta területe folyamatosan növekszik, a partvonal hátrál. Ennek részben az az oka, hogy süllyed a delta vidéke. Azonban az emberi tevékenység – különösen a talajvíz szivattyúzása az akvakultúra számára – felgyorsította ezt a folyamatot. Bár kis mértékben, de az olaj kitermelése és a kitermeléshez szükséges nehéz gépek terhelése is hozzájárulhatott a süllyedéshez.

Ezt is elolvasom:
Kína véget vet az egykepolitikának

A műholdfelvételen látható terület 20 millimétert süllyed évente. Tovább súlyosbítja a helyzetet a globális felmelegedés és a tengerszint emelkedése. A felmelegedő óceán és az olvadó jégtakarókból és gleccserekből származó víz hozzávetőlegesen 3 milliméterrel emeli a tengerszintet ezen a területen.

A Sárga folyó által szállított üledék mennyisége napjainkra egytizedére csökkent az 1960-as években szállított üledékmennyiségéhez képest. Gátak építésével, az eróziót mérséklő fejlesztésekkel és az erdőfelújítási projektekkel csökkent a deltáig eljutó víz és a hordalék mennyisége is.
2002-2014 között a víztározókban lerakódott üledék kotrásával és eltávolításával a folyó újra több hordalékot szállított a deltáig, majd a hordalék folyamatos lerakódása miatt újra kevesebb hordalék jut el a deltáig, ezért 2014 óta a delta több földterületet veszít el, mint amennyit nyer évente.

Változások a deltavidéken:https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/YellowRiver


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Újabb rekordot hozott a hűvös tavasz (2021.04.16.) 2021/04/17
    2021. április 16-án országszerte a szokásosnál hűvösebb idő volt. Budapest János-hegy állomáson mindössze 4,3 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legalacsonyabb maximum-hőmérséklet fővárosi rekordja. Az eddigi rekordot ezen a napon 1997-ben, Budapest Széchenyi-hegy állomáson mértük, akkor 4,6 fok volt Budapesten a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet.
  • Felfelé ívelő trend 2021/04/16
    Nem kell több fagyos reggel! Enyhébb nappalokat!Hulljon még csapadék! Ne fújjon annyira a szél! Ezeket a követeléseket mind teljesíteni tudjuk, legkésőbb vasárnaptól! :)