Európa Világjáró, világlátó

Lassan indul a síszezon a Tátrában

A korábbi évekhez képest lassabban indul az idén a síszezon a Tátrában, az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárás miatt.

A korábbi évekhez képest lassabban indul az idén a síszezon a Tátrában, az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárás miatt.

A szlovákiai síközpontokban lévő aktuális hóhelyzetről tájékoztató holidayinfo.sk honlapot üzemeltető Sitour ügynökség jelentése szerint az elmúlt hétvégén 25 síközpont üzemelt a szlovák hegyekben, mintegy fele annak, amennyi tavaly ilyenkor már nyitva tartott.

Ezen a héten, csütörtökig 15 jelentősebb síközpont tart nyitva a Tátrában, köztük Donovaly, Jahodná, Chopok és a Ski Bachledová, a hét végére pedig várhatóan tovább bővül a nyitva tartó központok száma. Az, hogy az idei szezon a szokottnál némileg lassabban indul, a síközpontok üzemeltetői szerint az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárásnak tudható be.

„Természetes hóból a szezonhoz képest valóban kevesebb van, ám a pályákon a körülmények a mesterséges havasításnak köszönhetően nagyon jók” – mondta az MTI-nek Lenka Matasovská, a Magas Tátra régió helyi idegenforgalmi szervezetének (OOCR) igazgatója, aki szerint azonban a sífutásra a Tátrában egyelőre kevés helyen adottak a feltételek.

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) igazgatója, Marek Harbulák ugyanakkor optimista, jó szezonra számít, elsősorban az utóbbi időszakban végrehajtott fejlesztések miatt, valamint azért, mert ma már a Tátrában a síközpontok közelében több élményfürdő és wellness központ is található.

Az idegenforgalom a Tátrában egyébként az idén jó nyári szezont tudhat maga mögött, az egy évvel korábbihoz képest a szállóvendégek száma 7 százalékkal nőtt. Az egy napra érkezők vendégek 12 százalékkal voltak többen, mint az előző évben, számuk  740 ezret tett ki a nyári hónapokban.

A szálláshelyek jelenlegi foglaltsága alapján a téli szezon is a vendéglátósok reményei szerint alakulhat, ami azt jelentené, hogy nem törik meg a forgalom néhány éve enyhe emelkedést mutató trendje.

„A csúcsszezonban, ami a Tátrában a karácsonyi ünnepektől az újév utánig, valamint a tavaszi szünetek idején van, a szálláshelyek foglaltsága viszonylag jó, a szilveszteri időpontban például már alig van hely” – mondta Lenka Matasovská. Az egyes szálláshelytípusokat tekintve, a régióra jellemző hegyi faházak túlnyomó többsége már hónapok óta elkelt erre az időpontra, a nagyobb szállodák foglaltsága is magas, de a kisebb panziókban és egyéb magánszállásokon még lehet helyet találni – mondta a szakember, aki bízik abban, hogy az idei téli szezon jobb lehet a tavalyinál. Az elmúlt évek során egyébként a téli szezonban átlagosan 700-800 ezer turista látogatott a tátrai üdülőkörzetekbe.

A Magas Tátra régió helyi idegenforgalmi szervezetének igazgatója szerint várhatóan az idei téli szezonban is a hazai turisták adják a Tátrába látogatók jelentős részét. Tavaly a hazai látogatók aránya 57 százalékot tett ki a téli szezonban. Az utóbbi években a hazai turistákon kívül Csehországból, illetve Lengyelországból érkezik a legtöbb vendég a Tátrába, és jelentős a volt szovjet területekről érkezők aránya is. „Magyarországról sajnos egyre kevesebben látogatnak a Tátrába, arányuk az összes vendég mintegy 2-3 százalékát teszi ki az utóbbi években” – tette hozzá Lenka Matasovská.

(MTI)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.