A prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet kutatói 54 önkéntest vontak be a vizsgálatukba. A 30 és 70 év közötti résztvevőket – mindegyikük 2-es típusú cukorbetegséggel küzdött – két 27 tagú csoportba osztották.
Az egyik csoport tagjai napi hatszor étkeztek kis adagokat (A6) tizenkét héten át, majd további három hónapra átváltottak a napi kétszeri, bőséges reggeliből és ebédből álló étrendre (B2). A másik csoport tagjai ennek fordítottját követték. Mindkét étrend átlagosan napi 1700 kalóriát tartalmazott, 500 kalóriával kevesebbet a javasolt napi kalóriabevitelnél.
A B2-es étrendben reggel 6 és 10 óra, majd 12 és 16 óra között ettek a résztvevők, míg a A6-os étrend alapján egész nap falatoztak. A B2 étrendnél átlagosan 1,4 kilogrammal többet fogytak a résztvevők és nagyjából 4 centiméterrel többet veszítettek a derékbőségükből, mint az A6 étrendnél. A naponta kétszer étkezőknek a vércukorszintjük is csökkent – adta hírül a BBC News.
A vizsgálatot vezető Hana Kahleova, az intézet munkatársa „nagyon bíztatónak” nevezte az eredményeket. „A páciensek tartottak attól, hogy éhesek lesznek estére, ám az éhségérzetük alacsony volt, mivel napközben addig ettek, amíg jól nem laktak. Amikor azonban napi hatszor étkeztek, nem érezték jóllakottnak magukat, ami meglepő volt” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az eredmények olyanok számára is hasznosak lehetnek, akik nem küzdenek diabétesszel, csupán szeretnének veszíteni a súlyukból.
A Diabetes UK nevű jótékonysági szervezetnél dolgozó Richard Elliott arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani eredményeket hosszabb távú, nagyobb volumenű tanulmányokkal kell alátámasztani, mielőtt megváltoztatnák a 2-es típusú cukorbetegséggel élő emberek számára javasolt étkezési előírásokat.
(http://www.bbc.com/news/health-27422547)
Hozzászólok