Címlap Társadalom - népek, kultúrák

Társadalmak, népek, kultúrák: a labdarúgó vb néhány hatása

Eredményhirdetés zuhogó esőben (forrás: m4)
Az oroszországi labdarúgó vb egy hónapja alatt különböző kultúrák is találkoztak.

Az oroszországi labdarúgó vb egy hónapja alatt különböző kultúrák találkoztak. A tv-közvetítéseknek és az internetnek köszönhetően az érdekes, esetenként meghökkentő mozzanatokról sportolói életutakról azonnal értesülhettünk. Láthattuk a szurkolás közben keletkező hulladékot összeszedő szenegáliakat (ők afrikaiak!!) és japánokat (ők pedig ázsiaiak!!), az egymásnak szurkoló szerb és horvát sportolókat, de olvashattunk a beteg gyerekeknek adakozó francia Mbappéről is. Nem hagyjuk ki az összeállításból a rasszista, gyűlölködő bejegyzéseket (magyar) és a hozzájuk kapcsolódó kommenteket (szintén magyar) sem. Most a Társadalmak, népek, kultúrák című rovatunkban összegyűjtöttünk néhányat.

Túlélők és menekültek

Dejan Lovren és Mario Mandzukic családja Németországba menekült, mikor a játékosok még kisgyermekek voltak. “Embereket öltek meg a lakásunk bejárati ajtaja előtt. Egyszerűen nem volt maradásunk” – mondta a Mato Mandzukic, a játékos édesapja. Ivan Rakitic már Svájcban született, bosnyák és horvát szülők gyermekeként. Szülei a háború előtti feszült Jugoszláviából menekültek el. A játékos annak ellenére, hogy ott nőtt fel, és focikarrierjét is ott kezdte (még az U17-es válogatottban is játszott), a horvát válogatottat választotta 2007-ben. Döntését sokan kritizálták is, ő és családja is gyűlölködő üzeneteket kapott a bejelentés után, szüleit halálosan megfenyegették. Luka Modric hatéves volt, mikor szeretett nagyapját elfogták, és kivégezték a szerbek. A család Modriciból Zadarba menekült, és egy hotelból lett menekülttáborban élt évekig, a várost több éven át bombázták a szerbek a háború alatt. Modric (ötéves korában kecskepásztor volt, kép itt) jelleméről egyébként sokat elárul egy, többek által felfedezett, elkapott pillanat az önfeledt ünneplésről. A horvát csapat több tagja is az asztalon állva énekelt, a csapatkapitány pedig óvatosan elrámolt két tányért, amin még étel volt onnan. Majd megy is vissza énekelni a társakkal. (forrás)

A szerb Novak Djokovics is a horvátoknak drukkol

A szerb teniszlegenda még márciusban találkozott a horvát focicsapattal, mikor Floridában edzett. Instagram bejegyzésében sok szerencsét kívánt a csapatnak.
Az egykori tenisz világelsőt sokan támadták hazájában, Vladimir Djukanovic (Vucic szerb elnök pártjának egy politikusa) azt írta, 

“csak idióták szurkolnak Horvátországnak, nem szégyelli magát Novak?
A képviselő szerint, aki a horvátoknak szurkolt az oroszok ellen, az pszichopata, őrült, alkalmas arra, hogy bezárják egy (elmegyógy)intézetbe.
Djokovic szerint a “sportnak univerzális nyelve van, képes eltörölni a határokat az embereket között, felülkerekedni a vallási, faji és nemzetiségi különbségeken.” (forrás)

Egyes szerb újságok …

Szenegáli és japán szurkolók összeszedik maguk után a szemetet

A 19 éves Mbappé jótékonykodik

A döntő eredményhirdetése zuhogó esőben

A zuhogó esőben Putyin feje fölé került elsőként esernyő

Végül válogatás Magyarország (magyar ország) bejegyzései és kommentjei közül


(forrás: 888.hu)


(forrás: https://badog.blogstar.hu)

A PussyRiot akciója utáni FB-bejegyzés

Folytatjuk…

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Feltuningolt zivatarok 2020/06/03
    A tőlünk északkeletre lévő ciklon lassan távolodik térségünkből. Csütörtökön már délnyugati áramlással egyre melegebb, de továbbra is labilis levegő érkezik fölénk. Csütörtökön főként az ország északkeleti felén lehetnek nagyobb eséllyel zivatarok, néhol továbbra is kialakulhatnak akár hevesebb zivatarok is jégesővel, károkozó szélrohammal, nagy mennyiségű csapadékkal. Pénteken hidegfront érkezik, amely többfelé okozhat jelentős csapadékot.
  • Fokozódó labilitás 2020/06/02
    Szerdán hazánk fölött húzódik a jet stream, emiatt pedig kifejezetten labilis lesz a Kárpát-medence feletti légtömeg.