Eredményhirdetés zuhogó esőben (forrás: m4)
Címlap Társadalom - népek, kultúrák

Társadalmak, népek, kultúrák: a labdarúgó vb néhány hatása

Az oroszországi labdarúgó vb egy hónapja alatt különböző kultúrák is találkoztak.

Az oroszországi labdarúgó vb egy hónapja alatt különböző kultúrák találkoztak. A tv-közvetítéseknek és az internetnek köszönhetően az érdekes, esetenként meghökkentő mozzanatokról sportolói életutakról azonnal értesülhettünk. Láthattuk a szurkolás közben keletkező hulladékot összeszedő szenegáliakat (ők afrikaiak!!) és japánokat (ők pedig ázsiaiak!!), az egymásnak szurkoló szerb és horvát sportolókat, de olvashattunk a beteg gyerekeknek adakozó francia Mbappéről is. Nem hagyjuk ki az összeállításból a rasszista, gyűlölködő bejegyzéseket (magyar) és a hozzájuk kapcsolódó kommenteket (szintén magyar) sem. Most a Társadalmak, népek, kultúrák című rovatunkban összegyűjtöttünk néhányat.

Túlélők és menekültek

Dejan Lovren és Mario Mandzukic családja Németországba menekült, mikor a játékosok még kisgyermekek voltak. „Embereket öltek meg a lakásunk bejárati ajtaja előtt. Egyszerűen nem volt maradásunk” – mondta a Mato Mandzukic, a játékos édesapja. Ivan Rakitic már Svájcban született, bosnyák és horvát szülők gyermekeként. Szülei a háború előtti feszült Jugoszláviából menekültek el. A játékos annak ellenére, hogy ott nőtt fel, és focikarrierjét is ott kezdte (még az U17-es válogatottban is játszott), a horvát válogatottat választotta 2007-ben. Döntését sokan kritizálták is, ő és családja is gyűlölködő üzeneteket kapott a bejelentés után, szüleit halálosan megfenyegették. Luka Modric hatéves volt, mikor szeretett nagyapját elfogták, és kivégezték a szerbek. A család Modriciból Zadarba menekült, és egy hotelból lett menekülttáborban élt évekig, a várost több éven át bombázták a szerbek a háború alatt. Modric (ötéves korában kecskepásztor volt, kép itt) jelleméről egyébként sokat elárul egy, többek által felfedezett, elkapott pillanat az önfeledt ünneplésről. A horvát csapat több tagja is az asztalon állva énekelt, a csapatkapitány pedig óvatosan elrámolt két tányért, amin még étel volt onnan. Majd megy is vissza énekelni a társakkal. (forrás)

A szerb Novak Djokovics is a horvátoknak drukkol

A szerb teniszlegenda még márciusban találkozott a horvát focicsapattal, mikor Floridában edzett. Instagram bejegyzésében sok szerencsét kívánt a csapatnak.
Az egykori tenisz világelsőt sokan támadták hazájában, Vladimir Djukanovic (Vucic szerb elnök pártjának egy politikusa) azt írta, 

„csak idióták szurkolnak Horvátországnak, nem szégyelli magát Novak?
A képviselő szerint, aki a horvátoknak szurkolt az oroszok ellen, az pszichopata, őrült, alkalmas arra, hogy bezárják egy (elmegyógy)intézetbe.
Djokovic szerint a „sportnak univerzális nyelve van, képes eltörölni a határokat az embereket között, felülkerekedni a vallási, faji és nemzetiségi különbségeken.” (forrás)

Egyes szerb újságok …

Szenegáli és japán szurkolók összeszedik maguk után a szemetet

A 19 éves Mbappé jótékonykodik

A döntő eredményhirdetése zuhogó esőben

A zuhogó esőben Putyin feje fölé került elsőként esernyő

Végül válogatás Magyarország (magyar ország) bejegyzései és kommentjei közül


(forrás: 888.hu)


(forrás: https://badog.blogstar.hu)

A PussyRiot akciója utáni FB-bejegyzés

Folytatjuk…

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.