Társadalom - népek, kultúrák

6500 vendégmunkás halt meg Katarban, amióta készül a 2022-es foci-vb-re

Katar készül a 2022-es labdarúgó világbajnokság megrendezésére, közben a The Guardian vizsgálata során kiderült, hogy az elmúlt évtizedben vendégmunkások ezrei haltak meg az országban: Dél-Ázsia öt országából több mint 6500 migráns munkás vesztette életét.

A Guardian feljegyezte az indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i munkavállalók halálát 2011 és 2020 vége között, ebből kiderül, hogy átlagosan hetente 12 fő halt meg.

Valószínűleg lényegesen többen veszthették életüket, tekintettel arra, hogy az elemzés nem tartalmazta több olyan ország vendégmunkásainak adatait, amelyekről ismert, hogy sok munkavállalót küld Katarba (pl. Kenya, Fülöp-szigetek).
A régió más országaihoz hasonlóan Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar is nagyon függ az ázsiai, afrikai migráns munkavállalóktól.

Katar népessége 2,6 millió volt 2017-ben, ebből 313 000 katari állampolgár és 2,3 millió fő volt vendégmunkás.

Katar korfája

Az országról évek óta jelennek meg hírek az emberi jogok és a munkajog megsértéséről. A nemzetközi szervezetek arról számoltak be, hogy a migráns munkásokat súlyosan kizsákmányolják.

Munkajog a világban

színskála jelmagyarázata magyarul (a vöröstől a zöld felé haladva):
a jogállamiság hiánya miatt nem érvényesülő munkajogok
nincs munkajogi garancia
rendszerszintű jogsértések
gyakori jogsértések
ismétlődő jogsértések
eseti jogsértések

Katar hatalmas építkezési programot vállalt a világbajnokságra készüléssel, beleértve hét stadion, új repülőtér építését, valamint tömegközlekedési hálózatának széleskörű fejlesztéseit.
Mivel a foglalkozási haláleseteket nem osztályozzák feladat és munkahely szerint, a The Guardian csak 37 halálesetet tulajdonít a stadionépítési munkáknak. Valószínű, hogy a halálozások túlnyomó része a világbajnoksághoz kapcsolódó projektekben következett be. A hivatalos feljegyzésekben a leggyakoribb halálok a “természetes halál”, és gyakori az orvosi indoklás nélküli légzési elégtelenség, amit Katar zord és száraz éghajlatához kötnek.
A Guardian kormányzati forrásokra támaszkodott a kutatás során, és ez azt mutatja, hogy 2011 és 2020 között 2711 indiai és 1641 nepáli munkavállaló halt meg. Katar kormánya nem vitatta az adatokat, sőt kijelentette, hogy a halálozások száma arányos a migráns munkaerő nagyságával. A járványnak nem volt jelentős szerepe a halálesetekben. Katarban alacsony maradt a fertőzés aránya, eddig mintegy 250 ember halt meg a Covid-19 járvány miatt.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • 2021. októberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép termésbecslésekkel 2021/10/27
    A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be. Európa nagy részén kedvező időjárás segítette a gazdákat a vetésben és a nyári növények betakarításában. A még a földeken […]
  • Őszi kellékek 2021/10/27
    Október utolsó napjai ugyan továbbra sem tartogatnak változást az időjárás jellegével kapcsolatban, de a reggelre kialakuló ködfoltok, és a csípős hajnalok azért jelzik már, hogy közel a november.