FOTÓ: pbmabroad.blogspot.com
Címlap Társadalom - népek, kultúrák

Svájcban a legjobb megöregedni

Svájcban a legjobb megöregedni – ezt mutatja az idősek átfogó helyzetéről elkészített globális lista, amelyen Magyarország a 96 ország közül a 39. helyet foglalja el. A dokumentum előrejelzése szerint 2050-re a világ 60 éven felüli lakosságának létszáma felülmúlja majd a 15 éven aluliakét.

Az ENSZ Népesedési Alapja és a HelpAge International nevű idősek érdekvédelmével foglalkozó nemzetközi szervezet újra kiadta a Föld lakosságának elöregedésével foglalkozó The Global AgeWatch Index-jelentését. A dokumentum az idősek társadalmi és gazdasági jóléte alapján rangsorolja helyzetüket a világ 96 országában, így a Földön élő 901 millió idős ember 90 százalékának helyzetéről nyújt átfogó képet.

Magyarország a vizsgált összes mutató alapján 39. a Global AgeWatch Indexben.

A térség országai közül a szomszédos Szlovákia a 40., Románia a 45., míg Ausztria a 13., Csehország pedig a 22. helyen áll.

oregseg_rang_2015

A jelentés szerint Magyarországnak a helyezése(38.) a jövedelembiztonság területén, amit a dokumentum annak tulajdonít, hogy az idősek zömének van nyugdíja és kevesen tartoznak az elszegényedettek közé, azonban az egy évvel korábbi jelentéshez képest romlott. Egészségügyi téren azonban az 57. helyre sorolták az országot, amely az Európai Unión belül viszonylag alacsony helyezés, és az idősek foglalkoztatási aránya szintén alacsonyabb a többi uniós országhoz képest. A hatvanévesek és azon felüliek között viszont Magyarországon elég nagy, 88 százalék a magas képzettségűek száma.

Ezt is elolvasom:
Öt év alatt 134 ezerrel csökkent Magyarország népessége

A világ gyorsan öregszik – a hatvan éven felüliek száma máris meghaladta az öt éven aluliakét, és 2050-re felülmúlja a 15 éven aluli gyerekekét.

Print
A 60 évesnél idősebbek száma 2050-ig megduplázódik, arányuk a 12,3%-ról 21,5%-ra nő.

 

A korlátozott forrásokkal rendelkező, szegényebb országokban nem feltétlenül rosszabb az idősek helyzete, az utóbbi két évtizedben ugyanis például Ázsia, Afrika és Latin-Amerika egyes országaiban komoly lépéseket tettek a kormányok a nyugdíjas korúak gazdasági és egészségügyi körülményinek javításáért.

A pénz nem minden: a fejlett gazdaságú G20-ak országai is szóródnak a listán, továbbá, hogy a közéjük sorolt Brazília (56.), Oroszország (65.), India (71.), Kína (52.) és Dél-Afrika (78.) lejjebb szerepel az indexben, mint Uruguay (27.) és Panama (20.).

A kontinensek közül Európában a legmagasabb a hatvan éven felettiek aránya: a földrész teljes lakosságának 22 százaléka. 2050-re ez az arány várhatóan 34 százalékos lesz, így továbbra is Európa marad a “legöregebb” kontinens. A régión belül 2050-re Dél-Európa lakosságának várhatóan 38 százaléka lesz 60 éven felüli, Nyugat-Európáé 34 százalékban, Kelet-Európáé 33 százalékban, Észak-Európáé pedig 30 százalékban lépi túl a hatvanat.

Ezt is elolvasom:
Az emberi élettartam határa nőni fog
population-ageing-maps-2015-and-2050_1000x931
A 60 évnél idősebbek arányának változása 2015-2050 között

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Közeledő Pál(fordulás) 2021/01/22
    Újabb fordulat várható időjárásunkban, egyre hidegebb levegő áramlik térségünkbe. Szombaton még jórészt enyhe időre számíthatunk, azonban vasárnap, hétfőn fokozatos lehűlés várható, és akár nagyobb területen is havazhat - visszatér tehát a tél.
  • Melegrekordok kapujában 2021/01/21
    Mozgalmas napok várhatóak. Pénteken napi melegrekord dőlhet, mind országos szinten, mind pedig a fővárosban. A hétvégén azonban mozgalmasabb, több hullámban csapadékos időjárás valószínű. A halmazállapot szombaton döntően még eső lesz, vasárnap délutántól azonban egyre több helyen valószínű havas eső, majd hó.