Budapest, 2016. szeptember 3. Fehér ruhát viselõ résztvevõk az elsõ Diner en Blanc vacsora helyszínén a fõvárosi Széchenyi István téren, a Magyar Tudományos Akadémia épülete elõtt 2016. szeptember 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Színes mozaikok a nagyvilágból Társadalom - népek, kultúrák

Tudta? Diner en Blanc volt Budapesten

Fehérbe öltözött a budapesti Széchenyi István tér szeptember 3-án, amikor is a fővárosba érkezett a világhírű titkos vacsora, a Diner en Blanc. A világ legelegánsabb piknikjén kizárólag fehérben lehet asztalhoz ülni.

Első látásra egy fehér dress code-ú esküvőnek gondolnánk a megterített asztaloknál habfehérben falatozó vendégek alkotta meghökkentő látványt. Ahogy minden viccnek, ennek is a fele igaz: a ruha színválasztása kötelező, ám nem esküvőről, hanem

egy flashmobról van szó.

Az eseménysorozatot először egy Francois Pasquier nevű francia férfi szervezte meg 30 évvel ezelőtt, kizárólag ismerősei körében. Azóta átment néhány technikai változtatáson és világméretű szenzációként a világ 60 országában és 25 városában rendezték már meg (a jubileumi 20. vacsorát például a párizsi Champs-Élysées-n), mintegy százezren vettek részt rajta.

Az alapelvek hosszú évek óta ugyanazok: meghívó vagy várólista alapján lehet bekerülni, a dress code-hoz hasonlóan szintén fehér asztalt és terítéket a vendég szerzi be és szállítja az utolsó pillanatokig titokban tartott helyszínre.Egy meghívott egy plusz főt ültethet le asztalához, az ételekről mindenki maga gondoskodik. Fontos tudni, hogy visszaigazolás után kötelező a részvétel, valamint a vacsorát nehezített időjárási körülmények között is megtartják.

A titkos helyszínt az utolsó pillanatban fedik fel a több ezer barát és ismerős előtt,

akik mindaddig türelmesen várják, hogy megtudják, hol is lesz a Diner en Blanc. Ezernyi tetőtől talpig fehérbe öltözött ember az illemet, eleganciát és etikettet a legkomolyabban véve gyűlik össze egy nyilvános helyszínen megtartott, „très chic” közösségi piknikre.

Az este során a város egy nyilvános helyszíne felértékelődik a vendégek ebben a váratlan eseményben történő részvételével. A vacsora látványos, kifinomult eleganciáján túl a különböző hátterű résztvevőket a jó ízlés és a szépség szeretete hozza össze. A Le Diner en Blanc felidézi az udvari társaság eleganciáját és ragyogását; a vacsorázókat összekapcsolja a tudat, hogy az eseményen valódi varázslatban van részük. Nincs zavaró körülmény: nincs autó- vagy gyalogosforgalom leszámítva az időnként elhaladó járókelők lenyűgözött és csodálkozó pillantását, ahogy kibontakozik előttük a látvány.

(Forrás: http://welovebudapest.com, http://budapest.dinerenblanc.info)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.