Pallókon egyensúlyozva járhatjuk végig a lápvidéket (fotó: Szőllősyné P. Melinda)
Színes mozaikok a nagyvilágból Társadalom - népek, kultúrák

Tanulmányi kirándulás a balti országokban – Mit néztünk meg Észtországban? (4. rész)

A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium földrajztanárai (Szőllősy László és Szőllősyné Pálfi Melinda) a tantermi keretekből kilépve próbálják tanítványainkat a világra nyitott, azt felfedezni, megérteni vágyó felnőtté formálni. Ezúttal a balti országokban jártak. Élménybeszámolójukat most több részletben közöljük.

12. ábra. Látnivalók Észtországban (fotó: Szőllősyné P. Melinda)

Észtországban a Baltikum legmagasabb pontja, az Endla varázslatos lápvidéke, az éjféli nap jelensége és a turisták kedvence, Tallinn várt ránk (12. ábra). Tudni kell, hogy Észtország – és különösen annak északi része – jelentősen drágább, mint a déli „testvérei”, ami sok más egyéb mellett összefüggésben van azzal is, hogy nagyon sok skandináv turista keresi fel az országot.

Első megállónk a Nagy Tojás-hegy (Suur Munamägi) volt, amely 318 méterével a Baltikum legmagasabb pontja. A fenyőerdőből kikandikáló „hegy” tetején egy kilátó fokozza a magasságmámort. A tájat kémlelve figyelnünk kellett arra, hogy telefonunk folyamatosan átváltott a szomszédos orosz hálózatra.

Észtország területének mintegy fele lápvidék. A jégkorszak során az előre nyomuló belföldi jégtakaró számtalan kis mélyedést vájt ki. Helyükön a jég visszahúzódását követően sokezer tó alakult ki. Ezek feltöltődtek, elmocsarasodtak: a sekély tavak között hatalmas láprendszerek jöttek létre. Ezek közé tartozik a 10 100 hektáron fekvő Endla is. (Az összehasonlítás kedvéért: Erdély gyöngyszeme, a Mohos-láp 80 hektáron terül el.)

Tőzegláp akkor alakulhat ki, ha a terület állandóan vagy az év nagy részében vízzel borított. A megtelepedett, majd elpusztult moharétegekre újabb mohagenerációk telepednek, míg az elsüllyedt telepek a víz alatt, vagyis levegőtől elzárva lebomlanak. A tőzegesedés folyamán így több méter vastag telepek jönnek létre. Ahol nem egybefüggő a növénytakaró, ott szabad vízfelületek, víztükrök jelennek meg. Az Endla területét a vizes élőhelyek védelmét garantáló Ramsari egyezmény listára is felkerült.

Ezt is elolvasom:
Három az egyben - Tanulmányi kirándulás a balti országokban (1. rész)
13. ábra. Észtország lápvidéke az Endla (fotó: Szőllősyné P. Melinda)
14. ábra. A lápvidék jellegzetes növényei: a kerek levelű harmatfű, a törpefenyő, az áfonya és a mezei zsurló (fotó: Szőllősyné P. Melinda)

A lápvidékről észak felé haladtunk tovább, hogy a Finn-öböl partján verjük fel éjszakára a sátrainkat. Ott a hideg idő dacára természetesen testközelből győződtünk meg arról, hogy az öböl vizének sótartalma valóban rendkívül alacsony. Majd vártuk a naplementét, de a Nap a tenger által kijelölt horizontról lassan visszafordult, és felkelt (15. ábra).

15. ábra. Éjféli nap a Finn-öböl partján (fotó: Szőllősyné P. Melinda)

A fővárosban utazásunk során nem tapasztalt jelenséggel, turisták tömegével találkoztunk. Tallinn rendkívül népszerű úti cél (16. ábra). Mi ráadásul a nemzeti identitás egyik fontos ünnepén, az egész országot megmozgató egyhetes népi fesztivál idején jártunk ott. Mit érdemes megnézni? A főtér forgatagát figyelő Városházát, a Danorum erődöt, a Szűz Mária- és a Szent Olaf-templomot, a furcsa nevű bástyát, a Kövér Margót, valamint az ortodox Alexander Nyevszkij Székesegyházat. De Tallinnban leginkább talán bolyongani, elmélázni érdemes és élvezni a napsütést, a gyorsan rohanó felhők játékát, a város lüktetését.

16. ábra. Tallinn látképe a Patkuli teraszról (fotó: Szőllősyné P. Melinda)

Írta: Szőllősy László és Szőllősyné Pálfi Melinda

Következik: Hogyan fedezzük fel (mi) a városokat? (5. rész)

Felhasznált irodalom:
https://mult-kor.hu/20090823_a_szovjetunio_szetbomlasztoi/
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/
https://vemaps.com/uploads/img/large/ee-06.jpg
https://www.hirmagazin.eu/vilnius
https://travellina.hu/litvania-legjobb-latnivalok/#Uzupis
http://www.utikalauz.hu/print.php?id=1144
https://femina.hu/utazas/keresztek-hegye/
http://baltijas-valstis.blogspot.com/2010/09/riga-ovaros-vecriga.html
https://www.eletestudomany.hu/lapok_foldjen


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.