A Szaturnusz (balra) és a Jupiter (jobbra) (fotó: NASA/Bill Ingalls)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Ezért kerül közel egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz

A Jupiter és a Szaturnusz a Földről nézve nagyon közel egymáshoz 2020. december 21-én (magyarországi téli, polgári idő szerint 19:20-kor).

Mi a bolygóegyüttállás?

A bolygók ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül, mindegyik bolygó más távolságra van a Naptól és mindegyiknek más a keringési ideje. A bolygók keringési síkja kis szöget zár be a Föld keringési síkjával, az ekliptikával. Ezért előfordulhat, hogy a Földről úgy látjuk, hogy megközelítik egymást. Tehát ez csak látszólagos megközelítés, a valóságban a bolygók bármely időpontban nagy távolságra vannak egymástól.

A Naprendszer bolygói, a méret és a távolság nem arányos (fotó: Comfreak / Pixabay)
A két bolygó együttállása 2020. december 21-én (forrás: https://www.timeanddate.com/astronomy/planets/great-conjunction)

Ha az égbolton látszólag elég közel kerül egymáshoz két vagy több égitest, akkor azt nevezzük együttállásnak.

A csillagászok a nagy együttállás kifejezést használják Naprendszerünk két legnagyobb bolygójának, a Jupiternek és a Szaturnusznak a “találkozására”. A két bolygó folyamatosan látszólagosan közelebb kerül egymáshoz, minden este napnyugta után nyugaton nagyon szembetűnő. 2020. december 21-én a Jupiter és a Szaturnusz csak 0,1 fokos távolságra lesz egymástól.
Az eddigi legszorosabb együttállásukat 1623-ban figyelték meg. Az ideihez hasonló közeli együttállás 2080. március 15-én figyelhető majd meg.

A Szaturnusz és a Jupiter látszólagosan egyre közelebb kerül egymáshoz (fotó: https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/25/2020/11/Jupiter-Saturn-degrees-separation-31a6360-e1606138755258.jpg)

A Nagy Együttállást a délnyugati irányban, alacsony horizont feletti magasságnál figyelhetjük meg. Feltéve, ha derült idő lesz. Mivel a két bolygó távolodik is egymástól, érdemes máskor, derült időben az égre tekinteni.

Ezt is elolvasom:
Krumplitermesztés a Marson?

Videó a jelenségről: https://videos.space.com/m/7IpZRPTD/great-conjunction-of-jupiter-and-saturn-is-closest-since-1623-how-to-see-it?list=9wzCTV4g

Forrás:

https://www.timeanddate.com/astronomy/planets/great-conjunctionhttps://konkoly.hu/evkonyv/szabo/szabo.htmlhttps://happymag.tv/wp-content/uploads/2020/11/image-2-870×524.jpghttps://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/25/2020/11/Jupiter-Saturn-degrees-separation-31a6360-e1606138755258.jpg?webp=true&quality=90&resize=620%2C384https://www.space.com/jupiter-saturn-moon-near-moon-great-conjunction-2020


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.