A Szaturnusz (balra) és a Jupiter (jobbra) (fotó: NASA/Bill Ingalls)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Ezért kerül közel egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz

A Jupiter és a Szaturnusz a Földről nézve nagyon közel egymáshoz 2020. december 21-én (magyarországi téli, polgári idő szerint 19:20-kor).

Mi a bolygóegyüttállás?

A bolygók ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül, mindegyik bolygó más távolságra van a Naptól és mindegyiknek más a keringési ideje. A bolygók keringési síkja kis szöget zár be a Föld keringési síkjával, az ekliptikával. Ezért előfordulhat, hogy a Földről úgy látjuk, hogy megközelítik egymást. Tehát ez csak látszólagos megközelítés, a valóságban a bolygók bármely időpontban nagy távolságra vannak egymástól.

A Naprendszer bolygói, a méret és a távolság nem arányos (fotó: Comfreak / Pixabay)
A két bolygó együttállása 2020. december 21-én (forrás: https://www.timeanddate.com/astronomy/planets/great-conjunction)

Ha az égbolton látszólag elég közel kerül egymáshoz két vagy több égitest, akkor azt nevezzük együttállásnak.

A csillagászok a nagy együttállás kifejezést használják Naprendszerünk két legnagyobb bolygójának, a Jupiternek és a Szaturnusznak a “találkozására”. A két bolygó folyamatosan látszólagosan közelebb kerül egymáshoz, minden este napnyugta után nyugaton nagyon szembetűnő. 2020. december 21-én a Jupiter és a Szaturnusz csak 0,1 fokos távolságra lesz egymástól.
Az eddigi legszorosabb együttállásukat 1623-ban figyelték meg. Az ideihez hasonló közeli együttállás 2080. március 15-én figyelhető majd meg.

A Szaturnusz és a Jupiter látszólagosan egyre közelebb kerül egymáshoz (fotó: https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/25/2020/11/Jupiter-Saturn-degrees-separation-31a6360-e1606138755258.jpg)

A Nagy Együttállást a délnyugati irányban, alacsony horizont feletti magasságnál figyelhetjük meg. Feltéve, ha derült idő lesz. Mivel a két bolygó távolodik is egymástól, érdemes máskor, derült időben az égre tekinteni.

Videó a jelenségről: https://videos.space.com/m/7IpZRPTD/great-conjunction-of-jupiter-and-saturn-is-closest-since-1623-how-to-see-it?list=9wzCTV4g

Forrás:

https://www.timeanddate.com/astronomy/planets/great-conjunctionhttps://konkoly.hu/evkonyv/szabo/szabo.htmlhttps://happymag.tv/wp-content/uploads/2020/11/image-2-870×524.jpghttps://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/25/2020/11/Jupiter-Saturn-degrees-separation-31a6360-e1606138755258.jpg?webp=true&quality=90&resize=620%2C384https://www.space.com/jupiter-saturn-moon-near-moon-great-conjunction-2020


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Esni fog, de nem mindenütt 2021/09/26
    Nyugat felől rövidhullámú teknő közeledik, amelyről jó eséllyel egy kisméretű hidegcsepp is lefűződik, ennek mozgása, pályája azonban igencsak kérdéses. Ezzel együtt nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, jelentősen nő a csapadék esélye, annak terültei eloszlása és mennyisége azonban igen nagy bizonytalansággal terhelt. Az valószínűnek tűnik, hogy az északkeleti megyékben még hétfőn délutánig, kora estig tartja magát […]
  • Szép, őszi vasárnap... 2021/09/25
    ... nyarat idéző csúcsértékekkel. Vasárnap még nyugodt marad időjárásunk, a jövő hét első napjaiban viszont már felhősebbre, csapadékosabbra és egyre hűvösebbre fordul időjárásunk.