A Hold árnyéka Dél-Amerika déli részén (Forrás: GOES-16 / NASA)
Színes mozaikok a nagyvilágból

A Hold árnyékában

2020 első és egyetlen teljes napfogyatkozása december 14-én következett be, a Hold teljes árnyéka az Egyenlítőtől a Csendes-óceánon keresztül az Atlanti-óceán déli részéig húzódott, közben Chilén és Argentína déli részén haladt át.

Napfogyatkozásnak nevezzük, amikor a Hold részben vagy egészben eltakarja a Napot.

A Geostationary Operational Environmental Satellite 16 (GOES-16) Advanced Baseline Imager (ABI) rögzítette ezeket a képeket a Hold árnyékáról. A GEOS-16 körülbelül 36 000 kilométeres magasságban repül az Egyenlítő felett, és a nyugati félgömböt pásztázza a nyugati szélesség 75 fokáról.

A time-lapse videó 10 percenként készült, összesen 72 képből készült, amelyeket december 14-én 06:00 és 18:00 között rögzítettek.
A Hold körülbelül 2 percre teljesen eltakarta a Nap korongját ott, ahol december 14-én a teljes árnyék áthaladt. Ez a sötét sáv nagyjából 90 kilométer széles volt a chilei Saavedrától az argentin Salina del Ejéig.

Míg teljes napfogyatkozás nagyjából 18 havonta történik, a Föld bármely pontjáról ilyet ritkán lehet látni. Átlagosan ugyanazon a helyen 375 évente látható teljes napfogyatkozás. A következő teljes napfogyatkozás 2021. december 4-én figyelhető meg az Antarktisz felett.

Ezt is elolvasom:
A világ legrégebbi napfogyatkozás-ábrázolását fedezték fel Írországban

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Az olvadás 2021/01/19
    A következő napokban megszűnnek a fagyok, és a havazást is felváltja majd az eső, emiatt az utóbbi napokban kialakult (illetve az éjszaka még kialakuló) hóréteg olvadásnak indul.
  • Többhetes európai anomália előrejelzés 2021/01/19
    A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.