A Hold árnyéka Dél-Amerika déli részén (Forrás: GOES-16 / NASA)
Színes mozaikok a nagyvilágból

A Hold árnyékában

2020 első és egyetlen teljes napfogyatkozása december 14-én következett be, a Hold teljes árnyéka az Egyenlítőtől a Csendes-óceánon keresztül az Atlanti-óceán déli részéig húzódott, közben Chilén és Argentína déli részén haladt át.

Napfogyatkozásnak nevezzük, amikor a Hold részben vagy egészben eltakarja a Napot.

A Geostationary Operational Environmental Satellite 16 (GOES-16) Advanced Baseline Imager (ABI) rögzítette ezeket a képeket a Hold árnyékáról. A GEOS-16 körülbelül 36 000 kilométeres magasságban repül az Egyenlítő felett, és a nyugati félgömböt pásztázza a nyugati szélesség 75 fokáról.

A time-lapse videó 10 percenként készült, összesen 72 képből készült, amelyeket december 14-én 06:00 és 18:00 között rögzítettek.
A Hold körülbelül 2 percre teljesen eltakarta a Nap korongját ott, ahol december 14-én a teljes árnyék áthaladt. Ez a sötét sáv nagyjából 90 kilométer széles volt a chilei Saavedrától az argentin Salina del Ejéig.

Míg teljes napfogyatkozás nagyjából 18 havonta történik, a Föld bármely pontjáról ilyet ritkán lehet látni. Átlagosan ugyanazon a helyen 375 évente látható teljes napfogyatkozás. A következő teljes napfogyatkozás 2021. december 4-én figyelhető meg az Antarktisz felett.

Ezt is elolvasom:
Az év első napfogyatkozása

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.