Országról országra

Stabilan 4 százalék körül van a városi munkanélküliség Kínában

A regisztrált városi munkanélküliségi ráta 4,05 százalékos volt 2015 végén Kínában, megegyezett a harmadik negyedévivel.

Az elmúlt évben a munkanélküliség szintje stabilnak volt mondható, nagyszámú leépítéseket nem jelentettek be, még ha egyes ágazatokban jellemzőek is voltak az elbocsátások.

Az éves tervben meghatározott 10 millió új munkahely helyett 13,12 millió városi lakos jutott új állásba. Az éves városi munkanélküliségi rátát 4,5 százalék alá tervezték.

A kínai gazdaság tavaly 6,9 százalékos növekedésével az elmúlt 25 év leggyengébb teljesítményét produkálta. A szóvivő megjegyezte, hogy a várható további lassulás és a strukturális reformfolyamat közepette további munkahelyek fognak elveszni.

A kínai gazdasági napilap, az Economic Information Daily pénteki számában arról adott hírt, hogy a központi kormány a következő öt évben évente 100 milliárd jüant (15,25 milliárd dollár) kíván az egyes ágazatokat, így az acélipart és a szénbányászatot jellemző túltermelés kezelésére fordítani.

A pénz elsősorban a munkavállalók áthelyezését szolgálja majd. Csak a szénágazatban 1,8 millió dolgozónak kell áthelyezésre számítania.

A China International Capital Corporation (CICC) nevű befektetési bank becslése szerint a következő években öt ágazat jelenleg több mint 10 millió dolgozójából 3 milliótól válhatnak meg a munkáltatók. Közöttük van a cementipar is.

A South China Morning Post című hongkongi lap szintén pénteken azt írta, hogy a vezető technológiai vállalatok, köztük a legnagyobb internetes cégek, amelyekről korábban azt feltételezték, hogy nagy számban növelik majd a foglalkoztatottak számát, nem a várt ütemben alkalmaznak új munkaerőt, helyenként látványosan csökkentették a felvételeket.

Az online szektor egyes nagy cégeinél, például az Alibabánál máris visszafogták az egyetemet frissen végzett fiatalok foglalkoztatását. A közelmúlt több vállalati fúziója révén pedig szintén jelentős számú dolgozótól váltak meg nagy internetes szolgáltatók.

 


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Kell a szánkó? 2021/12/05
    Éjszaka újabb csapadékzóna érkezik, a halmazállapot vegyes képet mutat ismét. Hétfőn fokozatosan elhagyja hazánkat a frontrendszer, mögötte kedden, szerdán nyugodtabb időszak várható, majd csütörtökön újra megmozdul fölöttünk a légkör.
  • Változékony bronzvasárnap 2021/12/04
    Advent második vasárnapja csapadékosan telik, ráadásul több hullámban számíthatunk eső, vegyes halmazállapotú csapadék, illetve északabbra havazás előfordulására is. A mikulás vasárnap este az Északi-középhegységben már havas tájak között indulhat útjának, délebbre viszont jobb ha esernyőt is visz magával.