G20 Országról országra

Felélik tartalékaikat a fejlődő piacok központi bankjai

Május eleje óta 81 milliárd dollárt használtak fel a fejlődő piacok központi bankjai devizatartalékaikból a saját nemzeti fizetőeszközeik védelmében.

Május eleje óta 81 milliárd dollárt használtak fel a fejlődő piacok központi bankjai devizatartalékaikból a saját nemzeti fizetőeszközeik védelmében – írta a Financial Times angol gazdasági napilap.

Az angol lap a Morgan Stanley elemzőinek adatait ismertette, az elemzők szerint a fejlődő piacok központi bankjai devizatartalékaiknak 2 százalékát használták fel három hónap alatt. A 2 százalékos arány csak átlag, az egyes országok között nagy eltérések vannak.

Az indonéz központi bank használta fel a legtöbb forrást, ott a tartalék 13,6 százalékát költötték el április és május között. Nagyjából azonos időszakban, Törökországban 12,7 százalékkal, Ukrajnában 10 százalékkal, Indiában 5,5 százalékkal csökkentek a központi bankok tartalékai. Kínáról nincsenek számok, mivel nem szerepelt az adatgyűjtésben.

A központi bankok azért voltak kénytelenek felhasználni tartalékaikat, hogy megtámogassák saját nemzeti valutájukat, amelyek veszítettek értékükből az elmúlt hónapokban. A befektetők biztonságosabb termékeket kezdenek keresni, így csökkent az érdeklődés a kockázatosabb fejlődő piaci befektetések iránt.

A Morgan Stanley szerint a központi bankok lépései komoly változást jelentenek. A fejlődő piacokon eddig inkább növekedtek a tartalékok, de ez a folyamat most nem csak megállt, hanem vissza is fordult.

Más elemzők már most felhívták rá a figyelmet, hogy tartósan nem lehet csak a tartalékokra számítani, mert azok túl hamar kifogynak. Oroszország vagy Brazília a gazdaságaik mérete miatt nagyobb mozgástérrel rendelkezik, de más országokban a központi bankok kamatemelésre kényszerülhetnek.

Az amerikai Citibank elemzése szerint lassul a fejlődő országok gazdasági növekedés is. A GDP idén csak 4,6 százalékkal, jövőre pedig 5 százalékkal bővülhet. Gondot okoz, hogy több országban romlott a folyó fizetési mérleg. Ha Kínát és az öböl menti államokat nem számítják bele, akkor a fejlődő piacokon a folyó fizetési mérleg hiánya már el is érte a 0,8 százalékot, amire 1998 óta nem volt példa.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/fe21614a-0afe-11e3-aeab-00144feabdc0.html#axzz2cghP7YWq

(MTI)


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Esős napok ... 2021/04/17
    Dél felől ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, felhősödésre, éjszaka már esőre is számíthatunk. Éjszaka még csak délen, vasárnap délután viszont már északon is eshet. A fagymentes éjszakát hűvös nappal követi. A következő napokban is változékony időre számíthatunk. Eleinte több lesz a felhő, több helyen eshet, majd a hét közepén már több lesz a napsütés, de […]
  • Újabb rekordot hozott a hűvös tavasz (2021.04.16.) 2021/04/17
    2021. április 16-án országszerte a szokásosnál hűvösebb idő volt. Budapest János-hegy állomáson mindössze 4,3 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legalacsonyabb maximum-hőmérséklet fővárosi rekordja. Az eddigi rekordot ezen a napon 1997-ben, Budapest Széchenyi-hegy állomáson mértük, akkor 4,6 fok volt Budapesten a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet.