G20 Országról országra

Felélik tartalékaikat a fejlődő piacok központi bankjai

Május eleje óta 81 milliárd dollárt használtak fel a fejlődő piacok központi bankjai devizatartalékaikból a saját nemzeti fizetőeszközeik védelmében.

Május eleje óta 81 milliárd dollárt használtak fel a fejlődő piacok központi bankjai devizatartalékaikból a saját nemzeti fizetőeszközeik védelmében – írta a Financial Times angol gazdasági napilap.

Az angol lap a Morgan Stanley elemzőinek adatait ismertette, az elemzők szerint a fejlődő piacok központi bankjai devizatartalékaiknak 2 százalékát használták fel három hónap alatt. A 2 százalékos arány csak átlag, az egyes országok között nagy eltérések vannak.

Az indonéz központi bank használta fel a legtöbb forrást, ott a tartalék 13,6 százalékát költötték el április és május között. Nagyjából azonos időszakban, Törökországban 12,7 százalékkal, Ukrajnában 10 százalékkal, Indiában 5,5 százalékkal csökkentek a központi bankok tartalékai. Kínáról nincsenek számok, mivel nem szerepelt az adatgyűjtésben.

A központi bankok azért voltak kénytelenek felhasználni tartalékaikat, hogy megtámogassák saját nemzeti valutájukat, amelyek veszítettek értékükből az elmúlt hónapokban. A befektetők biztonságosabb termékeket kezdenek keresni, így csökkent az érdeklődés a kockázatosabb fejlődő piaci befektetések iránt.

A Morgan Stanley szerint a központi bankok lépései komoly változást jelentenek. A fejlődő piacokon eddig inkább növekedtek a tartalékok, de ez a folyamat most nem csak megállt, hanem vissza is fordult.

Más elemzők már most felhívták rá a figyelmet, hogy tartósan nem lehet csak a tartalékokra számítani, mert azok túl hamar kifogynak. Oroszország vagy Brazília a gazdaságaik mérete miatt nagyobb mozgástérrel rendelkezik, de más országokban a központi bankok kamatemelésre kényszerülhetnek.

Az amerikai Citibank elemzése szerint lassul a fejlődő országok gazdasági növekedés is. A GDP idén csak 4,6 százalékkal, jövőre pedig 5 százalékkal bővülhet. Gondot okoz, hogy több országban romlott a folyó fizetési mérleg. Ha Kínát és az öböl menti államokat nem számítják bele, akkor a fejlődő piacokon a folyó fizetési mérleg hiánya már el is érte a 0,8 százalékot, amire 1998 óta nem volt példa.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/fe21614a-0afe-11e3-aeab-00144feabdc0.html#axzz2cghP7YWq

(MTI)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.