Afrika Országról országra

A zavargások az egyiptomi gazdaságot is megviselik

Az egyiptomi zavargások a gazdaságot is megviselik, és hatásuk tovagyűrűzik a régióban.

Az egyiptomi zavargások a gazdaságot is megviselik, és hatásuk tovagyűrűzik a régióban. Gazdasági szempontból ugyanúgy kettészakadni látszik a közel-keleti térség, mint Európa, csak itt nem az északi államok segítenek a délieknek, hanem fordítva – közölte közleményében a Saxo Bank az MTI-vel.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) régió lendülete az olajtermelő országok erőteljes növekedése ellenére is lassul. Egy északi és egy déli félre szakadt a térség. A MENA régióban a dél igyekszik az északi részt megóvni a politikai bajoktól, attól tartva, hogy átterjednek a követelések, amelyek nemcsak demokráciáért kiáltanak, hanem a politikusokra akarják hárítani a felelősséget a szorult gazdasági és társadalmi helyzet miatt.

Egészen a közelmúltig csak néhány MENA országban volt szokás három-ötéves költségvetést készíteni. A növekedési politikát az esetek többségében az olaj ára, a gyors munkahelyteremtés igénye és a lakosság alapvető anyagi szükségleteinek kielégítése határozta meg.

Az elemzés szerint azonban megnyílt a politikai dimenzió, és a MENA régió kormányait felkészületlenül érte a sok próbatétel, mert a gazdaság 2007-ig tartó felfutása előtt elmaradtak a gazdasági és politikai reformok, és megmaradtak a túlnyomóan transzferjövedelmekre épülő gazdasági és politikai rendszerek.

Egyiptomban sorozatos tüntetések vannak, de az ország lassan már nem számíthat tovább az Egyesült Államoktól kapott pénzügyi és katonai segítségre. Eközben a stabil megoldásban erősen érdekelt környező országok főként a búza felvásárlásának fenntartása érdekében 12 milliárd dollárnyi segélyt adományoztak az országnak, hiszen Egyiptom továbbra is a világ egyik legnagyobb búza importőre.

Az elemzés szerint valószínűtlen, hogy az egyiptomi helyzet miatt a geopolitikai kockázat folytán az olaj ára durván 2 dollárnál többel emelkedne. A valódi kockázat az, hogy sikerül-e a Szuezi-csatornát nyitva tartani. Az esetleges kudarc az aktuális geopolitikai kockázathoz képest 20-25 dolláros további felárat eredményezne.

A közgazdász szerint az olaj dacára kevés olyan ország van, amely képes vagy hajlandó lenne vállalni a kockázatot, és embereket küldeni Egyiptomba vagy a régióba. A turisták elmaradtak, s közben a tőke egyre csak menekül a MENA régióból a dubai kereskedelmi központba, azaz az Egyesült Arab Emirátusokba, ahol a buborék képződésére már egyébként is hajlamos gazdaságokban most még jobban felszaporodhat az idegen tőke.

A negatív folyamatok ellenére Jakobsen optimista. Bízik benne, hogy Egyiptomból és a MENA régió többi részén javul a helyzet, pozitívnak értékeli a hosszú távú kilátásokat, mert rendíthetetlenül hisz a mikrogazdaságban.  A közgazdász szerint „a jobbra, nagyobb sebességre, több átláthatóságra vágyó egyén és kisvállalkozás az intézmények ellenszele dacára is” képes sikereket elérni.

(MTI, fotó: theworld.org)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.