"Járj nyitott szemmel a világban!" - diákok írásai

Kedvencem a Balaton

Szeretném bemutatni, hogy miért kedvelem a Balatont. Bár szerintem nem igényel túl sok érvet, hogy miért szép. Aki egyszer volt már a tónál akár egy napot is az már tudja.

Szép az északi part a déli partról nézve a maga dimbes-dombos, hegyes-völgyes hátterével, de jól néz ki az északi oldalról nézve a déli part is a tagolt partvonalával egyes helyenként a végtelent idéző vízfelülettel.

Másik ok, amiért sokan kedvelik a Balatont, mert általában nyáron jutnak oda és hát egy fontos indok, hogy ilyenkor nincs iskola, ami már önmagában is jó, de általában mindenki a családjával, barátaival megy nyaralni tehát jó a társaság, akikkel jó programokon lehet részt venni.

Ezeket a szépségeket, szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket én is mindegyiket kedvelem, de nekem nem ezért, nem csak ezért kedvencem a Balaton. Én itt kezdtem el horgászni évekkel ezelőtt és minden nyáron, azóta is rendszeresen és lelkesen próbálok halat fogni a tóban, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Ezt az ősi tevékenységet (hiszen már az ősember is fogott halat) a déli part mellett a tó nyugati végében űzöm. Az ok, hogy miért itt roppant egyszerű, ezen a részen van a családnak egy nyaralója (Balatonmáriafürdő) közel a parthoz és én a nyarakat a nagymamámmal itt töltöm. Persze a család többi tagja, szülők, testvérek is szoktak itt lenni, de ők az egyéb elfoglaltságaik miatt kevesebbet.

Ezt is elolvasom:
Szükség van a busahalászatra a Balatonon

Talán éppen azért kezdtem el horgászni, mert nem mindig volt kivel játszani, bár elég népes környék, a tó ott volt és horgászbot is akadt. Eleinte a mama is mindig lekísért, persze leginkább délután, mikor mindenki fürdött, és a stég mellett úsztattam a szereléket, egy két kis hal reményében.

Ma már inkább egyedül járok, illetve ha van rá jelentkező társ azt is szívesen veszem, és általában korán reggel. Ennek a korai horgászatnak meg vannak a maga hátrányai. Ébresztő öt óra fél hat között, gyors készülődés és indulás a vízre.

A készülődés egy része már este megtörténik szerelék összekészítése, csalik előkészítése. A reggeli ébredés után első dolog a szél ellenőrzése, ha nagyok a hullámok nem lehet horgászni, erre a célra a parton álló öregfűzfa legfelső ágai adnak információt. Ha azok mozognak, lengedeznek, akkor lehet visszafeküdni bármennyire is szélcsend van, a teraszon a víz hullámzik. Ha az időjárás rendben lehet öltözködni. Szerelék a kézben, botok, vödrök, csalik, hálók és irány a víz. Többen azért jobb menni, mert egy emberre kevesebb málha jut. A horgász stéget a vízbe gázolva lehet megközelíteni, a vízben gázolás, ami kb. derékig ér, ezen a korai órán ritkán kellemes. Sikerül elérni a stéget, megosztozni ki milyen irányban horgászik, üdvözölni a korábban érkezett sporttársakat.

Ezt is elolvasom:
Ideális a Balaton vízszintje

A horgászat nem magányos tevékenység, vannak állandó résztvevők, mint a Pista bácsi (a szomszéd) meg én, és mindig vannak újak, akik csak nyaralnak. Horgok felcsalizva, bedobva a vízbe és kezdődik a reményteli várakozás a kapásra. Hat órára általában mindenki elfogadja a helyét és lehet figyelni a környező világra. Érkezik a kacsa család elől a mama utána a kicsik és az apa is valahol a közelben van, de csak ritkán látni, mert ő a veszélyre figyelő. A kiskacsák a nád szélén maradnak, mert ott biztonságos. Tudják, ha kijjebb merészkednek, bajba kerülnek a terület uraival a szép, de gonosz hattyúkkal. A hattyúk a területük védelmében akár meg is ölik a betolakodókat. A reggel a vízen az állatoknál is a reggeli ideje, Gyakran látni siklót amint kishalra vadászik. Egyik legérdekesebb amint a csérek a víz tetején sütkérező kishalakra csapnak le ügyesen. Sajnos, amit sikerül elkapniuk nem mindig tudják megenni, mert jönnek a náluk ügyetlenebb, de sokkal nagyobb és erősebb sirályok és elveszik tőlük a zsákmányt. Persze a sok harc közben, amit látni nagyon szép madárhangokat is hallani. Számomra ez azért különösen érdekes, mivel hallássérült vagyok, és ha napközben fürödni megyek, a hallókészüléket nem viszem magammal nehogy vizes legyen. Ilyenkor nem hallok semmit, de horgászni mindig hallóval megyek ezért tudom élvezni a reggel hangjait, madárdalt, veszekedést, vízcsobbanást.

Ezt is elolvasom:
Tovább nőtt a magyarországi szállodák forgalma

Gyakran megfeledkezem a korán kelés igazi céljáról és ilyenkor képes vagyok elrontani a legjobb kapást is. Sok és különböző fajta halt fogtam már,de igazán szép nagyot még nem, talán majd akkor, ha már nem vonja el a figyelmemet a természet reggeli ébredése.

Elindul a közeli kikötőből a menetrend szerinti hajójárat és jelzi, hogy hamarosan jönnek a fürdőzők és a nyaralóban vár a mama reggelivel, mert tudja, hogy már éhes vagyok. Összepakolás és indulás föl a mai zsákmánnyal.

horgtort1

Németh Balázs 9F osztályos tanuló

Batthyány Lajos Gimnázium
Nagykanizsa
Felkészítő tanár: Tüske Judit

Fotók forrása:
http://pontyhorgaszat.blogspot.hu/2008_12_01_archive.html
http://www.horgaszborze.hu/horgaszmodszerek/a-horgaszat-tortenete-es-gyakorlata.html


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

  • Himalayas, Near and FarHimalayas, Near and Far
  • Breakup at BruntBreakup at Brunt

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Felfrissülünk 2021/03/05
    A hazánk felett átvonuló hidegfront mögött szárazabb, mintegy 10 fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt az enyhe tavaszi időnek egyelőre vége. A hét végén éjszaka országos fagyra számíthatunk és a délutáni hőmérséklet is jóval alacsonyabb lesz a korábbinál. A jövő héten valamelyest enyhül az idő.
  • Folyékony víztartalmú felhők negatív hőmérsékleten 2021/03/05
    A légköri folyamatok egyik fontos összetevője a víz halmazállapot változásával kapcsolatos felhőképződés. A felhőképződést meghatározó ún. felhőfizikai folyamatok eredményeként gyakran találhatóak a magasban túlhűlt vízcseppek akár -20, -30 fok alatti hőmérsékleteken, illetve szilárd halmazállapotú csapadékkal találkozhatunk nyáron, 30 fokos felszíni hőmérsékleten egy-egy jégeső során. A számítógépes előrejelzési modellek segítségével lehetőség van a víz fázisátalakulásait, és […]