"Járj nyitott szemmel a világban!" - diákok írásai

Kedvencem a Balaton

Szeretném bemutatni, hogy miért kedvelem a Balatont. Bár szerintem nem igényel túl sok érvet, hogy miért szép. Aki egyszer volt már a tónál akár egy napot is az már tudja.

Szép az északi part a déli partról nézve a maga dimbes-dombos, hegyes-völgyes hátterével, de jól néz ki az északi oldalról nézve a déli part is a tagolt partvonalával egyes helyenként a végtelent idéző vízfelülettel.

Másik ok, amiért sokan kedvelik a Balatont, mert általában nyáron jutnak oda és hát egy fontos indok, hogy ilyenkor nincs iskola, ami már önmagában is jó, de általában mindenki a családjával, barátaival megy nyaralni tehát jó a társaság, akikkel jó programokon lehet részt venni.

Ezeket a szépségeket, szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket én is mindegyiket kedvelem, de nekem nem ezért, nem csak ezért kedvencem a Balaton. Én itt kezdtem el horgászni évekkel ezelőtt és minden nyáron, azóta is rendszeresen és lelkesen próbálok halat fogni a tóban, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Ezt az ősi tevékenységet (hiszen már az ősember is fogott halat) a déli part mellett a tó nyugati végében űzöm. Az ok, hogy miért itt roppant egyszerű, ezen a részen van a családnak egy nyaralója (Balatonmáriafürdő) közel a parthoz és én a nyarakat a nagymamámmal itt töltöm. Persze a család többi tagja, szülők, testvérek is szoktak itt lenni, de ők az egyéb elfoglaltságaik miatt kevesebbet.

Talán éppen azért kezdtem el horgászni, mert nem mindig volt kivel játszani, bár elég népes környék, a tó ott volt és horgászbot is akadt. Eleinte a mama is mindig lekísért, persze leginkább délután, mikor mindenki fürdött, és a stég mellett úsztattam a szereléket, egy két kis hal reményében.

Ma már inkább egyedül járok, illetve ha van rá jelentkező társ azt is szívesen veszem, és általában korán reggel. Ennek a korai horgászatnak meg vannak a maga hátrányai. Ébresztő öt óra fél hat között, gyors készülődés és indulás a vízre.

A készülődés egy része már este megtörténik szerelék összekészítése, csalik előkészítése. A reggeli ébredés után első dolog a szél ellenőrzése, ha nagyok a hullámok nem lehet horgászni, erre a célra a parton álló öregfűzfa legfelső ágai adnak információt. Ha azok mozognak, lengedeznek, akkor lehet visszafeküdni bármennyire is szélcsend van, a teraszon a víz hullámzik. Ha az időjárás rendben lehet öltözködni. Szerelék a kézben, botok, vödrök, csalik, hálók és irány a víz. Többen azért jobb menni, mert egy emberre kevesebb málha jut. A horgász stéget a vízbe gázolva lehet megközelíteni, a vízben gázolás, ami kb. derékig ér, ezen a korai órán ritkán kellemes. Sikerül elérni a stéget, megosztozni ki milyen irányban horgászik, üdvözölni a korábban érkezett sporttársakat.

A horgászat nem magányos tevékenység, vannak állandó résztvevők, mint a Pista bácsi (a szomszéd) meg én, és mindig vannak újak, akik csak nyaralnak. Horgok felcsalizva, bedobva a vízbe és kezdődik a reményteli várakozás a kapásra. Hat órára általában mindenki elfogadja a helyét és lehet figyelni a környező világra. Érkezik a kacsa család elől a mama utána a kicsik és az apa is valahol a közelben van, de csak ritkán látni, mert ő a veszélyre figyelő. A kiskacsák a nád szélén maradnak, mert ott biztonságos. Tudják, ha kijjebb merészkednek, bajba kerülnek a terület uraival a szép, de gonosz hattyúkkal. A hattyúk a területük védelmében akár meg is ölik a betolakodókat. A reggel a vízen az állatoknál is a reggeli ideje, Gyakran látni siklót amint kishalra vadászik. Egyik legérdekesebb amint a csérek a víz tetején sütkérező kishalakra csapnak le ügyesen. Sajnos, amit sikerül elkapniuk nem mindig tudják megenni, mert jönnek a náluk ügyetlenebb, de sokkal nagyobb és erősebb sirályok és elveszik tőlük a zsákmányt. Persze a sok harc közben, amit látni nagyon szép madárhangokat is hallani. Számomra ez azért különösen érdekes, mivel hallássérült vagyok, és ha napközben fürödni megyek, a hallókészüléket nem viszem magammal nehogy vizes legyen. Ilyenkor nem hallok semmit, de horgászni mindig hallóval megyek ezért tudom élvezni a reggel hangjait, madárdalt, veszekedést, vízcsobbanást.

Gyakran megfeledkezem a korán kelés igazi céljáról és ilyenkor képes vagyok elrontani a legjobb kapást is. Sok és különböző fajta halt fogtam már,de igazán szép nagyot még nem, talán majd akkor, ha már nem vonja el a figyelmemet a természet reggeli ébredése.

Elindul a közeli kikötőből a menetrend szerinti hajójárat és jelzi, hogy hamarosan jönnek a fürdőzők és a nyaralóban vár a mama reggelivel, mert tudja, hogy már éhes vagyok. Összepakolás és indulás föl a mai zsákmánnyal.

horgtort1

Németh Balázs 9F osztályos tanuló

Batthyány Lajos Gimnázium
Nagykanizsa
Felkészítő tanár: Tüske Judit

Fotók forrása:
http://pontyhorgaszat.blogspot.hu/2008_12_01_archive.html
http://www.horgaszborze.hu/horgaszmodszerek/a-horgaszat-tortenete-es-gyakorlata.html


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hidegfront esővel, lehűléssel 2021/12/01
    Csütörtökön hullámzó hidegfront érkezik, amely fokozatosan kiszorítja az enyhe levegőt a Kárpát-medencéből. Országszerte várható eső, a legtöbb a Dunántúl középső és délnyugati részén valószínű. A halmazállapot előbb a hegyekben (hegycsúcsokon), a csapadék vége felé már másutt is havas esőbe, havazásba válthat át. Péntek napközben a csapadékzóna távozik, mögötte átmenetileg száraz, hideg levegő érkezik.
  • Enyhe indítás 2021/11/30
    Erős nyugati, délnyugati áramlással egymást követik fölöttünk a légköri frontok. Az enyhülés kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadékkal érkezik. Csütörtökön hidegfront hoz újabb csapadékot és lehűlést.