Globális problémák, fenntartható fejlődés

Villámrekord: 700 km-es távolságot lefedő egyetlen villám

Villámlás, illusztráció (Fotó: Pixabay, Bogdan Radu)
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakértői bizottsága 2020. június 26-án Genfben két új világrekordot jelentett be: az egyetlen villám legnagyobb vízszintes kiterjedését és időtartamát.

Az új műholdas villámképi technológiával hitelesített „mega villanások” legújabb rekordjai több, mint kétszeresen múlják felül a korábbi értékeket.

A WMO időjárási és éghajlati szélsőségekkel foglalkozó bizottsága, amely hivatalos nyilvántartást vezet a globális és regionális szélsőségekről, a következőket állapította meg:

  • Egyetlen villám 2018. október 31-én 709± 8 km hosszúvízszintes távolságot fedett le Dél-Brazília egyes részein. Ez megegyezik London és a svájci Bázel közötti távolsággal.
  • A leghosszabb ideig tartó egyetlen villám világrekordja 16,73 másodperc, amelyet 2019. március 4-én észleltek Argentína északi részén.
Műholdkép a villámlás kiterjedéséről, Brazília, 2018. október 31. (forrás: WMO)
Műholdkép a villámlás időtartamáról, Argentína, 2019. március 4. (Forrás: WMO)

A villámlás miatt évente sok ember veszti életét. Mivel a villámlások rendkívül nagy távolságot tehetnek meg, célszerű betartani a 30-30 szabályt. Ha a villámlás és a mennydörgés között kevesebb, mint 30 másodperc telik el, akkor a szabadból védett helyre kell menni. Az utolsó villámlás utáni 30 perc letelte után lehet csak újra szabadba menni.

Forrás: https://public.wmo.int/en/media/press-release/wmo-certifies-megaflash-lightning-extremes

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Szerző/fordító

Avatar

FoldrajzMagazin

A honlap szerkesztője.

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Retrográd 2020/09/29
    Kelet felől húzódik fölénk egy ciklon, emiatt az északkeleti megyékben a hét közepén jelentősebb csapadék hullhat. Utána sem nyugszik meg időjárásunk, hisz pénteken és szombaton jelentős melegedés, majd a hét legvégén markáns hidegfront várható.
  • Többhetes európai anomália előrejelzés 2020/09/29
    A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.